15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Va deveni drona cel mai bun prieten al fermierului

Va deveni drona cel mai bun prieten al fermierului?

aprilie 7, 2022
144 Vizualizari
Deși trebuie să o cumperi sau să o închiriezi, își face treaba în mod fiabil și rapid. De la an la an, poate face mai mult și nu intră în grevă. În plus, spre deosebire de un tractor, aceasta nu necesită servicii costisitoare sau realimentare. Ce fac, de fapt, dronele pentru agricultură? În urmă cu...

Deși trebuie să o cumperi sau să o închiriezi, își face treaba în mod fiabil și rapid. De la an la an, poate face mai mult și nu intră în grevă. În plus, spre deosebire de un tractor, aceasta nu necesită servicii costisitoare sau realimentare. Ce fac, de fapt, dronele pentru agricultură?

În urmă cu vreo duzină de ani, oamenii asociau dronele aproape exclusiv cu echipamentele folosite de forțele armate, care erau costisitoare, complicate și destul de greu de accesat. Au existat desigur și versiuni civile, dar acestea au fost destinate în principal scopului științific: cercetare atmosferică, cartografie etc.

Cu toate acestea, în ultimii ani, piața a început treptat să ofere utilaje la prețuri mai accesibile. În prezent, cele mai simple drone zburătoare pot fi achiziționate cu câteva sute de lei, iar modelele care oferă posibilitatea de zbor semi-autonom sau chiar autonom costă câteva mii de lei.

Drona multifuncțională pentru agricultură

Dronele au devenit niște dispozitive la modă, de exemplu ca echipamente de agrement, dar nu numai. Pe lângă dezvoltarea structurii, astfel încât să asigure un produs ieftin și disponibil pe scară largă, multe companii s-au concentrat pe dezvoltarea segmentului profesional și acest lucru s-a dovedit a fi o reușită.

Fotografiile aeriene spectaculoase, care anterior necesitau un elicopter, au devenit mult mai accesibile. Dar fotografiile interesante sau videoclipurile realizate sunt doar o parte dintre beneficii. Se poate face mult mai mult prin înlocuirea camerei cu setul potrivit de senzori sau elemente care pot lucra.

Drona – un ajutor de bază în agricultură

Din punct de vedere agricol, fermierii și-ar dori desigur o dronă profesională pentru a face cea mai grea și mai murdară treabă pentru ei. Ei bine, este greu de imaginat o cutie fragilă, zburătoare, cu plug sau cultivator atașat, pentru asta ai avea nevoie de un tractor autonom care, totuși, este încă un gadget din viitor.

Este diferit când vine vorba de „muncă murdară”.  Desigur, este vorba despre un robot pentru îndepărtarea gunoiului de grajd din hambare, care nu este singurul robot disponibil comercial din oferta companiilor specializate în astfel de produse.

Dacă dronele vor ajunge în fiecare fermă pentru a fi folosite în procesul de pulverizare și împrăștiere a îngrășămintelor sau a altor lucrări care necesită o capacitate și o putere semnificativă de ridicare, nu se poate răspunde acum. Cu toate acestea, dronele și-au dovedit, fără îndoială, deja valoarea într-un domeniu – culegerea de informații.

Agricultura modernă începe și ea să folosească soluții care permit controlul deplin asupra muncii desfășurate. Și de unde știi când și cum să începi fertilizarea sau pulverizarea? Ce îngrășăminte să folosești și în ce doză? Aici sunt utile dronele care permit monitorizarea culturilor. Este doar o recoltă? Se pare că dronele pot fi folosite și pentru a lupta împotriva dăunătorilor și, bineînțeles, în pregătirea hărților de daune precise.

După cum poți vedea, deși mulți consideră dronele jucării scumpe, capacitățile lor cresc în fiecare an și totul indică faptul că această tendință va continua, deoarece tot mai mulți fermieri încep să fie interesați de acest segment de dispozitive.