15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Recenzie Elrond: Blockchain-ul divizat axat pe scalare

Recenzie Elrond: Blockchain-ul divizat axat pe scalare

noiembrie 29, 2022
142 Vizualizari
Elrond este un proiect care a primit destul de multa atentie in ultima vreme. La fel ca multe alte proiecte dinaintea sa, acesta este un proiect axat pe scalabilitate. Cand spunem putina atentie, ne referim la o crestere de peste 5.000% a valorii criptomonedei sale ERD in mai putin de 4 luni! Asta a fost...

Elrond este un proiect care a primit destul de multa atentie in ultima vreme. La fel ca multe alte proiecte dinaintea sa, acesta este un proiect axat pe scalabilitate. Cand spunem putina atentie, ne referim la o crestere de peste 5.000% a valorii criptomonedei sale ERD in mai putin de 4 luni! Asta a fost la inceputul lui 2020, intre mijlocul lunii martie si lansarea retelei principale Elrond in iulie 2020.

Cu toate acestea, in septembrie 2020, criptomoneda ERD a suferit o schimbare, deoarece a fost trecuta la noua criptomoneda eGLD sau eGold. Pe langa faptul ca a devenit criptomoneda nativa a blockchain-ului Elrond (toate jetoanele ERC-20 si BEP-2 au fost schimbate), a inregistrat si o redenominare de 1.000 ERD la 1 eGLD, care a fost in concordanta cu modelul economic modificat care a cunoscut o scadere a totalului ofertei de criptomonede de la 20 de miliarde pentru ERD la 20 de milioane pentru eGLD.

Puteti citi mai multe aproape de sfarsitul acestui articol, cand vom discuta despre jetoanele ERD si eGLD si tokenomia proiectului Elrond.

Vom observa totusi ca tokenul eGLD a inregistrat, de asemenea, o crestere de aproximativ 300% in cele 5 luni de la lansare.

Scalarea si debitul sunt probabil una dintre cele mai presante preocupari cu care se confrunta unele dintre cele mai mari blockchain-uri de astazi. Cu totii am asistat la umflarea blockchain-ului si la inevitabilele frustrari care vin odata cu debitul scazut si tranzactiile lente.

Cu toate acestea, cu atat de multe solutii concurente, merita Elrond? Putem justifica cresterea uriasa a pretului sau care a venit ca raspuns la lansarea oficiala pe reteaua principala a blockchain-ului Elrond? Avand in vedere ca, dupa o scurta perioada de preluare de profit in jeton, acesta si-a reluat ascensiunea maxima, se pare ca este justificat pentru investitorii Elrond.

In aceasta recenzie despre Elrond, va vom oferi tot ce trebuie sa stiti despre proiect. De asemenea, vom arunca o privire asupra perspectivelor pe termen lung pentru tokenul eGLD.

Ce este Elrond?

Reteaua Elrond este un blockchain public creat pentru a oferi scalabilitate la nivel inalt, interoperabilitate si debit ridicat. Scopul este de a crea o retea descentralizata care poate oferi performante identice sau mai bune in comparatie cu retelele centralizate, oferind in acelasi timp utilizatorilor un nivel ridicat de confidentialitate.

Ce este Elrond

Reteaua Erond in comparatie. Imagine prin Elrond.

Reteaua Elrond intentioneaza sa atinga aceste obiective prin tehnologia sa unica Adaptive State Sharding si prin utilizarea mecanismului de consens Secure Proof of Stake (SPoS).

Arhitectura Elrond

Reteaua Elrond are mai multe piese cheie care alcatuiesc cadrul blockchain-ului.

Noduri si utilizatori: acestea sunt cele doua piese principale care mentin reteaua in functiune. Utilizatorii implementeaza tranzactii in retea, fie ca transfer de valoare, fie ca executie a unui contract inteligent. Nodurile sunt dispozitivele din retea care proceseaza aceste tranzactii atat in ​​mod activ, cat si pasiv.

