Procedura
In multe tari, pentru a obtine despagubiri pentru incalcarea contractului sau pentru a obtine o executare specifica sau alte masuri echitabile, partea vatamata poate face un proces civil (non-penal) in instanta.
In Anglia si Tara Galilor, un contract poate fi pus in aplicare prin utilizarea unei creante sau, in cazuri urgente, prin solicitarea unei dispozitii provizorii pentru a preveni o incalcare. De asemenea, in Statele Unite, o parte vatamata poate solicita despagubiri pentru a preveni o incalcare a contractului, in cazul in care o astfel de incalcare ar duce la un prejudiciu ireparabil, care nu ar putea fi remediat in mod adecvat prin daune banesti.
Arbitraj
In cazul in care contractul contine o clauza de arbitraj valida, inainte de introducerea unui proces, partea vatamata trebuie sa depuna o cerere de arbitraj in conformitate cu procedurile prevazute in clauza. Multe contracte prevad ca toate disputele care decurg din acestea vor fi solutionate prin arbitraj, mai degraba decat litigiate in instante.
Hotararile de arbitraj pot fi executate, in general, in acelasi mod ca hotararile judecatoresti ordinare si sunt recunoscute si executorii la nivel international in temeiul Conventiei de la New York, care are 156 de parti. Cu toate acestea, in statele Conventiei de la New York, deciziile arbitrale sunt, in general, imune, cu exceptia cazului in care se demonstreaza ca decizia arbitrului a fost irationala sau afectata de frauda.
Unele clauze de arbitraj nu sunt aplicabile si, in alte cazuri, arbitrajul nu poate fi suficient pentru a solutiona un litigiu legal. De exemplu, litigiile privind validitatea drepturilor de proprietate intelectuala inregistrate ar putea fi necesare pentru a fi solutionate de un organism public in cadrul sistemului national de inregistrare.
Pentru chestiuni de interes public semnificativ care depasesc interesele restranse ale partilor la acord, cum ar fi pretentiile ca o parte a incalcat un contract prin angajarea intr-un comportament ilegal anticoncurential sau a comis incalcari ale drepturilor civile, o instanta ar putea constata ca partile pot litiga unele sau toate revendicarile lor chiar inainte de a finaliza un proces de arbitraj convenit prin contract.
Statele Unite
In Statele Unite, treizeci si cinci de state (mai ales New York-ul) si Districtul Columbia, au adoptat Uniform Arbitration Act pentru a facilita executarea hotararilor arbitrate.
Reclamatiile clientilor impotriva brokerilor si dealerilor de valori mobiliare sunt aproape intotdeauna solutionate in temeiul clauzelor de arbitraj contractual, deoarece comerciantilor de valori mobiliare li se solicita, in conditiile apartenentei lor la organizatii de autoreglementare, cum ar fi Autoritatea de reglementare a industriei financiare (fostul NASD) sau NYSE, sa arbitreze litigiile cu clientii lor. Firmele au inceput apoi sa includa acorduri de arbitraj in acordurile lor cu clientii, cerandu-le clientilor sa arbitreze litigiile.
Alegerea legii
Atunci cand apare o disputa contractuala intre parti care se afla in jurisdictii diferite, legea aplicabila unui contract depinde de analiza conflictului de legi de catre instanta de judecata in care este depusa incalcarea actiunii contractuale. In absenta unei clauze de alegere a legii, instanta va aplica in mod normal fie legea forului, fie legea jurisdictiei care are cea mai puternica legatura cu obiectul contractului. O clauza de alegere a legii permite partilor sa convina in prealabil ca contractul lor va fi interpretat in conformitate cu legile unei jurisdictii specifice.
In Statele Unite, clauzele de alegere a legii sunt, in general, aplicabile, desi uneori se pot aplica exceptii bazate pe ordinea publica. In Uniunea Europeana, chiar si atunci cand partile au negociat o clauza de alegere a legii, problemele legate de conflict de legi pot fi reglementate de Regulamentul Roma I.
Alegerea forumului
Multe contracte contin o clauza de selectie a forumului care stabileste litigiile in legatura cu contractul. Clauza poate fi generala, cerand ca orice caz care rezulta din contract sa fie depus intr-un anumit stat sau tara sau poate solicita ca un caz sa fie depus la o anumita instanta. De exemplu, o alegere a clauzei forumului poate impune ca un caz sa fie depus in statul american California sau poate solicita sa fie depus la Curtea Superioara din Los Angeles.
