15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Ce este Ripple si cum functioneaza - XRP pentru incepatori

Ce este Ripple si cum functioneaza – XRP pentru incepatori

noiembrie 10, 2022
148 Vizualizari
Ripple este o retea descentralizata peer-to-peer care ofera un protocol digital de plata institutiilor financiare. Permite transferul de bani digital fara intreruperi, indiferent daca doriti sa trimiteti fonduri conventionale in dolari sau criptomonede precum bitcoin. Reteaua are jetonul sau notat cu XRP. Dupa capitalul de piata, XRP este in prezent a patra cea mai mare…

Ripple este o retea descentralizata peer-to-peer care ofera un protocol digital de plata institutiilor financiare. Permite transferul de bani digital fara intreruperi, indiferent daca doriti sa trimiteti fonduri conventionale in dolari sau criptomonede precum bitcoin. Reteaua are jetonul sau notat cu XRP. Dupa capitalul de piata, XRP este in prezent a patra cea mai mare criptomoneda. Unul dintre faptele unice despre XRP este ca toate jetoanele sunt pre-minate.

RippleNet, care este alimentata de o retea de servere, este o platforma open-source care a fost conceputa pentru a permite tranzactii financiare accesibile si rapide. Tokenul XRP inseamna transferul de valoare prin RippleNet. Actioneaza ca un mediator pentru schimburi, permitand utilizatorilor sa cumpere si sa vanda atat monede fiat, cat si criptomonede.

De ce a fost inventata platforma Ripple?

Co-fondata de Jed McCaleb si Chris Larsen in 2012, Ripple a adoptat o abordare mai diplomatica decat alte criptomonede. In loc sa incerce sa inlocuiasca intregul sistem bancar si de plata, a incercat sa ofere o modalitate de a facilita platile rapide si ieftine printr-o platforma descentralizata.

Scopul sau principal este de a furniza un protocol de schimb si de remitere a activelor de decontare a platilor care functioneaza ca sistemul SWIFT existent. Ofera o solutie similara pentru transferul international de bani securizat, eliminand, in acelasi timp, intermediarii.

Nu este un secret pentru nimeni ca sistemul de plata international de astazi este prea fragmentat si provoaca intarzieri si frustrari pentru utilizatori. Oamenii trebuie sa treaca printr-o multime de etape pentru a face plati transfrontaliere, iar aceste tranzactii de zi cu zi implica o multime de costuri, in afara de timpii lungi de asteptare.

Ripple ofera o platforma pentru tranzactii financiare instantanee, fiabile si cu costuri reduse pentru a rezolva problemele asociate cu sistemele de plata actuale. Exista peste 300 de furnizori din peste 40 de tari care au adoptat platforma inovatoare de plata alimentata de retea.

Cum functioneaza Ripple si ce tehnologie se afla in spatele acestei platforme?

Spre deosebire de alte criptomonede, nu se bazeaza pe tehnologia blockchain. Monedele XRP nu sunt minate si nu exista nici un protocol Proof of Work sau Proof of Stake. Pentru procesarea si verificarea tranzactiilor, a creat si patentat o tehnologie proprie numita Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA).

Inseamna ca, pentru a verifica o tranzactie, toate nodurile din retea ar trebui sa fie de acord in unanimitate. Acesta este unul dintre motivele pentru care tranzactiile XRP sunt comparativ mai ieftine si folosesc mai putina energie in comparatie cu Bitcoin.

Pentru a asigura tranzactii fara intreruperi intre doua parti, se bazeaza pe un mediu numit Gateway, care actioneaza ca o legatura de incredere pentru fiecare parte. De asemenea, acelasi mediu trimite si primeste toate formele de monede catre adrese publice folosind RippleNet.

Atat companiile, cat si persoanele fizice se pot inscrie si initia un gateway pentru a le autoriza sa actioneze ca intermediar pentru a finaliza schimbul. Monedele XRP joaca rolul de moneda punte fara nicio partinire fata de monedele digitale sau fiduciare.

Timpul mediu de verificare a tranzactiilor in retea este mai mic de 5 secunde si, in ciuda faptului ca nu are un blockchain, sistemul este conceput pentru a fi descentralizat. Nu exista un departament sau autoritate centrala care sa gestioneze sistemul de plati.

Sunt Ripple bani reali?

Nu stim clar daca XRP poate fi utilizat pentru a cumpara produse si servicii, dar este in primul rand un vehicul pentru procesarea tranzactiilor pe RippleNet. Printre locatiile care accepta XRP ca moneda valida se numara Cryptoshopper, Digitec Galaxus, Ledger, StakeBox, Redeem, Blockchain Coffee, BitCars si multe altele. Cu toate acestea, cand il comparam cu unele dintre cele mai populare monede precum Bitcoin si Ethereum, nu are aceeasi dominatie pe piata.

Unul dintre motivele semnificative pentru care nu a facut progrese in ceea ce priveste a fi o moneda este faptul ca jetonul in sine nu incearca sa fie o moneda alternativa viabila. Este in esenta un jeton de mediere care faciliteaza schimbul de alte valute, inclusiv bani fiat si criptomonede.

