Boala cardiovasculara (BCV) este o clasa de boli care implica inima sau vasele de sange. BCV include boli ale arterelor coronare (CAD), cum ar fi angina pectorala si infarctul miocardic (cunoscut sub numele de atac de cord).
Alte BCV includ accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, boli cardiace hipertensive, boli cardiace reumatice, cardiomiopatie, ritmuri cardiace anormale, boli congenitale ale inimii, boli cardiace valvulare, cardite, anevrisme aortice, boli ale arterelor periferice, boli tromboembolice si tromboze venoase.
Mecanismele de baza variaza în functie de boala. Boala arterelor coronare, accidentul vascular cerebral si boala arterelor periferice implica ateroscleroza. Acest lucru poate fi cauzat de hipertensiune arteriala, fumat, diabet zaharat, lipsa de exercitii fizice, obezitate, colesterol ridicat din sange, dieta slaba si consum excesiv de alcool, printre altele.
Se estimeaza ca tensiunea arteriala ridicata reprezinta aproximativ 13% din decesele prin BCV, în timp ce tutunul reprezinta 9%, diabetul 6%, lipsa exercitiilor fizice 6% si obezitatea 5%.
Se estimeaza ca pana la 90% din BCV poate fi prevenit. Prevenirea BCV implica îmbunatatirea factorilor de risc prin:
- alimentatie sanatoasa
- exercitii fizice
- evitarea fumatului de tutun si limitarea consumului de alcool
- Tratarea factorilor de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala, lipidele din sange si diabetul este, de asemenea, benefica.
- Tratarea persoanelor care au streptococ cu antibiotice poate reduce riscul bolilor de inima reumatica.
- Utilizarea aspirinei la persoanele care sunt altfel sanatoase este de un beneficiu neclar.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial, cu exceptia Africii. BCV a dus la 17,9 milioane de decese (32,1%) în 2015, în crestere fata de 12,3 milioane (25,8%) în 1990. Decesele cauzate de BCV la o anumita varsta, sunt mai frecvente si au crescut în mare parte in lumea în curs de dezvoltare, în timp ce ratele au scazut în majoritatea lumii dezvoltate începand cu anii 1970.
Boala arteriala coronariana si accidentul vascular cerebral reprezinta 80% din decesele BCV la barbati si 75% din decesele BCV la femei.
Majoritatea bolilor cardiovasculare afecteaza adultii în varsta. În Statele Unite, 11% dintre persoanele între 20 si 40 de ani au BCV, 37% dintre cei între 40 si 60 de ani, 71% dintre persoanele între 60 si 80 de ani si 85% dintre persoanele de peste 80 de ani. Varsta medie de deces din cauza bolii coronariene în lumea dezvoltata este de aproximativ 80 de ani, si în jur de 68 de ani, în lumea în curs de dezvoltare.
Diagnosticul bolii apare de obicei cu sapte pana la zece ani mai devreme la barbati în comparatie cu femeile.
Exista multe boli cardiovasculare care implica vasele de sange. Sunt cunoscute sub numele de boli vasculare.
- Boala coronariana (cunoscuta si sub numele de boala coronariana si cardiopatie ischemica)
- Boala arteriala periferica – boala a vaselor de sange care furnizeaza sange bratelor si picioarelor
- Boala cerebrovasculara – boala a vaselor de sange care furnizeaza sange creierului (include accident vascular cerebral)
- Stenoza arterei renale
- Anevrism aortic
Exista, de asemenea, multe boli cardiovasculare care implica inima.
- Cardiomiopatia – boli ale muschiului cardiac
- Boala cardiaca hipertensiva – boli ale inimii secundare hipertensiunii arteriale sau hipertensiunii
- Insuficienta cardiaca – un sindrom clinic cauzat de incapacitatea inimii de a furniza suficient sange tesuturilor pentru a îndeplini cerintele lor metabolice
- Boli pulmonare ale inimii – o insuficienta în partea dreapta a inimii cu afectarea sistemului respirator
- Disritmii cardiace – anomalii ale ritmului cardiac
- Boala cardiaca inflamatorie
- Endocardita – inflamatie a stratului interior al inimii, endocardului. Structurile cel mai frecvent implicate sunt valvele cardiace.
