15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Soarta asezarii Tel Hazor: asezarea canaanita mentionata in Biblia ebraica

Soarta asezarii Tel Hazor: asezarea canaanita mentionata in Biblia ebraica

decembrie 16, 2022
173 Vizualizari
Tel Hazor este un sit arheologic situat in Galileea Superioara, in partea de nord a Israelului zilelor noastre. Sapaturile arheologice arata ca situl a fost ocupat inca din mileniul 3 i.Hr. Cu toate acestea, site-ul este cel mai bine cunoscut deoarece este mentionat in Biblia ebraica. Pe vremea lui Iosua, Tel Hazor era un puternic…

Tel Hazor este un sit arheologic situat in Galileea Superioara, in partea de nord a Israelului zilelor noastre. Sapaturile arheologice arata ca situl a fost ocupat inca din mileniul 3 i.Hr. Cu toate acestea, site-ul este cel mai bine cunoscut deoarece este mentionat in Biblia ebraica. Pe vremea lui Iosua, Tel Hazor era un puternic oras canaanit care lupta impotriva israelitilor. Dupa infrangerea lui Hazor, orasul a fost distrus. Cu toate acestea, site-ul a fost reconstruit si distrus de mai multe ori in lunga sa istorie. Ultima distrugere a lui Hazor dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr. Desi arheologii au descoperit dovezi ca asezarea a fost arsa din temelii, nu exista informatii sigure referitoare la cine a distrus Hazor. In timp ce unii interpreteaza aceste dovezi ale distrugerii ca fiind coroborarea povestii gasite in Biblia ebraica, altii au sugerat ca distrugerea nu a fost cauzata de israeliti, ci de alte forte.

Intemeierea asezarii Tel Hazor

Se spune ca numele Hazor inseamna „Protejat de metereze”. Tel Hazor este situat la nord de Marea Galileii si acopera o suprafata de aproximativ 200 de acri (80,9 ha). Acest lucru il face cel mai mare tel (sau movila arheologica) din Israel. Inainte de identificarea sa cu situl biblic Hazor, tel-ul era cunoscut sub numele sau arab, Tel el-Qedah. Acest tel a fost identificat pentru prima data cu Hazor in 1875 de ministrul presbiterian irlandez Josias Leslie Porter. Aceasta identificare a fost repetata in 1926 de catre arheologul britanic John Garstang. Doi ani mai tarziu, Garstang a realizat sondaje la fata locului. Abia in anii 1950 au fost efectuate primele sapaturi majore la Tel Hazor. Arheologul israelian Yigael Yadin a condus patru campanii la fata locului, ca parte a expeditiei James A. de Rothschild, care a durat intre 1955 si 1958. In 1968, a cincea campanie arheologica a fost efectuata la Tel Hazor. Sapatura sitului a fost reinnoita in 1990, sub indrumarea unui alt arheolog israelian, Amnon Ben-Tor. Sapaturile au continuat pana in prezent.

Structura de acces la intrarea in sistemul de apa subteran israelit de la Tel Hazor din Israel,

Structura de acces la intrarea in sistemul de apa subteran israelit de la Tel Hazor din Israel, care prezinta treptele scarilor moderne si antice si structura de sustinere a pietrei din jur. (Sarit Richerson / Adobe Stock)

Tel Hazor: o asezare timpurie din epoca bronzului care a evoluat

Conform dovezilor arheologice, Tel Hazor a fost intemeiat de oameni inca din mileniul 3 i.Hr., perioada care corespunde epocii timpurii a bronzului. La acea vreme, locuitorii site-ului ocupau doar zona orasului superior.

In jurul secolului al XVIII-lea i.Hr. (epoca bronzului mijlociu), locuitorii din Tel Hazor si-au extins asezarea si au intemeiat orasul inferior. Orasele superioare si inferioare au fost ocupate pana in secolul al XIII-lea i.Hr., cand ambele au fost distruse in mod violent. Ulterior, Tel Hazor a fost reconstruit, desi nu mai era marele oras de odinioara. De exemplu, multe dintre constructiile din aceasta perioada aveau un caracter semi-nomad, in timp ce in secolul al XI-lea i.Hr., situl era o asezare israelita nefortificata. Hazor si-a recapatat o parte din splendoarea de odinioara inca din timpul regelui Solomon. In timpul domniei sale, orasul superior a fost reconstruit si fortificat.