Alegerea legii sau a locului de desfasurare nu este obligatorie pentru o instanta. Pe baza unei analize a legilor, regulilor de procedura si a ordinii publice a statului si instantei in care a fost depus cazul, o instanta identificata prin clauza, poate constata ca nu ar trebui sa isi exercite competenta sau o instanta aflata intr-o alta jurisdictie sau locul de desfasurare poate constata ca litigiul poate continua in ciuda clauzei.
Ca parte a acestei analize, o instanta poate examina daca clauza este conforma cu cerintele formale ale jurisdictiei in care a fost depus cazul (in unele jurisdictii, alegerea forumului sau alegerea locului clauzei limiteaza partile doar daca cuvantul „exclusiv” este inclus explicit in clauza). Unele jurisdictii nu vor accepta o actiune care nu are nicio legatura cu instanta aleasa, iar altele nu vor impune clauza de alegere a locului care se considera a fi un forum mai convenabil pentru litigii.
Unele contracte sunt guvernate de instrumente multilaterale care impun ca o instanta nealeasa sa respinga cauzele si necesita recunoasterea hotararilor pronuntate de instantele competente pe baza unei clauze de alegere a instantei. De exemplu, instrumentele regimului de la Bruxelles (31 de state europene) si Conventia de la Haga privind alegerea instantei (Uniunea Europeana, Mexic, Muntenegru, Singapore), precum si mai multe instrumente legate de un anumit domeniu de drept, pot impune instantelor sa aplice si sa recunoasca clauzele de alegere a legii si hotararile straine.
Remedii
In Regatul Unit, incalcarea contractului este definita in Legea privind clauzele contractuale neloiale din 1977 ca: neexecutare, performanta slaba, performanta partiala sau performanta care este substantial diferita de ceea ce era in mod rezonabil asteptat. Partile inocente pot respinge (anula) contractul numai pentru o incalcare majora (incalcarea conditiei), dar pot recupera intotdeauna daune compensatorii, cu conditia ca incalcarea sa fi cauzat o pierdere previzibila.
Daune
Exista mai multe tipuri diferite de daune:
- Daune compensatorii, care sunt acordate partii vatamate prin incalcarea contractului. In cazul daunelor compensatorii, exista doua capete de pierdere, daune consecutive si daune directe. In teorie, despagubirile compensatorii sunt concepute pentru a pune persoana vatamata in pozitia sa legitima, de obicei printr-un acord de despagubiri.
- Daunele lichidate sunt o estimare a pierderii convenite in contract, astfel incat instanta sa evite calcularea daunelor compensatorii si partile sa aiba o mai mare certitudine. Clauzele de despagubire lichidate pot fi numite „clauze de penalizare” intr-un limbaj obisnuit, dar legea face distinctia intre despagubiri lichidate (legitime) si penalitati (nevalabile). Un test pentru determinarea categoriei in care se incadreaza o clauza a fost stabilit de catre Camera Lorzilor engleza din Dunlop Pneumatic Tire Co. Ltd. vs New Garage & Motor Co. Ltd.
- Daunele nominale constau intr-o suma mica in numerar in cazul in care instanta concluzioneaza ca paratul a incalcat contractul, insa reclamantul nu a suferit nicio pierdere materiala cuantificabila si poate fi solicitat sa obtina o inregistrare juridica a celui care a fost vinovat.
- Daunele punitive sau exemplare sunt folosite pentru a pedepsi partea vinovata; chiar daca aceste daune nu sunt destinate in primul rand compensarii, totusi reclamantul (si nu statul) primeste premiul. Daunele exemplare nu sunt recunoscute si nu sunt permise in unele jurisdictii. In Marea Britanie, daunele exemplare nu sunt disponibile pentru incalcarea contractului, dar sunt posibile dupa frauda. Desi factorii viciati (cum ar fi denaturarea, greseala, influenta nejustificata si constrangerea) se refera la contracte, nu sunt actiuni contractuale si, astfel, intr-un mod giratoriu, un reclamant in contract poate fi capabil sa primeasca daune exemplare.
Daunele compensatorii compenseaza reclamantul pentru pierderile reale suferite cat mai exact posibil. Acestea pot fi „daune de asteptare”, „daune de incredere” sau „daune de restituire”. Se acorda daune de asteptare pentru a pune partea intr-o pozitie atat de buna pe cat ar fi fost partea in cazul in care contractul ar fi fost executat conform promisiunii. Daunele de incredere sunt de obicei acordate in cazul in care nu se poate ajunge la o estimare rezonabil de fiabila a pierderii anticipate sau la alegerea reclamantului.