- Cardiomegalie inflamatorie
- Miocardita – inflamatia miocardului, partea musculara a inimii, cauzata cel mai adesea de infectii virale si mai rar de infectii bacteriene, anumite medicamente, toxine si tulburari autoimune. Se caracterizeaza partial prin infiltrarea inimii de catre tipurile de celule albe din sange limfocite si monocite.
- Miocardita eozinofila – inflamatia miocardului cauzata de globule albe eozinofile activate din punct de vedere patologic. Aceasta tulburare difera de miocardita prin cauzele si tratamentele sale.
- Boala cardiaca valvulara
- Boala cardiaca congenitala – malformatii ale structurii inimii existente la nastere
- Boala cardiaca reumatica – leziuni ale muschilor si valvelor inimii datorate febrei reumatice cauzate de Streptococcus pyogenes, o infectie streptococica de grup A.
Factori de risc
Exista multi factori de risc pentru bolile de inima: varsta, sex, consumul de tutun, inactivitate fizica, consum excesiv de alcool, dieta nesanatoasa, obezitate, predispozitie genetica si antecedente familiale de boli cardiovasculare, cresterea tensiunii arteriale (hipertensiune arteriala), cresterea glicemiei (diabet zaharat), cresterea colesterolului din sange (hiperlipidemie), boala celiaca nediagnosticata, factorii psihosociali, saracia si poluarea aerului. În timp ce contributia individuala a fiecarui factor de risc variaza între diferite comunitati sau grupuri etnice, contributia generala a acestor factori de risc este foarte consistenta.
Unii dintre acesti factori de risc, precum varsta, sexul sau istoricul familial / predispozitia genetica, sunt imuabili; cu toate acestea, multi factori de risc cardiovasculari importanti se pot modifica prin schimbarea stilului de viata, schimbarea sociala, tratamentul medicamentos (de exemplu, prevenirea hipertensiunii, hiperlipidemiei si diabetului). Persoanele cu obezitate prezinta un risc crescut de ateroscleroza a arterelor coronare.
Genetica
Factorii genetici influenteaza dezvoltarea bolilor cardiovasculare la barbatii cu varsta sub 55 de ani si la femeile cu varsta sub 65 de ani. Boala cardiovasculara la parintii unei persoane creste riscul de 3 ori. În studiile de asociere genetica, s-a constatat ca polimorfismele nucleotidice multiple (SNP) sunt asociate cu boli cardiovasculare, dar, de obicei, influenta lor individuala este mica, iar contributiile genetice la bolile cardiovasculare sunt slab întelese.
Varsta
Varsta este cel mai important factor de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare sau cardiace, cu aproximativ o triplare a riscului la fiecare deceniu de viata. Dungile coronare grase pot începe sa se formeze în adolescenta. Se estimeaza ca 82% dintre persoanele care mor de boli coronariene au 65 de ani si peste. În acelasi timp, riscul de accident vascular cerebral se dubleaza la fiecare deceniu dupa varsta de 55 de ani.
Sunt propuse explicatii multiple pentru a explica de ce varsta creste riscul bolilor cardiovasculare / cardiace. Una dintre ele se refera la nivelul colesterolului seric. În majoritatea populatiilor, nivelul colesterolului seric total creste odata cu cresterea varstei. La barbati, aceasta crestere se amplifica în jurul varstei de 45 pana la 50 de ani. La femei, cresterea continua brusc pana la varsta de 60 pana la 65 de ani.
Îmbatranirea este, de asemenea, asociata cu modificari ale proprietatilor mecanice si structurale ale peretelui vascular, ceea ce duce la pierderea elasticitatii arteriale si reducerea compliantei arteriale si poate duce ulterior la boli coronariene.
Sex
Barbatii prezinta un risc mai mare de boli de inima decat femeile aflate în premenopauza. Odata trecuta menopauza, s-a sustinut ca riscul unei femei de a contacta o astfel de boala, este similar cu cel al unui barbat, desi datele mai recente ale OMS si ONU contesta acest lucru. Daca o femeie are diabet, este mai probabil sa dezvolte boli de inima decat un barbat cu diabet.
