15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
El Tequila. Origine, prelucrare si tipuri.

El Tequila. Origine, prelucrare si tipuri.

noiembrie 24, 2022
133 Vizualizari
Ce este Tequila si cum se deosebeste de Mezcal? Mergem in Mexic pentru a vorbi despre distilatul sau cel mai cunoscut si reprezentativ. Mexicanii spun ca in afara tarii lor nu stim deloc despre ce este Tequila si au dreptate.. Deci, sa incercam sa ne informam putin despre acest spirit bogat. Element indispensabil in mai multe cocktail-uri...

Ce este Tequila si cum se deosebeste de Mezcal?

Mergem in Mexic pentru a vorbi despre distilatul sau cel mai cunoscut si reprezentativ. Mexicanii spun ca in afara tarii lor nu stim deloc despre ce este Tequila si au dreptate.. Deci, sa incercam sa ne informam putin despre acest spirit bogat.

Element indispensabil in mai multe cocktail-uri clasice, cum ar fi Margarita. Poti testa in magazin de bauturi 24drinks mai multe sortimente.

Tequila este un distilat care provine din fermentarea si distilarea ulterioara a sucului din planta de agave.

Pentru a fi considerata Tequila, agavele trebuie sa provina din zona denumirii de origine si sa fie din soiul albastru agave sau agave tequilana.

Exista 295 de tipuri diferite de agave, dar numai soiul albastru este folosit pentru Tequila. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, vorbim despre Mezcal, care provine si din suc de agave, sau alte bauturi legate de agave, cum ar fi pulque.

De fapt, Tequila este o varietate speciala de Mezcal, cu o elaborare specifica si denumire de origine in Jalisco si o parte din alte 4 state din Mexic. A fost cunoscut anterior sub numele de Mezcal Wine.

Si ce inseamna „Tequila”? In statul Jalisco exista un oras cu numele acestui distilat, care in limba materna inseamna loc de munca. Se refera la lucrarile de teren care s-au desfasurat in acest domeniu. Lucrari agricole, cum ar fi cele efectuate de cultivatorii de agave sau Jimadores, asa cum sunt cunoscuti in Mexic. Originea acestui cuvant este curioasa, deoarece pentru majoritatea dintre noi, consumul de alcool este oarecum in contradictie cu munca.

Puritatea Tequila- hai sa aflam care este adevarul

Tequila are diferite grade de puritate care sunt masurate prin procentul de zahar care provine din agave. Se numeste Puro 100% atunci cand zaharul utilizat pentru elaborarea sa provine exclusiv din agave albastre. Cand se amesteca alte zaharuri (trestie de zahar sau sirop de porumb), atunci avem Tequila Mixto. Se poate numi Tequila numai atunci cand procentul de zahar albastru agave este de cel putin 51%.

Elaborare si tipuri de tequilla- ce stim despre acest lucru

Elaborarea Tequila are mai multe faze. Extractia zaharului din ananasul plantei de agave sub forma de must. Fermentarea mustului cu drojdie. Distilarea D.upa distilare poate fi imbuteliat direct sau poate da un proces de maturare si deschidere. Maturarea are loc in butoaie de stejar. “Abocamiento” consta in adaugarea de ingrediente autorizate de standardul de reglementare pentru a-si imbogati aroma si culoarea. Printre ingredientele folosite gasim caramel si vanilie, care ajuta la inmuierea bauturii. Aceste ultime 2 procese dau nastere mai multor tipuri:

  • Alb sau argintiu:imbuteliat cu o maturare mai mica de 2 luni. Nu abocamiento. Este incolor.
  • Joven (tanar) sau Oro (aur):amestec de alb cu tequila imbatranit sau extra imbatranit.
  • Reposado (batran):cu o maturare de cel putin 2 luni.

Ce este de fapt tequilla?

Tequila  este o bautura distilata obtinuta din planta de agave albastre, in principal in zona din jurul orasului Tequila , la 65 km (40 mile) nord-vest de Guadalajara si in Muntii Jaliscan Highlands ( Los Altos de Jalisco ) din statul Jalisco din centrul vest al Mexicului .

Solurile vulcanice rosii din regiunea Tequila sunt potrivite pentru cultivarea agavei albastre si peste 300 de milioane de plante sunt recoltate acolo in fiecare an. Agava creste diferit in functie de regiune. Agavele albastre cultivate in regiunea muntoasa Los Altos sunt mai mari si mai dulci ca aroma si gust. Agavele recoltate in regiunea vaii au un parfum si o aroma mai ierboasa. Datorita importantei sale istorice si culturale, regiunea de langa Tequila a fost declarata Patrimoniu Mondial UNESCO in 2006, peisajul Agave si facilitatile industriale antice din Tequila .

Legile mexicane precizeaza ca tequila poate fi produsa numai in statul Jalisco si in municipalitatile limitate din statele Guanajuato , Michoacán , Nayarit si Tamaulipas. Tequila este recunoscuta ca produs cu denumirea de origine mexicana in peste 40 de tari.

A fost protejat prin NAFTA in Canada si Statele Unite pana in iulie 2020,  prin acorduri bilaterale cu tari individuale, cum ar fi Japonia si Israel, si este un produs protejat cu denumire de origine in Uniunea Europeana inca de la 1997.

In afara de distinctia sa geografica, tequila se diferentiaza de mezcal prin faptul ca este facuta numai din agave albastre, iar bauturile sunt preparate in moduri diferite.  Tequila este servita in mod obisnuit curat in Mexic si sub forma de shot cu sare si var in intreaga lume. Tequila trebuie sa aiba intre 35 si 55 la suta continut de alcool.

Tehnologia de distilare pentru producerea mezcalului din suc de inima de agave a fost introdusa pentru prima data din regiunile de coasta din ceea ce era atunci Nueva Galicia (actualele Aguascalientes, Colima, Guanajuato, Jalisco, Nayarit si Zacatecas ) in vaile muntoase din Amatitán, Tequila, Magdalena si El Arenal la mijlocul anilor 1700. Mezcalul produs in aceste regiuni a devenit suficient de distinctiv pentru a deveni cunoscut sub numele de „tequila”.