15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Impactul epidemiei Covid 19 asupra societatii globale

Impactul epidemiei Covid 19 asupra societatii globale

octombrie 10, 2022
98 Vizualizari
Impactul economic al pandemiei COVID-19 Focarul Covid reprezinta o amenintare destabilizatoare majora pentru economia globala. Agathe Demarais de la Economist Intelligence Unit, a prognozat ca pietele vor ramane volatile pana la aparitia unei imagini mai clare asupra rezultatelor potentiale. O estimare a unui expert de la Universitatea Washington din St. Louis a previzionat un impact...

Impactul economic al pandemiei COVID-19

Focarul Covid reprezinta o amenintare destabilizatoare majora pentru economia globala. Agathe Demarais de la Economist Intelligence Unit, a prognozat ca pietele vor ramane volatile pana la aparitia unei imagini mai clare asupra rezultatelor potentiale.

O estimare a unui expert de la Universitatea Washington din St. Louis a previzionat un impact de 300+ miliarde de dolari asupra lantului de aprovizionare mondial care poate dura pana la doi ani. Pietele bursiere globale au scazut la 24 Februarie 2020, din cauza cresterii semnificative a numarului de cazuri COVID-19 in afara Chinei. La 27 Februarie, din cauza cresterii ingrijorarilor legate de focarul de coronavirus, indicii bursieri din SUA au inregistrat cele mai puternice caderi din 2008, Dow scazand 1.191 puncte (cea mai mare scadere de o zi de la criza financiara din 2007-2008) si toti trei indici majori, au incheiat saptamana in scadere cu peste 10 la suta.

La 28 Februarie, Scope Ratings GmbH a afirmat ratingul de credit suveran al Chinei, dar a mentinut o perspectiva negativa. Actiunile s-au prabusit din nou din cauza temerilor de coronavirus, cea mai mare cadere fiind la 16 Martie. Multi iau in considerare, probabil, o recesiune economica majora.

Asigurari

Lloyd’s of London a estimat ca industria globala a asigurarilor va absorbi pierderi de 204 miliarde USD, depasind pierderile din sezonul uraganelor atlantice din 2017, ceea ce sugereaza ca pandemia COVID-19 va intra probabil in istorie ca fiind cel mai costisitor dezastru petrecut vreodata in istoria umana.

Turism

Turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate din cauza interdictiilor de calatorie, inchiderea locurilor publice, inclusiv a atractiilor de calatorie si intertictiile guvernelor impotriva calatoriilor. Numeroase companii aeriene au anulat zborurile din cauza cererii mai mici, iar compania aeriana britanica Flybe a intrat in faliment.

Industria liniilor de croaziera a fost puternic afectata, si mai multe statii de tren si porturi de feribot au fost, de asemenea, inchise. Posta electronica internationala intre unele tari s-a oprit sau a fost intarziata din cauza transportului redus intre tari sau a suspendarii serviciului intern.

Vanzari/Retail

Sectorul de vanzare cu amanuntul a fost afectat la nivel global, cu reduceri ale orelor de functionare ale magazinelor sau inchideri temporare. Vanzarile retailerilor din Europa si America Latina au scazut cu 40%. Retailerii din America de Nord si Orientul Mijlociu au inregistrat o scadere de 50–60%. Aceasta a dus, de asemenea, la o scadere de 33-43 la suta a traficului de vizitatori catre centrele comerciale in Martie, comparativ cu Februarie.

Operatorii de centre comerciale din intreaga lume au impus masuri suplimentare, cum ar fi igienizarea crescuta, instalarea scanerelor termice pentru a verifica temperatura cumparatorilor si anularea evenimentelor la care ar fi trebuit sa participe un numar insemnat de persoane.

Sute de milioane de locuri de munca ar putea fi pierdute la nivel mondial. Peste 40 de milioane de americani si-au pierdut locul de munca si au depus cereri de asigurare pentru somaj. Conform unei estimari a Comisiei Economice pentru America Latina a Organizatiei Natiunilor Unite, recesiunea indusa de pandemie ar putea lasa 14-22 de milioane de persoane in saracie extrema in America Latina.

Lipsa de aprovizionare

Temerile in legatura cu pandemia de coronavirus au dus la cumpararea haotica a produselor esentiale din intreaga lume, inclusiv hartie igienica, taitei conserve uscate si / sau instant, paine, orez, legume, dezinfectant si alcool.

Focarul a fost invinuit pentru mai multe cazuri de lipsa de aprovizionare, care rezulta din supra-utilizarea globala a echipamentelor folosite pentru combaterea focarelor pandemice, (ceea ce a condus in mai multe locuri la disparitia produselor alimentare esentiale de pe rafturi, cum ar fi painea, faina si apa imbuteliata, si intreruperea operatiunilor din fabrici si companii de logistica).

S-a descoperit ca raspandirea cumpararii haotice sau asa numita “cumparare de panica” provine din amenintarea perceputa, din lipsa perceputa, din teama de necunoscut, din comportamentul strans legat de instictele de conservare si din alti factori psihologici sociali (de ex. Influenta sociala si neincredere).

Industria tehnologica, in special, a avertizat asupra intarzierilor la livrarile de marfuri electronice. Potrivit directorului general OMS Tedros Adhanom, cererea de echipamente de protectie personala a crescut de o suta de ori, ceea ce duce la preturi de pana la douazeci de ori mai mari decat pretul normal si, de asemenea, a dus la intarzieri in furnizarea de articole medicale de patru pana la sase luni. De asemenea, a provocat o lipsa de echipament individual de protectie la nivel mondial, OMS avertizand ca acest lucru va pune in pericol lucratorii din sanatate.

surgical-mask-minimalist-blue-background

Impactul focarului de coronavirus a fost la nivel mondial. Virusul a creat o penurie de precursori (materie prima) utilizata la fabricarea fentanilului si a metamfetaminei. Grupul Yuancheng, cu sediul central in Wuhan, China, este unul dintre furnizorii de frunte ai acestei substante. Cresterea preturilor si deficientele acestor medicamente ilegale au fost observate in Marea Britanie. De asemenea, fortele de ordine din SUA au spus ca anumite cartele mexicane din New York au avut dificultati in obtinerea precursorilor.