Bolile coronariene sunt de 2 pana la 5 ori mai frecvente la barbatii de varsta mijlocie decat la femei. Într-un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, sexul contribuie la aproximativ 40% din variatia mortalitatii prin boli coronariene. Un alt studiu raporteaza rezultate similare, constatand ca diferentele de sex explica aproape jumatate din riscul asociat bolilor cardiovasculare.
Una dintre explicatiile propuse pentru diferentele de sex în bolile cardiovasculare este diferenta hormonala. la femei, estrogenul este hormonul sexual predominant. Estrogenul poate avea efecte protectoare asupra metabolismului glucozei si a sistemului hemostatic si poate avea un efect direct în îmbunatatirea functiei celulelor endoteliale.
Productia de estrogen scade dupa menopauza si acest lucru poate schimba metabolismul lipidic feminin catre o forma mai aterogena, prin scaderea nivelului de colesterol HDL crescand în acelasi timp nivelul LDL si colesterolul total.
În randul barbatilor si femeilor, exista diferente în ceea ce priveste greutatea corporala, înaltimea, distributia grasimii corporale, ritmul cardiac si complianta arteriala. La persoanele în varsta, pulsatilitatea si rigiditatea arterelor mari legate de varsta sunt mai pronuntate la femei decat la barbati. Acest lucru poate fi cauzat de dimensiunile mai mici ale corpului si dimensiunile arteriale ale femeilor, care sunt independente de menopauza.
Prevenirea
Pana la 90% din bolile cardiovasculare pot fi prevenite daca se evita factorii de risc stabiliti. Masurile practicate în prezent pentru prevenirea bolilor cardiovasculare includ:
- Reducerea consumului de grasimi saturate: exista dovezi de calitate moderata ca reducerea proportiei de grasimi saturate din dieta si înlocuirea acesteia cu grasimi nesaturate sau carbohidrati pe o perioada de cel putin doi ani, duce la o reducere a riscului de boli cardiovasculare
- Oprirea fumatului si evitarea fumatului pasiv. Oprirea fumatului reduce riscul cu aproximativ 35%
- Mentineti o dieta sanatoasa, cum ar fi dieta mediteraneana. Interventiile dietetice sunt eficiente în reducerea factorilor de risc cardiovascular pe parcursul unui an, dar efectele pe termen lung ale acestor interventii si impactul acestora asupra evenimentelor bolilor cardiovasculare sunt incerte
- Cel putin 150 de minute (2 ore si 30 de minute) de exercitii moderate pe saptamana
- Limitati consumul de alcool la limitele zilnice recomandate; Persoanele care caresuma moderat bauturi alcoolice prezinta un risc cu 25-30% mai mic de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, persoanele care sunt predispuse genetic sa consume mai putin alcool au rate mai mici de boli cardiovasculare, sugerand ca alcoolul în sine poate sa nu fie protector. Aportul excesiv de alcool creste riscul bolilor cardiovasculare, iar consumul de alcool este asociat cu un risc crescut de aparitie a unui eveniment cardiovascular în ziua urmatoare consumului.
- Scaderea tensiunii arteriale, daca este crescuta. O reducere de 10 mmHg a tensiunii arteriale reduce riscul cu aproximativ 20%.
- Reduceti colesterolul non-HDL. Tratamentul cu statine reduce mortalitatea cardiovasculara cu aproximativ 31%.
- Reduceti grasimea corporala ( daca sunteti supraponderal sau obez). Efectul pierderii în greutate este adesea dificil de distins de schimbarea dietei, iar dovezile privind dietele de reducere a greutatii sunt limitate. În studiile observationale la persoanele cu obezitate severa, pierderea în greutate dupa interventia chirurgicala bariatrica este asociata cu o reducere de 46% a riscului cardiovascular.
- Scaderea stresului psihosocial. Aceasta masura poate fi complicata de definitii imprecise a ceea ce constituie interventii psihosociale. Ischemia miocardica indusa de stres mental este asociata cu un risc crescut de probleme cardiace la cei cu afectiuni cardiace anterioare. Stresul emotional si fizic sever duce la o forma de disfunctie cardiaca cunoscuta sub numele de sindrom Takotsubo la unii oameni. Cu toate acestea, stresul joaca un rol relativ minor în hipertensiune arteriala. Terapiile specifice de relaxare prezinta un beneficiu neclar.