15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Care este rolul economic al banilor

Care este rolul economic al banilor?

octombrie 23, 2022
233 Vizualizari
In economie, banii reprezinta orice instrument financiar care poate indeplini functia de mijloc de schimb. Aceste instrumente financiare impreuna sunt denumite in mod colectiv oferta monetara a unei economii. Cu alte cuvinte, masa monetara este numarul de instrumente financiare dintr-o anumita economie, disponibile pentru achizitionarea de bunuri sau servicii. Intrucat masa monetara consta din diverse...

In economie, banii reprezinta orice instrument financiar care poate indeplini functia de mijloc de schimb. Aceste instrumente financiare impreuna sunt denumite in mod colectiv oferta monetara a unei economii.

Cu alte cuvinte, masa monetara este numarul de instrumente financiare dintr-o anumita economie, disponibile pentru achizitionarea de bunuri sau servicii. Intrucat masa monetara consta din diverse instrumente financiare (de regula, moneda, depozite la vedere si diverse alte tipuri de depozite), suma de bani dintr-o economie este masurata prin adunarea acestor instrumente financiare, creand un agregat monetar.

Teoria monetara moderna distinge intre diferite moduri de masurare a stocului de bani sau a ofertei de bani, reflectate in diferite tipuri de agregate monetare, utilizand un sistem de clasificare care se concentreaza pe lichiditatea instrumentului financiar folosit ca bani. Cele mai utilizate agregate monetare (sau tipuri de bani) sunt desemnate in mod conventional M1, M2 si M3.

Acestea sunt categorii agregate succesiv mai mari: M1 este valuta (monede si bancnote) plus depozite la vedere (cum ar fi conturile de verificare); M2 este M1 plus conturi de economii si depozite la termen sub 100.000 USD; M3 este M2 plus depozite la termen mai mari si conturi institutionale similare. M1 include doar cele mai lichide instrumente financiare, iar M3 instrumente relativ nelichide. Definitia precisa a M1, M2 etc. poate fi diferita in diferite tari.

Se foloseste si o alta masura de bani, M0; spre deosebire de celelalte masuri, aceasta nu reprezinta puterea de cumparare efectiva a firmelor si gospodariilor din economie. Se masoara ca valuta plus depozite ale bancilor si ale altor institutii la banca centrala. M0 reprezinta, de asemenea, singurii bani care pot satisface cerintele de rezerva ale bancilor comerciale.

Proprietati

Pentru a-si indeplini diferitele functii, banii trebuie sa aiba anumite proprietati:

  • Fungibilitate: unitatile sale individuale trebuie sa fie capabile de substitutie reciproca (adica interschimbabilitate).
  • Durabilitate: capabil sa reziste la utilizarea repetata.
  • Divizibilitate: divizibil la unitati mici.
  • Portabilitate: usor de transportat si manevrat.
  • Cunoasterea: valoarea sa trebuie identificata cu usurinta.
  • Raritate: furnizarea sa in circulatie trebuie limitata.

Crearea banilor

In sistemele economice actuale, banii sunt creati prin doua proceduri:

Moneda legala sau banii restransi (M0) reprezinta numerarul creat de o banca centrala prin emiterea monedelor si tiparirea bancnotelor.

Banii bancii sau banii largi (M1 / M2) sunt banii creati de bancile private prin inregistrarea imprumuturilor ca depozite ale clientilor imprumutati, cu sprijin partial indicat de raportul de numerar. In prezent, banii bancii sunt creati ca bani electronici.

In majoritatea tarilor, majoritatea banilor sunt creati in mare parte ca M1 / ​​M2 de catre bancile comerciale care acorda imprumuturi. Contrar unor conceptii gresite populare, bancile nu actioneaza pur si simplu ca intermediari, imprumutand depozite pe care economisitorii le plaseaza si nu depind de banii bancii centrale (M0) pentru a crea noi imprumuturi si/sau depozite.

Lichiditatea pietei

„Lichiditatea pietei” descrie cat de usor poate fi tranzactionat un articol pentru un alt articol sau in moneda comuna dintr-o economie. Banii sunt cel mai lichid activ, deoarece sunt universal recunoscuti si acceptati ca moneda comuna. In acest fel, banii ofera consumatorilor libertatea de a tranzactiona cu usurinta bunuri si servicii fara a fi nevoie sa faca schimb.

Instrumentele financiare lichide sunt usor tranzactionabile si au costuri de tranzactie reduse. Nu ar trebui sa existe o diferenta intre preturile de cumparare si vanzare a instrumentului utilizat ca bani.

Tipuri

Multe articole au fost folosite ca bani pentru marfuri, cum ar fi metalele pretioase rare din natura, scoici, orz, margele etc., precum si multe alte lucruri despre care se credea ca au valoare. Valoarea monetara a marfurilor provine din marfa din sunt facute. Marfa in sine constituie banii, iar banii sunt marfa. Exemple de marfuri care au fost folosite ca mijloace de schimb includ aurul, argintul, cuprul, orezul, sarea, boabele de piper, pietre mari, curele decorate, scoici, alcool, tigari, canabis, bomboane, etc.

Aceste articole erau uneori folosite ca estimare a valorii percepute, in diverse economii de evaluare a marfurilor sau sisteme de preturi. Utilizarea banilor ca marfa este similara cu barterul, dar banii in acest caz, ofera o unitate de cont simpla si automata pentru marfa care este utilizata ca bani. Desi unele monede de aur, cum ar fi Krugerrand, sunt considerate plati legale, nu exista nicio evidenta a valorii lor nominale pe ambele fete ale monedei.