Validator: Acestea sunt tipuri speciale de noduri care asigura generarea de blocuri si construirea consensului in schimbul recompenselor. Validatorii sunt obligati sa mizeze jetoane pentru a deveni eligibili si sunt apoi numiti de alte parti interesate. Alte tipuri de noduri speciale includ observatorii si pescarii, pe care ii vom descrie mai tarziu.

Shard-urile: Shard-urile sau fragmentele sunt partitii mai mici ale retelei Elrond si sunt folosite pentru scalare: fiecare shard sau fragment este responsabil pentru o parte din stare (conturi, contracte inteligente, blockchain) si procesarea tranzactiilor, astfel incat fiecare shard poate procesa doar o fractiune din tranzactii in paralel cu alte fragmente.

Metachain: Metachain-ul este blockchain-ul care ruleaza intr-un shard special, unde principalele responsabilitati nu sunt procesarea tranzactiilor, ci notarizarea si finalizarea antetelor blocurilor shard procesate, facilitarea comunicarii intre shard-uri, stocarea si mentinerea unui registru de validatori, declansarea unor noi epoci, procesarea provocarilor pescarilor, rasplatirea si taierea.

Jetoane eGLD: Jetonul eGLD este ceea ce alimenteaza reteaua, actionand ca punct de intrare pentru retea si oferind mijloacele de plata pentru tranzactii, implementarea dApp-urilor, stocare, executarea unui contract inteligent si recompense validatorilor. Taxele de tranzactie sunt impartite intre validatori si Fondul comunitar Elrond.

Tehnologia Adaptive State Sharding

Adaptive state sharding este o modalitate unica de a folosi tehnologia sharding si, desi este de mult timp o tehnica de optimizare a bazelor de date, a fost introdusa abia recent in aplicatiile blockchain.

Tehnologia Adaptive State Sharding

Sharding Tree Structure & Shard Redundancy de-a lungul epocilor. Imagine prin Whitepaper.

Elrond foloseste fragmentarea adaptiva a starii pentru a indeplini o serie de obiective cheie:

  • Reteaua va putea mentine scalabilitatea fara a afecta disponibilitatea retelei. Aceasta inseamna ca, indiferent cate fragmente sunt prezente in retea, nu ar trebui sa afecteze actualizarile de stare sau timpul de functionare a retelei.
  • Determinarea destinatiei tranzactiilor este usor de calculat si determinista datorita solutiei de sharding, ceea ce duce la trasabilitate si expediere instantanee.
  • Adaptabilitatea retelei inseamna ca fragmentele raman echilibrate in orice moment.
  • Solutia de state sharding folosita de Elrond inseamna ca modificarile cererii sunt gestionate fara impact asupra securitatii retelei.

Reteaua Elrond isi imparte cronologia blockchain-ului in epoci si runde. Desi este posibil sa se modifice epocile prin modificarea arhitecturii sistemului, in cea mai mare parte, epocile au o durata fixa.

La sfarsitul unei epoci, fragmentele sunt reduse si reorganizate in retea. Rundele au, de asemenea, un interval de timp fix. Pe masura ce incepe fiecare noua runda, un nou grup de consens este selectat aleatoriu pentru savarsirea unui bloc.

Dovada sigura a consensului de miza (SPoS)

Mecanismul de consens SPoS utilizat de Elrond a fost dezvoltat pentru a imbunatati solutiile existente Proof of Stake. Reduce latenta in retea si permite oricarui nod din shard sa determine care membri vor face parte din grupul de consens la inceputul fiecarei runde.

Randomizarea este oferita prin semnatura agregata din ultimul bloc. Echipa Elrond estimeaza ca acest lucru reduce timpul necesar pentru a alege un grup de consens la sub 100 ms.

Dovada sigura a consensului de miza (SPoS)

Reprezentarea grafica a Elrond Sharding. Imagine prin Elrond Docs.