Acest oras a fost distrus de un incendiu, dar reconstruit de Casa Omri in secolul al IX-lea i.Hr. La fata locului a fost construita o cetate puternica, care acoperea cea mai mare parte a vestului tel. Desi cetatea a fost fortificata in secolul care a urmat, nu a fost suficient pentru a o salva de la asirieni. In 732 i.Hr., Hazor a fost cucerita de fortele lui Tiglath-Pileser III. Dupa capturarea asezarii Hazor, asirienii si-au construit propria cetate pe acel loc, care a fost folosita pana in perioada persana (538-400 i.Hr.). In sfarsit, o alta cetate pare sa fi fost construita in secolul al II-lea i.Hr., an care corespunde perioadei elenistice.

Pe langa crearea unei cronologii a ocupatiei sitului, sapaturile arheologice ofera, de asemenea, informatii importante despre culturile care au trait pe Tel Hazor, prin artefactele si ruinele pe care le-au lasat in urma. De exemplu, multe figurine ale zeitatii canaanite Baal au fost gasite in nivelurile pre-israelite ale movilei. Deoarece aceste cifre au fost realizate in principal in Evul Mediu si tarziu al bronzului, acest lucru arata ca locuitorii din Hazor apartineau atunci culturii canaanite mai largi. Ca un alt exemplu, in timpul domniei lui Solomon, orasul superior a fost reconstruit si fortificat. Fortificatiile lui Solomon constau dintr-un „zid de cazemata si o poarta mare cu trei camere de ambele parti si doua turnuri care flancau, inconjurau pasajul”. S-a constatat ca aceasta forma de fortificatie este identica cu cele de la tel movilele Gezer si Megiddo.

Poarta antica israeliana gasita la Tel Hazor, acum in Muzeul Israelului.

Poarta antica israeliana gasita la Tel Hazor, acum in Muzeul Israelului. (Davidbena / CC0)

Inregistrarile, arhivele si mentiunile istorice despre Tel Hazor

In afara de dovezile arheologice, constructia acestor fortificatii este mentionata si in surse textuale. Reconstructia zidurilor din Hazor, impreuna cu cele ale lui Gezer si Megiddo, este scrisa in Cartea Intai a Regilor, 9:15, ca parte a marelui proiect de constructie al lui Solomon. Celelalte monumente construite de Solomon care sunt mentionate in acest pasaj includ templul din Ierusalim si palatul regal. Hazor a fost mentionat si in textele non-biblice. De exemplu, Scrisorile Amarna mentioneaza ca Hazor era un stat vasal al egiptenilor.

In afara de aceasta, textele antice egiptene si mesopotamiene mentionau, de asemenea, ca exista o arhiva in orasul canaanit. Acest lucru este semnificativ, deoarece inregistrarile stocate in aceasta cladire ofera carturarilor multe informatii despre acea perioada a istoriei. Desi arhiva in sine nu a fost descoperita, la fata locului au fost dezgropate tablite de lut, dintre care una, datand din secolele XVIII / XVII i.Hr., contine legi similare celebrului Cod al lui Hammurabi.

Cea mai faimoasa referinta textuala la Hazor, totusi, se gaseste in Iosua 11. Primele noua versete ale acestui capitol mentioneaza ca Hazor a fost condus de un rege, Jabin, in timpul lui Iosua. Hazor era un oras puternic si se afla in fruntea unei ligi de orase canaanite. Cand Jabin a auzit de cuceririle lui Iosua, el si-a chemat aliatii si a ridicat o armata impotriva israelitilor. Armata canaanita a fost insa distrusa de Iosua. Dupa infrangerea canaanitilor, Jabin a fost ucis si Hazor a fost distrus. Aceasta se gaseste in Iosua 11:10-11 si este, fara indoiala, cea mai faimoasa parte a textului. Cele doua versete sunt dupa cum urmeaza:

„La intoarcere si in acelasi timp, Iosua a luat Hatorul si a trecut prin sabie pe imparatul lui. Hatorul era mai inainte capitala tuturor acestor imparatii.

