15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Succesul seriei de carti, dar si al serialului The Witcher

Succesul seriei de carti, dar si al serialului The Witcher

august 6, 2021
161 Vizualizari
Aventurile lui Geralt, Yennefer și Ciri sunt fascinante. Odată cu adaptarea The Witcher pe Netflix, editorul american de cărți a lansat o reeditare masivă, iar vânzările sunt în plină expansiune și în Romania. A fost una dintre cele mai așteptate adaptări ale momentului: seria Witcher a fost disponibilă pe Netflix din 20 decembrie 2019. După…

Aventurile lui Geralt, Yennefer și Ciri sunt fascinante. Odată cu adaptarea The Witcher pe Netflix, editorul american de cărți a lansat o reeditare masivă, iar vânzările sunt în plină expansiune și în Romania.

A fost una dintre cele mai așteptate adaptări ale momentului: seria Witcher a fost disponibilă pe Netflix din 20 decembrie 2019. După succesul jocurilor video și, în special, al celui de-al treilea, clasificat Jocul anului, provocarea a fost enormă. Evident, publicul a răspuns.

Nu numai că oamenii joacă din nou jocul, dar s-a știut din 14 ianuarie 2020, printr-un comunicat de presă al editorului, că toată lumea se grăbește la librării să cumpere cartea originală și continuările ei. La noi au fost traduse 7 volume, ultimul chiar anul acesta in 2021 (Sabia destinului/Sword of Destiny, Ultima dorință/The Last Wish, Sângele elfilor/Blood of Elves, Vremea disprețului/Time of Contempt, Botezul focului/Baptism of Fire, Turnul rândunicii/The Tower of the Swallow (1997), Domnița Lacului/The Lady of the Lake (1999), insa in limba engleza mai este si Season of Storms (2013).

Acest succes nu este surprinzător. Ca orice adaptare bună, permite mai ales să trăiască o experiență cu totul diferită, respectând în același timp materialul original.

Această nouă suflare în librării nu este, așadar, o surpriză: seria te face să îți dorești să continui aventurile lui Geralt de Riv, Yennefer și Ciri. Adaptarea și cartea nu sunt incompatibile, ci dimpotrivă. Mai mult, într-o eră în care serviciile precum Netflix sunt uneori descrise ca dăunătoare, aceasta este încă o dovadă că aceasta cultura este un întreg, în care serialele și cărțile nu sunt dușmani.

Reeditări neasteptate

Editorul seriei literare a precizat că cererea pentru carte a crescut deja în cursul anului 2019. Acesta este un fenomen de anticipare a serialului The witcher: mulți oameni au dorit să citească romanul înainte de a urmări serialul. Din momentul în care Netflix a difuzat episoadele seriei, vânzările au devenit „fenomenale” în toate formatele – tipărit, ebook și chiar audio.

Pentru a satisface această „cerere excepțională”, mii de de exemplare sunt reimprimate acum de editura. Showrunnerul serialului, Lauren Hissrich, a susținut pe Twitter că aceste informații „nu o pot face mai fericită”.

Fenomenul este la fel de masiv în Romania

În Romania, aceasta serie se confruntă cu un fenomen la fel de excepțional. Au fost mai exact două „momente” în acest nou succes. Trailerul a creat în mod clar un prim efect: între difuzarea trailerului din iulie și cea a serialului din decembrie, s-au vândut mii de exemplare. Și, de la lansarea The Witcher pe Netflix (20 decembrie 2019), au fost vândute din nou in numar mare.

Un joc video cu succes global

Witcher este astăzi cel mai premiat joc din istorie. Cele trei părți, publicate în 2007, 2011 și 2015, sunt un succes: 25 de milioane de exemplare ale trilogiei au fost vândute în întreaga lume, inclusiv 10 milioane pentru ultimul opus, care numai a generat 240 de milioane de dolari.

Notorietatea jocurilor video a contribuit și la creșterea vânzărilor romanelor lui Andrzej Sapkowski, traduse în 27 de limbi.