 

Exista, de asemenea, un factor de ponderare introdus care serveste la promovarea meritocratiei intre noduri, luand in considerare si mizele. Si Elrond introduce schema de semnatura multipla Bellare si Neven, care a fost conceputa pentru a reduce numarul de runde de comunicare necesare in algoritmul de semnare.

Fiind o versiune mai sofisticata a Proof of Stake, isi propune sa se asigure ca distribuirea fragmentelor este echitabila si este un compromis intre cresterea energiei si cerintele de calcul si securitate.

 

Rolurile din reteaua Elrond

Validator: Validatorii sunt noduri din reteaua Elrond care proceseaza tranzactiile si securizeaza reteaua participand la mecanismul de consens, castigand in acelasi timp recompense din protocol si taxe de tranzactie. Pentru a deveni parte a retelei Elrond, un validator trebuie sa furnizeze garantii sub forma de jetoane EGLD, care sunt pariate pentru a alinia stimulentele intre validatori si obiectivele retelei. Validatorii isi vor pierde miza daca vor complota pentru a perturba reteaua.

Observator: Observatorii sunt membri pasivi ai retelei care pot actiona ca o interfata de citire si retransmitere. Ei pot fi fie Full, pastrand intreaga istorie a blockchain-ului, fie Light, pastrand doar 2 epoci de istorie blockchain. Observatorii nu sunt obligati sa mizeze jetoane EGLD pentru a se alatura retelei si nu sunt recompensati pentru participarea lor.

Pescar: Un nod care verifica validitatea blocurilor dupa ce au fost propuse. Ei contesta blocurile invalide rezultate din adversitatea unor actori rau intentionati si sunt recompensati pentru serviciul lor. Rolul de pescar poate fi indeplinit de validatori care nu fac parte din runda actuala de consens sau de observatori.

Performanta retelei Elrond

Elrond si-a lansat reteaua principala pe 30 iulie 2020. Dezvoltatorii cauta sa creeze un blockchain care sa fie in centrul unei economii digitale globale, fara granite si complet accesibila.

Acest lucru poate fi realizat facand din Elrond o platforma care utilizeaza un protocol scalabil de transfer de valoare impreuna cu implementarea usoara a aplicatiilor descentralizate (dApps). Prima astfel de aplicatie, numita Maiar, a fost lansata odata cu lansarea retelei principale. Aplicatia mobila Maiar, care este atat un portofel, cat si o rampa de acces fiat, are o serie de caracteristici care se leaga de obiectivele mai ample ale Elrond.

Una dintre caracteristicile cheie oferite de Elrond este performanta sa aproape instanta a tranzactiilor si scalarea liniara care va permite retelei sa se dezvolte. Site-ul web Elrond sustine ca reteaua poate procesa 250.000 de tranzactii pe secunda, iar Adaptive State Sharding de la Elrond permite pana la 260.000 TPS, conform rezultatelor lor recente de testare.

Platforma prezinta, de asemenea, cerinte reduse de stocare si scalare liniara imbunatatita, pe masura ce mai multe noduri se alatura retelei. Combinatia dintre scalarea liniara si procesarea paralela este cheia care ii va permite lui Elrond sa depaseasca debitul solutiilor centralizate actuale.

Interoperabilitate in lanturi incrucisate

Pe langa descentralizarea eficienta, Elrond cauta sa ofere si interoperabilitate intre lanturi. Echipa vrea sa ofere o descentralizare completa in speranta de a minimiza posibilitatea ca actorii rau intentionati sa exploateze un singur punct de esec.

Echipa spera, de asemenea, sa elimine schimburile ca punct principal de interoperabilitate intre blockchain-uri. Reteaua Elrond planuieste sa permita comunicarea completa intre diverse servicii externe, incepand cu implementarea masinii virtuale Elrond (EVM).