Au trecut prin ascutisul sabiei si au nimicit cu desavarsire pe toti cei ce se gaseau in el: n-a ramas nimic din ce avea suflare de viata si au pus foc Hatorului.”

Avand in vedere ca Hazor se afla pe ruta comerciala dintre Siria si Egipt, nu este dificil de vazut cum putea profita de locatia sa strategica pentru a deveni un oras bogat si puternic.

Documentele din arhiva Mari din secolul al XVIII-lea mentioneaza ca Hazor era un centru comercial important si ca rulotele si caravanele calatoreau intre acest oras si Babilon. Maretia Hazorului se reflecta si in ruinele si artefactele sale arheologice. Dupa cum s-a mentionat deja, site-ul este cel mai mare tel din Israel. Se estimeaza ca, la varful puterii sale, Hazor sustinea o populatie cuprinsa intre 20.000 si 40.000 de locuitori.

In afara de aceasta, ruinele mai multor structuri monumentale au fost dezgropate in straturile canaanite ale sitului. De exemplu, in orasul de jos, a fost descoperita o structura tripartita cu altare, statui si alte obiecte rituale.

O alta structura monumentala, despre care se crede ca a fost un complex ceremonial, fie un templu, fie un palat, a fost dezgropata in orasul superior. Aceasta structura avea pereti din caramida de lut si o fundatie de piatra cu podele din cedru, care a fost importata din Liban. Acest lemn nu a fost singurul obiect de lux al cladirii, deoarece acolo au fost gasite si placi si cutii de fildes, bijuterii, sigilii cilindrice si figurine din bronz. Toate acestea erau considerate bogatii in timpul epocii bronzului.

„Casa Stalpilor” de la Tel Hazor din Galileea de sus, Israel. (CC BY-SA 2.0)

„Casa Stalpilor” de la Tel Hazor din Galileea de sus, Israel. (CC BY-SA 2.0)

Cine a distrus Tel Hazor si cine l-a reconstruit?

Una dintre cele mai mari intrebari care se invart in jurul asezarii Hazor este daca a fost intr-adevar distrusa de israeliti, asa cum este descris in Biblia ebraica, sau nu. In diferite parti ale sitului, arheologii au gasit dovezi ale distrugerii Hazorului, adica peste 91,4 cm de carbune si cenusa intr-un singur strat.

Desi acesta este o indiciu ca Hazor ar fi putut fi ars din temelii, nu inseamna neaparat ca israelitii au distrus orasul. In timp ce unii considera ca dovezile arheologice sustin adevarul textului biblic, altii au sugerat ca orasul ar fi putut fi distrus din interior, adica din rebeliunea interna sau de catre locuitorii nemultumiti.

Indiferent de cauza distrugerii Hazoruluo, acesta nu a fost tocmai sfarsitul asezarii. O mare parte din sit a fost abandonata dupa distrugerea sa. Cu toate acestea, o mica zona din orasul superior era inca ocupata. Se crede ca orasul a fost reconstruit in timpul lui Solomon. Desi sursele textuale au fost folosite pentru a interpreta dovezile arheologice, acest lucru nu este lipsit de controverse. La fel ca intrebarea daca Hazor a fost distrus de israeliti sau de o alta forta, au existat opinii diferite asupra istoriei reconstructiei orasului.

Conform conceptiei traditionale, Solomon a fost cel care a reconstruit Hazor. Dupa cum am mentionat mai devreme, acest lucru este in conformitate cu dovezile textuale din Vechiul Testament. Altii, in special adeptii asa-numitei Low Chronology, au respins insa acest punct de vedere. Conform acestui model, monarhia unita nu a existat pe vremea lui Solomon si a predecesorului sau, David. Se propune in continuare ca reconstructia Hazorului a avut loc in secolul al 9-lea i.Hr., in timpul domniei lui Ahab, al doilea conducator al Casei Omri. Asa cum am mentionat anterior, punctul de vedere traditional este ca Omridii au fost, de asemenea, responsabili de reconstruirea Hazorului, desi pe ruinele Hazorului Solomonic, mai degraba decat pe Hazorul Canaanit.

