Moartea este un subiect dureros si misterios. In religia crestina, moartea este vazuta in doua moduri: moartea spirituala care implica separarea dintre suflet si Dumnezeu ca urmare a pacatului originar si a separarii moartei fizice a trupului si a sufletului, in care corpul trece printr-un proces de descompunere si sufletul supravietuieste vietii vesnice.
Moartea unei persoane, fie ea prietena sau ruda, este un scenariu prea dureros cu care trebuie sa ne confruntam atunci cand formalizam toate procedurile cerute de inmormantare. In cele mai multe cazuri, familiile sunt distribuite in locuri indepartate din punct de vedere geografic, astfel incat, la moartea unei persoane dragi, este obisnuit ca el sa-si doreasca ca o ultima vointa sa fie ingropat in locul in care s-a nascut.
Uneori este necesar sa se transfere corpul persoanei iubite in orice alt stat sau oras, deci este necesar sa se proceseze documentatia necesara pentru a efectua aceasta miscare. Pentru ca organismul sa fie transferat in mod corespunzator, documentele care atesta evenimentul trist trebuie sa fie prelucrate pentru a obtine certificatul de transfer. Poti afla detalii pe site-ul Repatriere Decedati.
Pentru a se supune unei judecati finale, Noul Testament stabileste ca persoana de la moarte va primi rasplata sa in legatura cu lucrarile sale pe pamant si in legatura cu aceasta, catolicul crede ca exista trei posibilitati: Mersul la cer in compania lui Dumnezeu, la purgatoriu pentru a realiza iertarea lui Dumnezeu sau iadul.. care este osanda vesnica.
Dumnezeu, in scripturile Sale, ii invita pe toti oamenii sa se mantuiasca si sa se inalte la cer pentru a fi cu El, dar in ciuda acestui fapt el este liber sa decida si, prin faptele Sale pe pamant, el deja se condamna, asa cum spune cartea Matei (Mt 10,28): „Nici nu va temeti de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide viata; Temeti-va de cine poate ajunge cu viata si trupul , in foc.”
Eutanasiere- ce este si daca ajuta
Eutanasierea este o actiune sau o omisiune care stimuleaza moartea unui pacient condamnat sa moara din cauza unei boli terminale, pentru a evita atat suferinta fizica, cat si cea psihologica. Eutanasia este o problema foarte controversata din cauza pozitiilor contradictorii.
Cu referire la aceasta problema, se vorbeste adesea despre dreptul de a muri cu demnitate, fara durere si suferinta. In acest sens, medicii au participat la incetarea vietii unui pacient prin neaplicarea sau intreruperea terapiilor de sustinere a vietii pentru pacientii in faza terminala, in virtutea faptului ca nu au nicio eficacitate si supun pacientul in suferinta constanta.
La randul lor, cei care resping aceasta pozitie sustin ca viata este un dar de la Dumnezeu, pe langa faptul ca viata a fost data de parinti si le apartine lor si societatii.
Viata nu poate fi tratata ca un obiect care poate fi eliminat atunci cand incalca demnitatea individului, in momentele grele cineva are responsabilitatea de a avea grija si de a fi alaturi de persoana care poseda boala pana la sfarsitul zilelor sale.
Moartea in stiinta
Principala cauza a decesului uman in tarile in curs de dezvoltare este bolile infectioase . Principalele cauze in tarile dezvoltate sunt ateroscleroza ( boli de inima si accident vascular cerebral ), cancerul si alte boli legate de obezitate si imbatranire . Intr-o marja extrem de larga, cea mai mare cauza unificatoare de deces in lumea dezvoltata este imbatranirea biologica, ducand la diverse complicatii cunoscute sub numele de boli asociate imbatranirii .
Aceste afectiuni provoaca pierderea homeostaziei , ducand la stop cardiac , provocand pierdereafurnizarea de oxigen si nutrienti, provocand deteriorarea ireversibila a creierului si a altor tesuturi .
Din cei aproximativ 150.000 de oameni care mor in fiecare zi pe glob, aproximativ doua treimi mor din cauze legate de varsta. In tarile industrializate, proportia este mult mai mare, apropiindu-se de 90%. Cu capacitatea medicala imbunatatita, moartea a devenit o afectiune care trebuie gestionata. Decesele la domiciliu, candva banale, sunt acum rare in lumea dezvoltata.
Copii americani care fumau in 1910. Fumatul de tutun a cauzat aproximativ 100 de milioane de decese in secolul al XX-lea.
In tarile in curs de dezvoltare , conditiile sanitare inferioare si lipsa accesului la tehnologia medicala moderna fac ca moartea cauzata de boli infectioase sa fie mai frecventa decat in tarile dezvoltate . O astfel de boala este tuberculoza , o boala bacteriana care a ucis 1,8 milioane de oameni in 2015. Malaria cauzeaza aproximativ 400–900 de milioane de cazuri de febra si 1–3 milioane de decese anual. Numarul deceselor din cauza SIDA in Africa poate ajunge la 90-100 de milioane pana in 2025.
Potrivit lui Jean Ziegler ( Reporterul Special al Natiunilor Unite pentru Dreptul la Alimentatie, 2000 – martie 2008), mortalitatea din cauza malnutritiei a reprezentat 58% din rata totala a mortalitatii in 2006. Ziegler spune ca, in intreaga lume, aproximativ 62 de milioane de oameni au murit din toate cauzele si dintre acestea. decese mai mult de 36 de milioane au murit de foame sau boli din cauza deficientelor in micronutrienti.
Fumatul de tutun a ucis 100 de milioane de oameni in intreaga lume in secolul al XX-lea si ar putea ucide 1 miliard de oameni in intreaga lume in secolul al XXI-lea, a avertizat un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.