Pierderile din dependenta acopera cheltuielile suferite in baza promisiunii. Exemple in care s-au acordat despagubiri de incredere pentru ca profiturile erau prea speculative includ cazul australian McRae / Commonwealth Disposals Commission, care viza un contract pentru drepturile de salvare a unei nave. In Anglia Television Ltd v. Reed, Curtea de Apel engleza a acordat reclamantului cheltuielile efectuate anterior contractului pentru pregatirea executarii.
Dupa ce a avut loc o incalcare, partea nevinovata are datoria de a atenua pierderea luand masuri rezonabile. Nerespectarea acestei obligatiuni, inseamna ca daunele pot fi reduse sau chiar refuzate cu totul. Cu toate acestea, profesorul Michael Furmston a sustinut ca „este gresit sa se exprime regula (de atenuare) afirmand ca reclamantul are obligatia de a-si atenua pierderea”, citand Sotiros Shipping Inc. vd Sameiet, The Solholt. Daca o parte notifica faptul ca contractul nu va fi finalizat, are loc o incalcare anticipata.
Pagubele pot fi generale sau consecutive. Daunele generale sunt acele daune care decurg in mod natural dintr-o incalcare a contractului. Daunele consecutive sunt acele daune care, desi nu rezulta in mod natural dintr-o incalcare, sunt presupuse in mod natural de ambele parti in momentul formarii contractului. Un exemplu ar fi atunci cand cineva inchiriaza o masina pentru a ajunge la o intalnire de afaceri, dar cand acea persoana ajunge sa ridice masina, aceasta nu se afla acolo. Daunele generale ar fi costul inchirierii unei masini diferite. Daunele consecutive ar fi afacerea pierduta daca persoana respectiva nu ar putea ajunge la sedinta, daca ambele parti ar sti motivul pentru care partea a inchiriat masina. Cu toate acestea, exista inca obligatia de a atenua pierderile. Faptul ca masina nu era acolo nu confera partii dreptul de a nu incerca sa inchirieze o alta masina.
Pentru a recupera daunele, reclamantul trebuie sa demonstreze ca incalcarea contractului a cauzat o pierdere previzibila. Hadley vs Baxendale a stabilit ca testul previzibilitatii este atat obiectiv cat si subiectiv. Cu alte cuvinte, este previzibil pentru spectatorul obiectiv sau pentru partile contractante, care pot avea cunostinte speciale.
Performanta specifica
Pot exista circumstante in care ar fi nedrept sa se permita partii implicite pur si simplu sa cumpere partea vatamata cu daune. De exemplu, atunci cand un colectionar de arta achizitioneaza un tablou rar si vanzatorul refuza sa livreze, daunele colectionarului ar fi egale cu suma platita.
Instanta poate emite o ordonanta pentru ceea ce se numeste „executare specifica”, cerand executarea contractului. In anumite circumstante, o instanta va ordona unei parti sa isi indeplineasca promisiunea (un ordin de „executare specifica”) sau sa emita un ordin, cunoscut sub numele de „ordonanta”, ca o parte sa se abtina de la a face ceva care ar incalca contractul. Se poate obtine o performanta specifica pentru incalcarea unui contract de vanzare a terenurilor sau a proprietatilor imobiliare din motive care permit proprietatii sa aiba o valoare unica. In Statele Unite, prin intermediul celui de-al 13-lea amendament la Constitutia Statelor Unite, executarea specifica in contractele de servicii personale este legala doar „ca pedeapsa pentru o infractiune a carei parte a fost condamnata in mod corespunzator”.
Atat o ordonanta de executare specifica, cat si o hotarare judecatoreasca sunt remedii discretionare. Daca nici una dintre acestea nu este disponibila in mod corect in majoritatea jurisdictiilor si in majoritatea circumstantelor, o instanta nu va dispune in mod normal executarea specifica. O exceptie notabila este un contract de vanzare de bunuri imobile. In majoritatea jurisdictiilor, vanzarea de bunuri imobiliare este aplicabila prin performante specifice. In legatura cu ordinele de executare specifica, poate fi solicitata o ordonanta in cazul in care contractul interzice o anumita actiune. Actiunea in ordonanta ar interzice persoanei sa efectueze actul specificat in contract.