In ambele cazuri, desi Hazor a fost reconstruit, nu si-a recapatat splendoarea de care se bucura atunci cand era un oras canaanit. Totusi, a fost considerata o asezare israelita majora in aceasta perioada. Structurile datand din aceasta perioada care au fost descoperite de arheologi includ fortificatiile orasului, mai multe structuri publice mari, zone de depozitare, cartiere domestice si, curios, atelierul de bazalt din orasul superior.

Una dintre cele mai notabile constructii din aceasta perioada este totusi sistemul de colectare a apei din Tel Hazor. Acest sistem este suficient de semnificativ pentru a fi mentionat in descrierea sitului in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, „Cele trei tipuri prezinta, de asemenea, unele dintre cele mai bune exemple din Levantul elaboratei epoci a fierului, sisteme subterane de colectare a apei, create pentru a deservi densele comunitati urbane.” Acest sistem (a se vedea fotografia de mai sus) a fost descoperit in centrul marginii sudice a telului, orientat spre izvorul natural de dedesubt si a fost taiat din stanca. Sistemul de colectare a apei a fost descoperit de arheologi in 1968.

Arheologul Amnon Ben-Tor explica faptele despre Hazor la fata locului

Distrugerea finala a asezarii Hazor a avut loc in 732 i.Hr., cand a fost cucerita de regele asirian Tiglath-Pileser III. Acest lucru este mentionat si in Vechiul Testament in Cartea a doua a Regilor, 15:29, care are urmatorul continut:

„Pe vremea lui Pecah, imparatul lui Israel, a venit Tiglat-Pileser, imparatul Asiriei, si a luat Iionul, Abel-Bet-Maaca, Ianoah, Chedes, Hator, Galaad si Galileea, toata tara lui Neftali, si pe locuitori i-a dus in prinsoare in Asiria.”

Scrisoarea Amarna (scrisa in text cuneiform akkadian): o scrisoare de la Abdi-Tirshi (regele Hazorului) catre faraonul egiptean Amenhotep III sau fiul sau Akhenaton

Scrisoarea Amarna (scrisa in text cuneiform akkadian): o scrisoare de la Abdi-Tirshi (regele Hazorului) catre faraonul egiptean Amenhotep III sau fiul sau Akhenaton. Abdi-Tirshi il asigura pe faraon ca este loial si ca isi pastreaza orasele in ordine. Scrisoarea este expusa la British Museum, Londra. (Neuroforever / CC BY-SA 4.0)

Desi Tel Hazor a fost distrus de asirieni, a mers mai departe

Desi dovezile textuale pentru Hazor se incheie cu distrugerea sa de catre asirieni, dovezile arheologice indica faptul ca situl, desi o fractiune foarte mica din acesta, a continuat sa fie ocupat. Asirienii care au ocupat Hazor au construit o cetate si un palat, care au continuat sa fie locuite pana in perioada persana. O alta cetate a fost probabil construita mai tarziu, in jurul secolului al II-lea i.Hr., care corespunde perioadei elenistice.

In timp ce sapaturile arheologice de la Tel Hazor de-a lungul deceniilor au oferit multe informatii despre istoria sitului, trebuie cu siguranta facute mai multe cercetari. Intr-adevar, acest lucru este evident in faptul ca lucrarile arheologice se desfasoara si astazi.

Intre timp, semnificatia Tel Hazor a fost recunoscuta si a fost inscrisa ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in 2005, ca parte a unui grup de trei situri numite „Telele biblice – Megiddo, Hazor, Beer Sheba”. Cele trei site-uri sunt descrise ca fiind „reprezentative pentru cele care contin resturi substantiale ale oraselor cu conexiuni biblice”.

In concluzie, Tel Hazor este un sit arheologic cu legaturi biblice puternice, iar intrebarea cine l-a distrus este cu siguranta legata de Biblia ebraica. Cu toate acestea, trebuie amintit ca nu este singura data cand Hazor este mentionat in Biblie, deoarece a fost mentionat si in alte ocazii. Mai mult, aceste referinte pot fi completate de alte surse textuale, precum si de dovezile arheologice care au fost dezgropate la sit.

Imaginea de sus: Ruinele unui depozit de piatra israelit realizat cu stalpi si coloane la Parcul Arheologic Tel Hazor din Israel. Sursa: Sarit Richerson / Adobe Stock.