Taxe si Cheltuieli

Unul dintre avantajele semnificative ale XRP este comisionul sau scazut de tranzactie, care, in cea mai mare parte, ramane stabil. Costul mediu de tranzactie, la momentul scrierii acestui articol, este de 0,0001 USD, ceea ce este extrem de accesibil, mai ales avand in vedere faptul ca reteaua permite plati internationale.

Daca reteaua are mult trafic, taxa ar putea creste pana la 0,0004 USD, ceea ce este aproape deloc. Chiar si cea mai mare taxa de tranzactie pe care a inregistrat-o reteaua in timpul cresterii din iulie 2019 a fost de doar mai putin de 5 centi.

Retineti ca acesta este costul tranzactiei in retea. Daca doriti sa cumparati sau sa vindeti Ripple prin platforme de tranzactionare sau schimburi de criptomonede, va pot percepe taxe si comisioane suplimentare. In general, aceste servicii necesita o reducere pentru fiecare vanzare si achizitie, in timp ce trebuie sa suportati si taxele de retragere.

Aceste comisioane si taxe nu sunt fixe si depind de multi factori, inclusiv de cantitatea de XRP pe care o tranzactionati, regiune, structura preturilor si altele.

Care sunt beneficiile Ripple?

Avand o infrastructura tehnologica diferita inseamna ca ofera multe beneficii pe care alte criptomonede nu le ofera.

Tranzactii instantanee

Utilizarea unei retele de servere in loc de mineritul blockchain pentru a verifica tranzactiile permite Ripple sa proceseze si sa valideze platile in mai putin de 5 secunde. Acest lucru ofera XRP un avantaj in comparatie cu alte criptomonede precum Bitcoin si Ethereum care se bazeaza pe protocoalele Proof of Stake sau Proof of Work.

Versatila si adaptabila

Faptul ca nu incearca sa inlocuiasca un sistem de plata deja existent, ci sa faciliteze institutiile financiare ii confera multa versatilitate. Inseamna ca oricine, de oriunde, o poate folosi pentru a-si crea un cont pentru a cumpara sau a vinde orice moneda doreste.

Comision redus de tranzactie

O alta caracteristica cheie este comisionul de tranzactie extrem de mic, care este o sutime de cent. Pretul ramane, in general, stabil si, chiar daca o crestere temporara a cererii in retea il face sa creasca, este aproape nimic in comparatie cu taxele de tranzactie ale altor criptomonede.

Descentralizata

In ciuda faptului ca nu foloseste tehnologia blockchain, este o retea descentralizata conform creatorilor sai, ceea ce inseamna ca nu exista o autoritate centrala cu control absolut asupra acesteia. Chiar daca acest lucru a fost contestat in mai multe randuri. Acestea fiind spuse, oricine poate folosi platforma pentru a-si crea gateway-uri si a schimba monede fiat si digitale.

Jetoane pre-minate

Una dintre diferentele semnificative dintre blockchain-urile populare si reteaua Ripple este ca ofera jetoane pre-minate. Inseamna ca nu exista moneda care sa fie extrasa, ceea ce nu numai ca ne ajuta sa economisim timp si bani, ci este excelent pentru mediu, deoarece nu exista un consum excesiv de energie pentru a verifica tranzactiile.

Abordarea business to business

In loc sa vizeze consumatorii, clientii sai de baza sunt bancile si institutiile financiare. Acesta isi propune sa revolutioneze sistemul backend de plata prin tehnologia RippleNet, care in cele din urma va aduce beneficii consumatorilor. Platforma are deja nume importante implicate, inclusiv MoneyGram, American Express, Santander si Interbank.

Poate fi folosita in mod anonim?

Desi obtineti un anumit nivel de anonimat in reteaua Ripple, acesta nu este unul dintre obiectivele lor principale. Sistemul utilizeaza etichete pentru a aduna toate metadatele si informatiile din registru pentru a urmari tranzactiile anterioare. In afara de asta, in prezent lucreaza in tandem cu institutii financiare si gateway-uri de plata care trebuie sa respecte reglementarile Anti Spalare de Bani (AML) si Know Your Customer (KYC) pentru a oferi o plasa de siguranta impotriva fraudei si a descuraja spalarea banilor.

Fiecare activitate digitala se poate urmari. In timp ce criptarea end-to-end ofera utilizatorului un anumit nivel de anonimat, fortele de ordine sau hackerii cu intentii rau voitoare pot intotdeauna urmari aceste tranzactii pentru a identifica personal utilizatorul, mai ales daca folosesc gateway-uri de plata predominante.

Cat de sigura este?

Desi nu foloseste mineritul blockchain pentru a asigura siguranta tranzactiilor, este totusi o platforma descentralizata cu o retea de servere de validare. Aceste servere functioneaza cu un registru intern pentru a se asigura ca tranzactiile sunt verificate doar prin consens. In plus, toate schimburile digitale din retea sunt securizate prin criptare end-to-end pentru a descuraja interceptarea si incalcarea datelor personale si financiare. Pentru a va pastra jetoanele XRP in siguranta, puteti utiliza si portofele fizice si digitale.