Pandemia a perturbat aprovizionarile alimentare globale si ameninta sa declanseze o noua criza alimentara. David Beasley, seful Programului alimentar mondial (PAM), a declarat ca „in cateva luni ne-am putea confrunta cu o foamete de proportii biblice, la nivel planetar.”

Inalti oficiali ai Natiunilor Unite au estimat in Aprilie 2020, ca 130 de milioane de oameni ar putea muri de foame la nivel mondial in prima jumatate a perioadei de desfasurare a pandemiei, cu un total de 265 milioane pana spre sfarsitul anului 2020.

Pietele petroliere si alte energii

La inceputul lunii Februarie 2020, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) s-a „zguduit” dupa o scadere abrupta a preturilor petrolului din cauza cererii mai mici din China. Luni, 20 Aprilie, pretul West Texas Intermediate (WTI) a ramas negativ si a scazut la un nivel record (minus 37,63 USD barilul), din cauza exploatatiilor masive ale comerciantilor, care doreau sa evite suportul costurilor de stocare. Preturile din Iunie au fost in scadere, dar in intervalul pozitiv, cu 1 baril aflat in tranzactionare la West Texas, cu peste 20 de dolari.

Cultura

Sectoarele artei spectacolelor si ale patrimoniului cultural au fost profund afectate de operatiunile anti – pandemice, cu impact asupra organizatiilor, precum si a persoanelor – atat angajate cat si independente – la nivel global. Organizatiile din sectorul artelor si culturii au incercat sa isi mentina misiunea (adesea finantata public) de a oferi acces comunitatii la patrimoniul cultural, de a mentine siguranta angajatilor si publicului si de a sprijini artistii, acolo unde este posibil.

Pana in Martie 2020, in intreaga lume si in diferite grade, muzeele, bibliotecile, locurile de spectacol, salile de teatru si alte institutii culturale au fost inchise pe o perioada nedeterminata, cu expozitiile, evenimentele si spectacolele anulate sau amanate. Ca raspuns, s-au facut eforturi intense pentru furnizarea de servicii alternative prin intermediul platformelor digitale din mediul online.

Ritualurile religioase din Saptamana Sfanta de la Roma, care au loc in ultima saptamana a sezonului crestin al Postului Pastelui, au fost anulate. Multe dieceze au recomandat crestinilor mai in varsta sa stea acasa, mai degraba decat sa participe la liturghiile de Duminica; serviciile au fost puse la dispozitie prin radio, transmise online in direct si la televiziune, desi unele congregatii au pus la dispozitie unele locuri in care puteau veni un numar limitat de credinciosi pentru a se ruga, cu respectarea distantarii sociale, folosirea mastilor de protectie, etc.

Odata cu Eparhia Romano-Catolica din Roma, care isi inchide bisericile si capelele si Piata Sf. Petru s-a golit de pelerinii crestini, alte corpuri religioase au anulat, de asemenea, serviciile si adunarile publice in biserici, moschei, sinagogi, temple si alte lacasuri de cult. Ministerul Sanatatii din Iran a anuntat anularea rugaciunilor de Vineri in zonele afectate de focar si anumite sanctuare au fost ulterior inchise, in timp ce Arabia Saudita a interzis intrarea pelerinilor straini, precum si a rezidentilor sai in locurile sfinte din Mecca si Medina.

Sport

Pandemia a provocat cea mai semnificativa perturbare a calendarului sportiv mondial de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Majoritatea evenimentelor sportive majore au fost anulate sau amanate, inclusiv Liga Campionilor UEFA 2019-2020, Premier League 2019-2020, UEFA Euro 2020, sezonul 2019-2020 NBA si sezonul 2019-2020 NHL. Focarul a intrerupt planurile pentru Jocurile Olimpice de vara 2020, care initial urmau sa inceapa la sfarsitul lunii Iulie; Comitetul Olimpic International a anuntat la 24 Martie ca vor fi „reprogramate la o data de dupa 2020, dar nu mai tarziu de vara lui 2021”.

Muzica si divertisment

Industria divertismentului a fost de asemenea afectata, multe grupuri de muzica suspendand sau anuland turneele de concerte. Concursul Eurovision, care trebuia sa aiba loc in Tarile de Jos in luna Mai, a fost anulat, insa Olanda a fost pastrata ca gazda pentru 2021. Multe teatre mari, precum cele de pe Broadway, au suspendat de asemenea toate spectacolele care urmau sa aiba loc in aceasta perioada.

Unii artisti au explorat modalitati noi de a continua sa produca si sa impartaseasca lucrari pe internet ca o alternativa la performantele traditionale live, cum ar fi concerte de live streaming sau crearea de „festivaluri” in direct pe web.

Politica

Pandemia a afectat sistemele politice din mai multe tari, determinand suspendarea activitatilor legislative, izolarea sau internarea mai multor politicieni  care au fost infectati cu virusul si reprogramarea alegerilor din cauza temerilor de raspandire a virusului.

Incepand de la sfarsitul lunii Mai, proteste la scara larga impotriva brutalitatii politiei in cel putin 200 de orase din SUA si, ulterior, la nivel mondial, ca raspuns la uciderea lui George Floyd, au ridicat ingrijorari masive ale specialistilor din sanatate, cu privire la reaparitia virusului.