15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Ce este Psihoterapia

Ce este Psihoterapia? Care sunt beneficiile ei?

februarie 22, 2022
186 Vizualizari
Beneficiile psihoterapiei sunt numeroase si au fost dovedite de mai multe studii efectuate in ultimii ani. In primul rand, psihoterapia pune capat suferintei tale si aceasta este misiunea sa principala. Datorita folosirii metodelor terapeutice (hipnoza, emdr, NLP, sofrologie, TPRN etc.), poate vindeca multe afectiuni fizice sau psihice. Beneficiile psihoterapiei Psihoterapia iti permite sa te cunosti...

Beneficiile psihoterapiei sunt numeroase si au fost dovedite de mai multe studii efectuate in ultimii ani.

In primul rand, psihoterapia pune capat suferintei tale si aceasta este misiunea sa principala. Datorita folosirii metodelor terapeutice (hipnoza, emdr, NLP, sofrologie, TPRN etc.), poate vindeca multe afectiuni fizice sau psihice.

Beneficiile psihoterapiei

Psihoterapia iti permite sa te cunosti mai bine. Cautand sa intelegi de unde vin suferinta, sentimentele negative si comportamentele inadecvate, psihoterapia face posibila evidentierea modurilor de functionare ale fiecaruia.

Intelegerea de ce adopti un comportament mai degraba decat altul sau stiind de ce reactionezi intr-un fel sau altul iti permite sa-ti accepti pe deplin individualitatea si, astfel, sa infloresti in mediul tau.

Psihoterapia te poate ajuta, de asemenea, sa te realizezi lucrand la fundamentele increderii in sine: stima de sine si iubirea de sine. Acesta sprijina persoanele care se confrunta cu schimbari deosebit de dificile in viata lor si ii ajuta sa faca fata mai bine acestor perioade de tranzitie.

Efectele psihoterapiei

Efectele terapiei pot fi percepute pe termen scurt, mediu si lung. Intrucat acesta este un tratament aprofundat, riscurile de „recadere” sunt scazute, deoarece urmareste transformarea pacientului. Astfel, pe termen scurt, psihoterapia permite pacientului:

  • Sa fie ascultat activ despre probleme lui.
  • Sa te simti sustinut, in timp ce este usor sa te simti singur in fata dificultatilor.
  • Sa ai o problema spusa clar de un profesionist, ceea ce va facilita rezolvarea acesteia.

Pe termen lung, psihoterapia permite in special:

  • Sa castigi mai multa incredere in tine.
  • Sa-ti asumi intreaga responsabilitate si astfel sa poti reajusta comportamentele care iti lipsesc in viata.
  • Pentru a dezvolta o ascultare mai atenta a celorlalti, dar si a sinelui.
  • Pentru a invata cum sa-ti mobilizezi mai bine resursele personale pentru a face fata situatiilor destabilizatoare si stresante.

Cand ar trebui sa te gandesti sa consulti un psiholog?

Fiecare persoana reactioneaza diferit la dificultati. Cu toate acestea, daca descoperi ca ai sentimente neplacute care iti afecteaza bunastarea, este important sa stii sa te asculti.

Desi este normal sa experimentezi faze trecatoare de tristete, furie sau frica, aceste emotii ar trebui sa te provoace atunci cand dureaza prea mult si sa provoace reactii excesive in tine: plans, tulburari semnificative de somn, stres, atac de anxietate, tulburari de alimentatie, probleme de concentrare, comunicare, dificultati, anxietate permanenta etc.

In plus, este recomandat in special sa fii insotit de un psiholog Cluj in contextul unui accident sau al unei experiente traumatizante precum o despartire, decesul unei persoane dragi sau o concediere profesionala, daca intampini dificultati in a trece peste. Aceste evenimente marcheaza si pot avea repercusiuni nebanuite in alte domenii ale vietii tale.

Orice s-ar intampla, consultarea unui psiholog Cluj ar trebui facuta atunci cand te simti pregatit sa discuti despre ceea ce traiesti sau ai experimentat.

De asemenea, este important sa iti faci timp pentru a face cercetari aprofundate pentru a gasi terapeutul potrivit pentru tine, adica cel cu care te simti pregatit sa stabilesti o relatie de incredere si sa lucrezi, dar si sa optezi pentru terapie care iti va aduce rezultatele dorite.