15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Cine este inspectorul de resurse umane si cu ce se ocupa acesta?

Cine este inspectorul de resurse umane si cu ce se ocupa acesta?

noiembrie 25, 2022
213 Vizualizari
O figura mitologica. Eroul de care orice companie are nevoie, dar pe care nu il merita. In acest articol incercam sa intelegem rolul de inspector resurse. Sa ne punem intrebarea: cine este inspectorul de resurse umane? Prin definitie, managementul resurselor umane se refera la tot ceea ce tine de gestionarea personalului dintr-o companie sau organizatie.…

O figura mitologica. Eroul de care orice companie are nevoie, dar pe care nu il merita. In acest articol incercam sa intelegem rolul de inspector resurse. Sa ne punem intrebarea: cine este inspectorul de resurse umane?

Prin definitie, managementul resurselor umane se refera la tot ceea ce tine de gestionarea personalului dintr-o companie sau organizatie. Dar pentru a intra mai in detaliu, am stat de vorba cu un manager de resurse umane.

Ce face un inspector de resurse umane?

El isi asuma un rol strategic, deoarece un manager de resurse umane este chemat sa caute, sa selecteze si sa recruteze oameni talentati pentru a se alatura companiilor. Fiecare tip de companie, in functie de sarcinile pe care le incredinteaza managerului de resurse umane, prefera talente si aptitudini diferite. Pe piata complexa si competitiva de astazi, am incercat sa schitam ce presupune rolul responsabilului cu resursele umane:

  • Selectati persoanele care pot face diferenta in diferitele domenii ale companiei;
  • Recrutati resurse talentate si puneti in valoare toate calitatile acestora;
  • Recruta persoane cu propensiuni specifice si plaseaza-le in zona potrivita a companiei;
  • Sa adopte politici de remunerare specifice care vizeaza promovarea meritocratiei pe scara larga.

Fata companiei?

In primul rand, un inspector de resurse umane este chemat sa interactioneze cu prima linie a companiei (managerii de afaceri). In aceasta etapa, obiectivul este de a disemina si promova practicile si metodele de management al persoanelor. Pentru un manager de resurse umane, este important ca toata lumea din companie, in special cei din functiile de conducere, sa recunoasca importanta rolului sau.

Atunci cand o companie angajeaza un ofiter de resurse umane, este in curs de desfasurare un proces de schimbare. Managerul de resurse umane il sprijina pe directorul general (director executiv) al companiei cu planuri strategice de imbunatatire a activitatii.

Importanta coordonarii

In cazul in care compania este mare si bine structurata, responsabilul cu resursele umane are si rolul de a coordona figurile profesionale responsabile:

  1. Selectia: se ocupa de plasarea persoanelor intr-o companie. Obiectivul sau este de a selecta resursele si de a le atribui roluri specifice, in functie de competentele lor specifice;
  2. Formare profesionala: se refera la alegerea continutului si a metodelor de formare profesionala in cadrul intreprinderii. De asemenea, determina punctul in care nivelul de profesionalism al companiei poate fi ridicat. Pentru a face acest lucru, evalueaza fiecare resursa si contextul in care este angajata si elaboreaza un plan de progres;
  3. Remunerare si beneficii: aceasta cifra este responsabila de planificarea si punerea in aplicare a planurilor de stimulare a personalului. Aceasta figura actioneaza pe mai multe niveluri: sugereaza directorilor de companii cum sa atribuie obiective fiecarei resurse si ofera sugestii privind gestionarea bugetului si politicile companiei;
  4. Relatii industriale: acest profesionist este responsabil de redactarea contractelor de munca, de gestionarea masurilor disciplinare adresate personalului, de supravegherea plangerilor sau reclamatiilor pe care resursele umane le adreseaza companiei si de formularea (sau imbunatatirea) regulamentelor interne ale companiei prin monitorizarea respectarii corecte a acestora.

Cu ce se ocupa de fapt resursele umane

De la mijlocul secolului al XX-lea, unele companii au externalizat anumite functii de HR administrative si tranzactionale mai traditionale, intr-un efort de a elibera departamentul sa recomande si sa implementeze programe mai semnificative, cu valoare adaugata, care au un impact pozitiv asupra afacerii.

Functiile care pot fi externalizate in acest proces includ administrarea salariilor, beneficiile angajatilor, recrutarea, verificarile antecedentelor, interviurile de iesire, managementul riscurilor, solutionarea disputelor, inspectia de siguranta si politicile biroului.

Utilizarea instrumentelor moderne, cum ar fi software- ul de recrutare , poate ajuta la imbunatatirea eficientei departamentelor de resurse umane. La randul sau, acest lucru le poate oferi mai multa libertate de a se concentra pe adaugarea de valoare din ce in ce mai mare.

Un departament de resurse umane este axat pe recrutarea si pastrarea angajatilor in cadrul unei companii. De obicei, HR gaseste, angajeaza (si concediaza) si formeaza angajati. Acesta supravegheaza relatiile cu angajatii. Gestioneaza programe de beneficii. Este locul unde un angajat merge cu intrebari despre pozitia sa in companie, pentru a raspunde preocuparilor si pentru a transmite nemultumiri.

HRM este o abordare strategica pentru gestionarea angajatilor companiei, a culturii de lucru si a mediului de lucru, astfel incat oamenii sa poata functiona cat mai eficient si productiv posibil. De obicei, implica utilizarea unor metrici pentru a masura succesul fortei de munca.

Care sunt cele 5 tipuri de resurse umane?

Exista numeroase, importante functii de resurse umane indeplinite de un Departament HR. Cinci tipuri bine-cunoscute de aceste responsabilitati ar putea include:

  • Recrutarea, angajarea si integrarea de noi angajati
  • Gestionarea compensatiilor si beneficiilor angajatilor
  • Oferirea angajatilor de dezvoltare a locului de munca/carierei
  • Abordarea problemelor legate de munca ale angajatilor individuali
  • Dezvoltarea de politici care afecteaza un mediu de lucru la nivelul intregii companii

Toate acestea se pot invata doar urmand un curs de resurse umane.