Interoperabilitate in lanturi incrucisate

Componentele masinii virtuale Elrond

Aceasta masina virtuala va suporta contracte inteligente scrise in Solidity, permitand utilizatorilor sa creeze tranzactii sigure intre Elrond, Ethereum si alte jetoane ERC-20 fara a utiliza un schimb. Elrond VM va avea, de asemenea, un mecanism adaptor care va permite comunicarea cu alte lanturi care includ adaptoare pentru a functiona cu Elrond.

Aplicatia descentralizata Maiar

Unul dintre obiectivele majore ale Elrond este acela de a dezvolta un ecosistem dApp, iar acest lucru s-a produs cu succes, cand echipa a lansat prima aplicatie descentralizata, numita Maiar, odata cu lansarea retelei principale.

Benjamin Mincu, fondatorul si CEO-ul Elrond, a numit aplicatia mobila Maiar „poarta catre cei nebancarizati”, mentionand ca „O mare populatie a lumii este nebancarizata, fara acces la infrastructura financiara existenta si, astfel, oportunitatile lor de a participa la crearea de bogatie este extrem de limitata.”

Maiar este un browser extraordinar de rapid, axat in primul rand pe confidentialitate, dar va avea si o gama larga de functii utile. Printre acestea se numara capacitatea de a stoca, miza, trimite si primi monede eGLD. De asemenea, utilizatorii vor putea achizitiona jetoane eGLD direct din portofel folosind mai mult de 150 de monede fiduciare diferite.

Aplicatia descentralizata Maiar

Aplicatia Elrond Maiar in Apple iTunes Store

Maiar a fost primita pozitiv inca de la inceput, cu 4,4 stele in magazinul Google Play si 5 stele in Apple App Store. Spre deosebire de multe aplicatii descentralizate noi, Maiar este complet dezvoltata la lansare, cu putine erori. Are o interfata curata si usor de inteles, care este menita sa faca adoptarea de catre noii utilizatori cat mai putin stresanta.

Elrond nu a lansat o foaie de parcurs pentru noile functii Maiar, dar putem pune pariu ca va include o conexiune la un magazin dApp si link-uri catre orice aplicatii DeFi viitoare.

Echipa Elrond

Reteaua Elrond este norocoasa prin faptul ca are o echipa care include profesionisti cu experienta atat tehnica, cat si antreprenoriala.

CEO-ul (director general) proiectului este Benjamin Mincu, care si-a inceput experienta blockchain ca parte a echipei de baza NEM timp de un an si jumatate. El a condus eforturile de marketing, de afaceri si de construire a comunitatii pentru a transforma NEM intr-un produs blockchain global.

CIO (ofițer șef al informațiilor) la Elrond este Lucian Mincu, un inginer cu 8 ani de experienta in proiectarea de infrastructuri complexe si solutii de retea pentru clienti precum guvernul german.

Echipa Elrond

Unii dintre membrii echipei Elrond

COO (director operational) la Elrond este Lucian Todea, un antreprenor de succes care are peste 15 ani de experienta in investitii in spatiul tehnologic si este activ atat in spatii de startup, cat si in spatii blockchain.

Toate acestea i-au oferit o experienta semnificativa in management, dezvoltare de afaceri, leadership si investitii. Pe langa rolul sau la Elrond, el este si CEO, partener si fondator al mai multor startup-uri tehnologice.

Echipa completa este formata din 24 de profesionisti in tehnologie si afaceri, toti acestia aducand experienta vasta, abilitati si talente proiectului Elrond Network. Exista inca 7 consilieri in proiect care aduc si mai multa experienta tehnica retelei Elrond.

Comunitatea Elrond

Dimensiunea si entuziasmul unei comunitati pot avea un impact direct asupra constientizarii si adoptarii unui proiect de criptomonede. Acestea au impact asupra marketingului, precum si asupra volumelor generale de tranzactionare.

Prin urmare, am decis sa aruncam o privire mai atenta asupra comunitatii care se afla in spatele proiectului Elrond.

In primul rand, au un grup oficial de Telegram care are peste 29.000 de membri. Retineti ca aceasta cifra reprezinta mai mult decat dublu fata de dimensiunea grupului de acum 6 luni. Am intrat grupul de Telegram pentru a intelege mai bine conversatia, conversatie care a fost destul de captivanta.