Ce echipe lucreaza la dezvoltare

Deoarece Ripple are o abordare unica si concentrata asupra schimbarii peisajului platilor si transferului de bani, ceea ce ii impune sa negocieze si sa stabileasca relatii de afaceri cu institutiile financiare, este operat mai mult ca o companie decat ca un proiect open-source. Desi jetoanele XRP sunt create si distribuite printr-o platforma open-source. Iata persoanele cheie implicate in proiect.

Brad Garlinghouse

Avand experienta de lucru in functii importante in management in companii precum AOL, Yahoo si Dialpad, Brad este actualul CEO si membru al Consiliului de Administratie. El este responsabil cu definirea viziunii pe termen lung a platformei.

David Schwartz

Fiind creatorul original al XRP Ledger, David detine in prezent pozitia de Chief Technology Officer (CTO) / Director tehnic. A lucrat cu WebMaster, NSA si CNN. Un nume respectat in comunitatea monedei digitale.

Asheesh Birla

S-a alaturat in 2013 pentru a conduce dezvoltarea platformei si a cultiva o suita de produse pentru prime time. In prezent, este vicepresedintele senior interimar al departamentului Produs si dezvoltare corporativa / Product and Corporate Development.

Kanaan

Cu o experienta diversa in transformarea ideilor grozave in afaceri viabile, Kanaan este Senior Vice President of Engineering (responsabil de mentenanta unor produse IT sau de dezvoltarea acestora la urmatorul nivel de performanta). Are experienta de lucru la Quantcast si Yelp.

Monica Long

Avand experienta in a permite companiilor de tehnologie sa conduca schimbari in sfera financiara, Monica Long detine pozitia de vicepresedinte senior pentru marketing.

Ethan Beard

Fiind liderul departamentului  New Business Development / Dezvoltarea afacerilor noi la Google si Facebook Developer Network, Ethan lucreaza in prezent ca vicepresedinte senior al Xpring. El ofera, de asemenea, investitii si consiliere startup-urilor tehnologice.

Eric van Miltenburg

Cu peste 20 de ani de experienta diversa in conducerea operatiunilor, planificarea strategica si dezvoltarea afacerilor, Eric ocupa functia de vicepresedinte senior interimar al departamentului Global Operations and Business Development / Operatiuni globale si dezvoltarea afacerilor.

Ce institutii financiare sunt investite in Ripple?

Dupa cum stim, obiectivul principal al Ripple este sa lucreze cu banci si institutii financiare in loc sa ofere un sistem de plata alternativ, un numar mare de institutii financiare sustinand moneda digitala. Acest lucru le ofera, de asemenea, o oportunitate imediata de a concura cu Bitcoin si Ethereum, care incearca sa-i inlocuiasca fara a investi sute de milioane de dolari pentru a construi un sistem descentralizat de la zero.

Ce institutii financiare sunt investite in Ripple?

Printre principalii pioni din sfera financiara care au investit financiar si strategic in Ripple se numara Santander, Standard Chartered, SBI Group, CME Ventures, Core Innovation Capital, Accenture si multi altii. In viitor, se asteapta ca mai multe institutii financiare sa se uneasca cu Ripple, deoarece platformele bazate pe blockchain precum Bitcoin continua sa se dezvolte.

Mineritul Ripple

Toate jetoanele XRP sunt pre-minate, iar reteaua nu se bazeaza pe minerit blockchain pentru a valida tranzactiile. Nu foloseste nici protocolul de dovada a mizei precum Nxt, nici protocolul de dovada a mizei precum Bitcoin. Exista o retea de servere care ruleaza un protocol de consens care verifica tranzactiile si soldurile conturilor pe platforma. Acest model de consens sustinut de server mentine integritatea platformei, asigurandu-se ca nu exista duble cheltuieli.

Portofelul Ripple

Daca doriti sa va stocati monedele XRP in siguranta, atunci ar trebui sa utilizati un portofel pentru a va asigura ca monedele sunt protejate de orice potential compromis. Unele dintre cele mai bune portofele sunt:

  • Ledger Nano S – Portofel hardware
  • Guarda – Portofel pentru desktop, web si mobil
  • Edge Wallet – Portofel mobil
  • Toast Wallet – Portofel pentru desktop si mobil
  • Gatehub – Portofel web

Merita Ripple investitia?

Ripple este una dintre acele platforme care are o abordare foarte concentrata si o viziune de viitor. Avand in vedere ca mai multe banci si institutii financiare au imbratisat deja aceasta retea, pare sa fie pe calea succesului. Cu toate acestea, acesta este succesul retelei Ripple si va poate motiva sa credeti ca investitia in jetoane XRP este miscarea corecta. Singura problema este pretul – nu stim in ce pozitie pretul XRP va atinge echilibrul. Poate creste exponential sau poate scadea si mai mult.

Aceste idei nu au rolul de a va descuraja sa investiti, ci de a va indemna sa adoptati o abordare prudenta si vigilenta. Investiti suficienti bani cat sa nu va afecteze situatia financiara daca o tranzactie Ripple se termina cu o pierdere.