15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Cum se alege un pat sau dormitor?

Cum se alege un pat sau dormitor?

decembrie 22, 2022
182 Vizualizari
Patul este, fara indoiala, stapanul din dormitor. In ea veti petrece nenumarate ore de somn, relaxare si odihna. Somnul este la fel de important ca oxigenul, apa si hrana, iar lipsa lui poate afecta atat sanatatea fizica, cat si cea mentala. De aceea, alegerea sa trebuie facuta cu mare atentie si dupa un studiu detaliat…

Patul este, fara indoiala, stapanul din dormitor. In ea veti petrece nenumarate ore de somn, relaxare si odihna. Somnul este la fel de important ca oxigenul, apa si hrana, iar lipsa lui poate afecta atat sanatatea fizica, cat si cea mentala.

De aceea, alegerea sa trebuie facuta cu mare atentie si dupa un studiu detaliat al modelelor disponibile pe piata. Totul depinde de dimensiunea zonei de dormit, asa ca, inainte de a alege patul, ganditi-va cu atentie cat de mult si ce mobilier va trebui sa va incapa in el, daca va doriti dormitoare moderne.

Un dormitor are, de obicei, un dulap, o comoda, noptiere si, in unele cazuri, o mica biblioteca sau un birou, asa ca trebuie sa stiti clar ce alt mobilier doriti sa fie prezent in el. Odata ce stiti sigur acest lucru, puteti determina in siguranta dimensiunea patului.

Daca spatiul va permite, alegeti un dormitor dublu, deoarece paturile concepute pentru saltele de 160 x 200, 164 x 190 sau 180 x 200 ofera mai mult confort si mai multa libertate de miscare.

Aceasta optiune este ideala pentru spatiile mici. Pe piata veti gasi diferite modele care ofera un spatiu suplimentar de depozitare a lucrurilor. Acestea pot fi dormitoare cu sertare sau paturi cu un mecanism de ridicare. In acest caz, foarte compacte si functionale sunt paturile pliabile care se transforma si in dulap. Alegeti cea mai confortabila pentru voi.

Dormitoare din metal si lemn

Tendintele de amenajare au aratat recent ca paturile metalice au revenit in mod dinamic si preiau conducerea in amenajarea dormitoarelor. Paturile metalice ofera un stil diferit camerei si sunt potrivite daca preferati un aspect mai familial. Paturile din lemn sunt alegerea clasica si obisnuita a majoritatii consumatorilor.

In ultima vreme, sunt extrem de populare si preferate paturile de tip scandinav, care sunt mai inalte decat paturile obisnuite si ofera mai mult confort in timpul somnului si un aspect mai elegant in dormitor.

Cu toate acestea, daca petreceti mai mult timp in pat pentru ca lucrati mult sau pur si simplu preferati sa cititi o carte sau sa va uitati la televizor in pat, va recomandam paturile motorizate care au o functie de reglare a posturii si care ofera un confort maxim. Acest tip de paturi reglabile sunt, de asemenea, cea mai buna alegere daca aveti o problema de sanitate sau la coloana.

Preturi de paturi

De obicei, primesti ceea ce platesti, asa ca te sfatuim sa investesti mai multi bani in cumpararea unui pat, deoarece acesta este de obicei o piesa de mobilier care nu se inlocuieste foarte des.

Daca cheltuiti mai multi bani, puteti fi siguri ca durata de viata va fi mai mare in consecinta. Pe de alta parte, daca aveti de gand sa mobilati o vila, un hotel sau un apartament de inchiriat si aveti un buget mai limitat, puteti opta pentru paturi de hotel, care sunt de obicei mai ieftine, dar suficient de confortabile daca aveti un buget relative mai redus.

Cat de important este sa dormi bine?

Modul in care corpul gestioneaza grasimea variaza in functie de diferite ceasuri circadiene, inclusiv cele din ficat, grasime si muschi. De exemplu, ceasurile circadiene se asigura ca ficatul tau este pregatit pentru a ajuta la digerarea grasimilor la momente adecvate. Corpul tau poate gestiona grasimea in mod diferit daca mananci la ore neobisnuite.

Studiile au aratat ca lipsa unui somn de calitate suficient poate duce la:

  • Niveluri mai ridicate ale hormonilor care controleaza foamea, inclusiv leptina si grelina, in interiorul corpului tau.
  • Scaderea capacitatii de a raspunde la insulina.
  • Consum crescut de alimente, in special alimente grase, dulci si sarate.
  • Scaderea activitatii fizice.
  • Sindromul metabolic

Toate acestea contribuie la supraponderalitate si obezitate .

In timpul somnului, respiri mai rar si mai putin profund si absorbi mai putin oxigen. Aceste modificari pot cauza probleme persoanelor care au probleme de sanatate, cum ar fi astmul sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) . Simptomele astmului sunt de obicei mai grave in timpul somnului dimineata devreme. De asemenea, problemele de respiratie la persoanele care au boli pulmonare, cum ar fi BPOC, se pot agrava in timpul somnului.

Somnul afecteaza, de asemenea, diferite parti ale sistemului imunitar, care devin mai active in diferite momente ale zilei. De exemplu, atunci cand dormi, un anumit tip de celula imunitara lucreaza mai mult. De aceea, persoanele care nu dorm suficient pot avea mai multe sanse de a face raceli si alte infectii.

Somnul ajuta la invatare si la formarea amintirilor pe termen lung. Nu dormi suficient sau dormi suficient de inalta calitate poate duce la probleme de concentrare pe sarcini si de gandire clara. Documenteaza-te cu privire la privarea si deficienta de somn pentru mai multe informatii despre modul in care lipsa somnului afecteaza performanta activitatilor zilnice, inclusiv sofatul si temele scolare.