Comunitatea Elrond

Conversatie in grupul de Telegram al Elrond

Apoi, pe partea traditionala a retelelor sociale, ei par sa aiba doar un cont de Twitter. Acesta are putin peste 138.000 de urmaritori, ceea ce reprezinta un salt de peste 800% in comparatie cu cei 16.000 de urmaritori pe care ii aveau cu doar 6 luni in urma. Este sigur sa spunem ca Elrond se bucura de mult interes de la lansarea retelei sale principale.

In plus, echipa este destul de activa pe Twitter si impartaseste actualizari utile despre proiect. Ei au, de asemenea, un blog oficial care este tot timpul actualizat cu continut proaspat.

Jetonul ERD (care nu se mai produce).

Tokenul ERD a fost folosit pentru a alimenta reteaua Elrond si a fost al doilea jeton lansat pe Binance Launchpad. Oferta initiala de actiuni in format de loterie s-a incheiat pe 1 iulie, reteaua Elrond strangand 3,25 milioane de dolari. Acea vanzare a oferit 5 miliarde de jetoane ERD sau 25% din oferta totala de 20 de miliarde de jetoane.

Jetonul ERD a fost un jeton BEP-2 in timp ce reteaua rula pe un testnet. De la lansarea retelei principale, echipa Elrond a anuntat o schimbare dramatica a modelului economic de jeton, despre care vom discuta mai detaliat mai jos.

Jetoanele ERD s-au vandut cu 0,00065 USD fiecare in timpul IEO, detinatorii de bilete de loterie castigatoare primind 461.538,61 ERD, sau in valoare de 300 USD. Au fost in total 10.833 de bilete de loterie castigatoare.

Jetonul ERD (care nu se mai produce).

Performanta pretului ERD. Imagine prin CMC

 

Pretul ERD a crescut initial in urma IEO, tranzactionand peste nivelul de 0,007 USD. A scazut de la maxim si a fost volatil de atunci, tranzactionandu-se in intervalul de 0,0027 USD si 0,0075 USD.

Incepand cu 5 august 2019, pretul era de 0,002953 USD, oferind castigatorilor la loterie o rentabilitate de peste 4 ori a investitiei lor.

Acesta a fost insa doar inceputul. In 2020, jetonul ERD a scazut la un minim de 0,000569 USD pe 13 martie. De acolo a inceput entuziasmul pentru viitoarea lansare a retelei principale, iar pretul ERD a crescut vertiginos, castigand peste 5.100% pana la lansarea retelei principale din 30 iulie 2020.

Maximul real real al jetonului a fost de 0,029489 USD atins la 27 iulie 2020. Pretul a scazut dupa lansarea retelei principale, dar inca se mentinea bine la nivelul de 0,024 USD de la inceputul lunii august 2020.

Lansarea retelei principale si schimbarea Tokenomics (economia jetonului)

In timp ce lansarea retelei principale in sine a fost in mod evident o mare problema, cel mai mare anunt a fost schimbarea economiei jetonului Elrond. Echipa a luat decizia de a reduce drastic oferta totala de jetoane ERD de la 20 de miliarde la doar 20 de milioane.

Odata cu asta, au mai anuntat ca in urmatorii zece ani vor fi emise maximum 11.415.927 de jetoane noi. Deci oferta totala maxima este acum 31.415.927, ceea ce este semnificativ mai bine decat modelul vechi, deoarece acum este plafonat. Dupa zece ani nu vor mai fi emise jetoane.

Schimbarea a fost facuta pentru a adopta un model economic imbunatatit deflationist asemanator Bitcoin si pentru a construi o moneda mai robusta care ar putea deveni in cele din urma moneda de rezerva digitala globala.

