Vata bazaltica acumuleaza umiditate in timp.
In ciuda gamei largi de aplicatii, rezistenta la foc, izolarea fonica, vata bazaltica are si dezavantajele sale:
- Pret ridicat.
- Este permeabil la vapori, prin urmare, acumuleaza umiditate in timp.
- La taierea si asezarea acestuia emite o cantitate mica de praf, deci este necesar sa se utilizeze un aparat respirator.
Placa minerala pentru izolare in comparatie cu bumbacul este mai rigida. Minvata poate fi distribuita in saci sau in vrac. In functie de caracteristici, ele sunt aceleasi, dar daca trebuie sa izolati peretele.
Bumbacul pe baza de bazalt este similar in multe privinte cu alti izolatori termici din materiale anorganice. Dar va diferi de materiale similare in urmatoarele privinte: pret vata bazaltica si alte detalii.
- Asamblarea este mai usoara decat vata de sticla. Fibra de sticla trebuie plasata pe un aparat respirator, un costum strans, deoarece fibrele pot intra in tractul respirator, in piele si pot provoca iritatii. Atunci cand se lucreaza cu un analog de bazalt, astfel de masuri nu sunt necesare.
- Vata bazaltica poate rezista la incalzire pana la 1100 de grade, atunci cand este incalzita la 700 de grade, nu isi schimba proprietatile pentru o lunga perioada de timp, iar vata de sticla la 300 de grade incepe sa-si schimbe structura.
- Incalzitorul este mai ecologic, emite mai putine substante nocive.
- Costul este mai mare decat cel al analogilor de sticla.
Caracteristicile vatei minerale
Vata minerala este un bun izolator termic.
Aceasta categorie de materiale de constructie include: vata de zgura obtinuta din deseurile industriei metalurgice, vata de sticla din nisip de silice topita si vata de roca, inclusiv bazalt.
Toate aceste specii sunt rezistente la foc; Este nevoie de cateva sute de grade pentru a le aprinde. Pentru comparatie, popularul polistiren din spuma izolatoare arde deja la 85 de grade. Galetile au o izolare fonica excelenta. Vata de roca absoarbe mai putina umiditate, in timp ce vata de sticla necesita izolarea umiditatii, altfel, prin absorbtia apei, isi pierde aproape complet proprietatile de izolare termica.
Minvatele sunt buni izolatori termici; Acestea sunt utilizate in diferite parti ale structurilor de constructii si vehicule, inclusiv nave. Ele sunt usor de prelucrat, au densitate scazuta si greutate redusa, astfel incat acestea sunt convenabile pentru transport. Un strat mic de astfel de izolatie in caracteristicile sale de izolare termica (dar nu in rezistenta) este similar cu un perete de caramida.
Vata de roca cum i se mai spune, supusa procesului tehnologic, nu este daunatoare sanatatii. Vata de sticla este adesea folosita in cladirile industriale, deoarece este mai daunatoare. Fibrele sale se rup usor, penetrand tractul respirator sau pielea, provocand iritatii.
Ce material este mai bun
Tipul pe care il alegeti depinde de activitatea specifica atribuita izolarii. Vata de sticla este ieftina, dar se prabuseste intr-o mare masura, provoaca alergii, deci nu este utilizata in spatii rezidentiale. In timpul constructiei centrelor din Moscova, vata minerala este utilizata pentru incalzirea fatadelor, peretilor si a altor elemente structurale.
De ce sa iti izolezi casa?
De obicei, casele moderne sunt construite la standarde de izolare foarte bune, dar casele vechi din Marea Britanie au nevoie de multa munca. In ultimul caz, probabil ca exista multe optiuni pentru a imbunatati eficienta energetica a casei tale. Cand este prea rece, caldura se poate pierde in toate directiile, asa ca ar trebui sa te gandesti la izolatie integrala pentru a pastra caldura in casa ta.
Puteti alege sa va izolati acoperisul, podelele, peretii, ferestrele si usile. Cel mai important lucru sunt peretii, deoarece pentru o casa tipica peretii vor pierde in jur de 30 pana la 40 la suta din caldura. Acoperisul se afla pe locul doi, reprezentand aproximativ 25% din pierderile de caldura. Apoi urmeaza ferestrele si usile cu 20% si in final, podeaua.
Exista materiale si calitati diferite, dar, in general, izolatoarele bune constau in produse care au o structura asemanatoare lanii, care capteaza mici buzunare de aer. Tesaturile precum bumbacul si canepa sunt izolatori grozavi, ceea ce inseamna ca a avea perdele puternice va ajuta la o casa bine izolata. De asemenea, produsele pe baza de lemn, cum ar fi panoul dur si usile din lemn, sunt buni izolatori care va vor ajuta sa va mentineti casa calda.
Exista, de asemenea, solutii de spuma spray, in general pe baza de poliuretan. Spuma poate fi folosita fie pentru tiglele de acoperis, deoarece umple golurile, fie si varianta cu adezivi in jurul ferestrelor si usilor. De asemenea, puteti folosi materiale de etansare pentru a opri curentul prin fisuri si goluri.
In functie de tipul de perete pe care il aveti, puteti utiliza:
- a) Izolarea peretelui cavitatii (exista un spatiu intre frunza interioara si cea exterioara). Un izolator este introdus pe perete prin gauri care sunt apoi reumplute cu ciment.
- b) Izolatie solida a peretilor (fara cavitate in interiorul acestora). Daca ai pereti solidi poti alege intre izolatie interioara si externa. Izolatia exterioara acopera de obicei intreaga fatada a proprietatii, in timp ce interioara se aplica in general camerelor interioare.