Motivul pentru aceasta este ca se pune accent pe legatura lor directa cu valoarea predominanta a continutului lor de aur fin.

Bani reprezentativi

In 1875, economistul britanic William Stanley Jevons a descris banii folositi la acea vreme drept „bani reprezentativi”. Banii reprezentativi sunt bani care constau din monede simbolice, bani de hartie sau alte jetoane fizice, cum ar fi certificate, care pot fi schimbate in mod fiabil cu o cantitate fixa ​​dintr-o marfa, cum ar fi aurul sau argintul. Valoarea banilor reprezentativi se afla in relatie directa si fixa ​​cu marfa pe care o sustin

billie-dollar-money-background

Banii Fiat

Monedele de aur sunt un exemplu de curs legal care se tranzactioneaza pentru valoarea lor intrinseca, mai degraba decat pentru valoarea nominala.

Banii Fiat sau monedele fiat, sunt bani a caror valoare nu este derivata din nicio valoare intrinseca sau garantie ca poate fi convertita intr-o marfa valoroasa (cum ar fi aurul). In schimb, are valoare numai prin ordin guvernamental (fiat). De obicei, guvernul declara moneda fiat (de obicei bancnotele si monedele de la o banca centrala, cum ar fi Sistemul Rezervei Federale din SUA) ca fiind curs legal, ceea ce automat determina sa se accepte moneda fiat ca mijloc de rambursare a tuturor datoriilor , publice si private.

Unele monede de lingouri, cum ar fi Australian Gold Nugget si American Eagle, au curs legal, cu toate acestea, se tranzactioneaza pe baza pretului de piata al continutului de metal ca marfa, mai degraba decat pe valoarea nominala a cursului legal (care este de obicei doar o mica parte din valoarea lingoului).

Banii Fiat, daca sunt reprezentati fizic sub forma de moneda (hartie sau monede), pot fi deteriorati sau distrusi accidental. Cu toate acestea, banii fiduciari au un avantaj fata de banii reprezentativi sau de marfa, prin aceea ca aceleasi legi care au creat banii pot defini, de asemenea, reguli pentru inlocuirea lor in caz de deteriorare sau distrugere. De exemplu, guvernul SUA va inlocui bancnotele din Rezerva Federala care au fost deteriorate (banii fiduciari ai SUA) daca cel putin jumatate din nota fizica poate fi reconstituita sau daca se poate dovedi ca a fost distrusa. In schimb, banii de marfa care au fost pierduti sau distrusi nu pot fi recuperati.

Moneda

In majoritatea economiilor majore care foloseau monede, cuprul, argintul si aurul au format trei niveluri de monede. Monedele de aur erau folosite pentru achizitii mari, plata armatei si sustinerea activitatilor statului. Monedele de argint erau utilizate pentru tranzactii medii si ca unitate de cont pentru impozite, taxe si contracte, in timp ce monedele de cupru reprezentau moneda tranzactiei comune. Acest sistem a fost folosit in India antica inca de pe vremea Mahajanapadelor. In Europa, acest sistem a functionat in perioada medievala.

Banca Comerciala

Banii bancilor comerciale sau depozitele la vedere sunt creante ale institutiilor financiare care pot fi utilizate pentru achizitionarea de bunuri si servicii. Un cont de depozit la vedere este un cont din care fondurile pot fi retrase oricand prin cec sau retragere de numerar, fara a notifica prealabil banca sau institutia financiara. Bancile au obligatia legala de a returna fondurile detinute in depozite la vedere imediat la cerere (sau „la apel”). Retragerile de depozite la cerere pot fi efectuate personal, prin cecuri sau plati bancare, folosind bancomate (ATM-uri) sau prin intermediul serviciilor bancare online.

Banii bancilor comerciale sunt creati prin intermediul operatiunilor bancare cu rezerve fractionare, practica bancara in care bancile pastreaza doar o fractiune din depozitele lor in rezerva (ca numerar si alte active foarte lichide) si imprumuta restul, mentinand in acelasi timp obligatia simultana de a rascumpara toate aceste depozite la cerere.

Banii bancilor comerciale difera de banii din marfuri si de banii fiduciari in doua moduri: in primul rand nu sunt fizici, deoarece existenta lor se reflecta doar in registrele conturilor bancilor si ale altor institutii financiare, si in al doilea rand, exista un anumit element de risc ca cererea sa nu fie indeplinita, daca institutia financiara devine insolvabila.

Procesul bancar cu rezerve fractionate are un efect cumulativ al crearii de bani de catre bancile comerciale, deoarece extinde oferta monetara (numerar si depozite la vedere) dincolo de ceea ce ar fi altfel. Datorita prevalentei activitatii bancare de rezerva fractionata, oferta monetara larga a majoritatii tarilor este un multiplu (mai mare de 1) din suma de bani de baza, creata de banca centrala a tarii. Acest multiplu (numit multiplicatorul de bani) este determinat de necesitatea rezervelor sau de alte cerinte de raport financiar impuse de autoritatile de reglementare financiare.

Oferta monetara a unei tari este de obicei considerata a fi suma totala a monedei in circulatie plus valoarea totala a depozitelor de cecuri si economii la bancile comerciale din tara. In economiile moderne, foarte putin din oferta de bani este in moneda fizica. De exemplu, in Decembrie 2010 in SUA, din suma de 8853,4 miliarde de dolari din oferta de bani (M2), doar 915,7 miliarde de dolari (aproximativ 10%) constau din monede fizice si hartie monetara.