Se asteapta ca schimbarea sa permita token-ului sa serveasca drept unitate de cont cu costuri reduse si activ de miza, in timp ce isi va reduce treptat stocul, ceea ce va stimula utilizatorii sa tina monede ERD in portofel si sa le foloseasca ca pe bani.

Lansarea retelei principale si schimbarea Tokenomics (economia jetonului)

Conversia jetoanelor ELD in eGLD. Imagine de pe blogul Elrond

O alta modificare este migrarea actualelor jetoane ERC-20 si BEP-2 ERD la un nou token eGLD nativ care va fi schimbat la o rata de 1.000:1. Aceasta inseamna ca 1.000 de jetoane ERD vor fi schimbate pentru 1 moneda eGLD.

Odata cu aceasta, valoarea eGLD va fi de 1.000 de ori mai mare decat ERD. Deci, daca ERD se tranzactioneaza la 0,025 USD la data conversiei, aceasta va insemna ca 1 eGLD va valora 25,00 USD. Schimbarea de la ERD la eGLD a fost anuntata pe 28 august 2020, iar jetonul eGLD a inceput sa se tranzactioneze pe 3 septembrie 2020, in timp ce schimbul efectiv de token a inceput pe 4 septembrie 2020.

Cei interesati sa afle mai multe despre rationamentul economic si operational din spatele trecerii de la ERD la eGLD pot urmari AMA care a fost realizat de echipa Elrond dupa lansarea retelei principale.

O prezentare generala a eGLD

Schimband moneda nativa a retelei Elrond atat de dramatic, va puteti imagina ca echipa Elrond a avut motive intemeiate pentru a face acest lucru.

Asadar, iata o prezentare generala a celor mai importante trasaturi si caracteristici ale eGLD:

  1. Proiectat pentru simplitate si adoptare globala.

Cand ne uitam la adoptarea tehnologiei blockchain si a criptomonedelor, cel mai mare obstacol a fost complexitatea inerenta noii tehnologii. Incercati doar sa explicati blockchain-ul si utilitatea criptomonedelor unei persoane obisnuite si veti vedea rapid ca acest lucru este adevarat. Echipa Elrond a intampinat acest obstacol cu ​​ERD si stia ca, pentru a ajunge la peste 1 miliard de oameni, trebuia sa regandeasca complet si sa reproiecteze tokenomia monedei native Elrond.

  1. Magazin digital de valoare si o rezerva globala.

Cand echipa Elrond a creat eGLD, stiau ca acesta va fi nucleul tuturor utilizarilor interne din ecosistemul Elrond. Au mers mai departe, proiectandu-l pentru a crea un depozit puternic de valoare, asemanator cu aurul fizic, dar cu functionalitati care l-ar putea face superior aurului pe termen lung.

Prin crearea de noi jetoane ticker care incep cu prefixul „e”, echipa face criptomoneda mai intuitiva si mai usor de inteles. In plus, creeaza o cale de derivare logica si coerenta pentru viitoarele active digitale si monede.

In designul eGLD este incorporata premisa ca reteaua Elrond va fi compatibila cu alte criptomonede si cu monede fiat emise de guverne. In cele din urma, toti vor putea profita de capacitatile uriase ale Elrond si vor oferi modalitati de a transfera valoare electronic. In viitor, Elrond intentioneaza sa creeze multe noi jetoane „e” care sa cuprinda monede fiat, active sintetice si monede stabile.

  1. Deficitul ofertei intareste cererea pentru eGLD

Prin scaderea ofertei de eGLD la 20 de milioane, oferta de eGLD per persoana este foarte scazuta de 0,0025 eGLD per persoana. Acest lucru stimuleaza cererea pentru eGLD, presupunand ca a detine cateva sute de eGLD acum este similar cu detinerea a cateva sute de Bitcoin in 2010.

  1. Staking stimulent pentru adoptarea validatorului

Nodurile de validare au un stimulent puternic pentru a pune in miza eGLD si a securiza reteaua care provine din proviziile eGLD nou emise in urmatorul deceniu. In cele din urma, pe masura ce adoptia creste, inflatia creata de noua oferta este inlocuita de comisioane de tranzactie pentru a acoperi recompensele de miza. Stimulentul de staking devine mai mare prin limitarea ofertei totale de eGLD la 31.415.926 eGLD, care va fi atinsa pana in 2030.

  1. Adoptia reduce inflatia si creste deficitul

Prin inlocuirea emisiei de noi token-uri cu taxe de tranzactie, limita teoretica a eGLD este redusa, ceea ce contribuie la raritatea token-ului in timp. Adoptarea sporita a eGLD creste aceasta dinamica si asigura ca limita teoretica a ofertei de 31,4 milioane eGLD nu va fi niciodata atinsa.

Privind utilitatea eGLD, puterea retelei Elrond si potentiala adoptare a Maier, este clar ca fiecare dintre acestea este foarte valoroasa individual. Cu toate acestea, atunci cand sunt combinate, ele creeaza un ecosistem puternic care poate crea o revolutie financiara similara cu revolutia industriala experimentata cu peste un secol in urma.

Avand in vedere oferta fixa ​​de eGold, combinata cu distributia globala si simplitatea intuitiva a Maiar, fiecare utilizator nou care se alatura aplicatiei se va reflecta direct in valoarea eGold. Deci intrebarea devine, cum va arata eGold cu 1 milion de oameni care folosesc Maiar? Dar cu 10 milioane sau 100 de milioane de oameni?

Cumparare si tranzactionare eGLD

Din moment ce moneda a fost lansata de Binance Launchpad, nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca aproape tot volumul de tranzactionare este pe Binance Exchange. Exista cateva alte burse care listeaza moneda si singurul alt volum semnificativ de tranzactionare este la OKEx.

Aceasta inseamna ca lichiditatea eGLD este foarte concentrata pe un singur schimb. Daca a existat vreodata o intrerupere a tranzactionarii pe Binance, atunci ar putea reprezenta un risc pentru lichiditatea mai larga a jetonului si, prin urmare, ar putea avea un impact negativ asupra tranzactionarii. Este regretabil ca acesta a fost cazul jetonului ERD si nu a existat nicio schimbare dupa trecerea la jetonul eGLD.

Cumparare si tranzactionare eGLD

Inregistrati-va la Binance si cumparati jetoane proaspete

Acestea fiind spuse, totusi, cifra de afaceri pe Binance este intr-adevar destul de impresionanta. De fapt, in comparatie cu monedele similare cu capitalizare a pietei, Elrond are niveluri mult mai ridicate. Acest lucru este de bun augur pentru executia unui ordin bloc mare pe Binance.

Pentru a va stoca jetoanele eGLD, cea mai buna alegere este sa utilizati portofelul eGLD nativ. Este un portofel cripto in care va puteti transfera, primi si stoca in siguranta jetoanele Elrond, in timp ce interactionati cu aplicatiile Elrond. De asemenea, puteti alege sa utilizati aplicatia descentralizata mobila Maiar, care actioneaza ca un portofel si multe altele.

Nota bene: exista si o moneda Eldorado care foloseste denumirea ERD. Nu confundati un portofel Eldorado cu un portofel Elrond.

Staking-ul eGLD

La geneza retelei principale, Elrond a implementat un sistem inchis de miza si delegare pentru a ajuta la bootstrap-ul retelei principale. La acea vreme existau o interdictie de intrare si o interdictie de iesire pentru delegatori si validatori.

Pe langa crearea unei comunitati mai mari, miza si delegarea inchise au fost concepute pentru a crea un factor de descurajare economic pentru atacurile de retea.

Odata ce a fost finalizat, reteaua a trecut la o tranzitie in patru faze de mizare si delegare, dupa cum urmeaza:

Faza 1 – Coada de delegare stimulata

Faza 2 – Coada validatorilor

Faza 3 – Miza deschisa

Faza 4 – Caracteristici avansate de staking

Faza 1 (activata pe 14 octombrie 2020)

Prima faza a creat o coada stimulata pentru membrii comunitatii pentru a delega jetoane eGLD si a rezerva un loc in coada, primind ulterior recompense pentru timpul petrecut in coada. In faza 1, delegatorilor existenti li s-a oferit si posibilitatea de a-si retrage delegatia, permitand astfel primilor membri ai cozii sa-i inlocuiasca. In faza 1 a fost necesar un minim de 10 eGLD pentru a se alatura la coada.

In prima faza, delegarea s-a facut catre nodurile comunitatii Elrond. Etapele ulterioare deschid delegarea furnizorilor de staking. Rationamentul a fost acela de a se asigura ca nodurile de baza au ramas neclintite la 1454.

Faza 2 (activata la 1 decembrie 2020)

Faza 2 a introdus caracteristici care permit oricarui validator sa mizeze si sa anuleze eGLD. Validatorii actuali care cautau sa adauge noi noduri si validatorii noi care doreau sa creeze primul lor nod au putut sa se alature coadei de asteptare punand 2.500 de eGLD pe nod.

Sistemul de coada a fost folosit pentru a pastra o lista de noduri noi care doresc sa se alature retelei, astfel incat, atunci cand un nod existent dezactiveaza, un nou nod sa-l poata inlocui pe o baza 1:1 din coada de validare. Acest lucru a fost facut pentru ca numarul de noduri sa nu scada sub 1.920, ceea ce permite mentinerea a 3 fragmente si 1 metalant. De asemenea, permite un minim de 80 de noduri suplimentare pe lista de asteptare pentru fragmente suplimentare. La faza 2 DAE este mentinuta la maximum 20%.

Fazele 3 si 4

Fazele 3 si 4 erau menite sa intre in vigoare la 4-6 saptamani dupa lansarea fazei 2, dar de la inceputul lunii februarie 2021 inca asteptam aceste faze urmatoare. Odata activate, acestea vor permite o crestere a numarului de noduri, posibilitatea de a miza mai mult de 2.500 de eGLD per nod, delegare deschisa si un nou sistem de licitatie soft.

Fazele 3 si 4 vor prezenta o propunere pentru validatorii Elrond si pentru comunitate pentru a genera comentarii si feedback. Este de asteptat ca tranzitia la aceste faze sa includa si primul vot comunitar in lant.

Concluzie

Reteaua Elrond este in lucru de trei ani si, odata cu lansarea retelei principale, se alatura proiectelor blockchain mainstream. Faptul ca proiectul a fost sustinut de Binance Launchpad este un semn bun, indicand ca Elrond a fost pe deplin verificat de Binance si s-a dovedit a fi un proiect solid.

Cresterea pretului jetonului ERD inainte de lansarea retelei principale este, de asemenea, extrem de incurajatoare, mai ales daca luati in considerare lipsa de acoperire de catre schimburile de criptomonede pentru acest token. Aceasta a fost, de asemenea, urmata de o crestere a valorii noului token eGLD, aratand ca valoarea jetonului are putere de pastrare.

Cu siguranta, echipa pare foarte competenta, cu un bagaj mare de cunostinte de abilitati. Pana acum au avut performante foarte bune, respectand termenele limita si livrabilele promise. Numai acest lucru este valoros in spatiul blockchain.

Cu unicul Adaptive State Sharding si Secure Proof of Stake, proiectul promite viteza si scalabilitate care nu au fost vazute in multe proiecte. Iar includerea suportului pentru mai multe limbi ale contractelor inteligente poate ajuta doar pe masura ce Elrond se muta in spatiul aplicatiilor descentralizate.

Desigur, este un proiect ambitios si va trebui sa asteptam sa vedem cat de rapid va continua echipa sa dezvolte si sa implementeze solutii pentru a determina potentiala longevitate a proiectului. Desi proiectul arata excelent pe hartie, va trebui sa ramana agil si prompt pentru a e mentine in fata concurentei.