Otelul galvanizat este utilizat pe scara larga in multe industrii. Aflati cum se fabrica otelul galvanizat, care sunt avantajele si utilizarile sale.
Ce este galvanizarea?
Galvanizarea este un proces de fabricatie prin care se aplica un strat de zinc pe otel sau fier pentru a asigura protectie si a preveni ruginirea. Exista mai multe procese de galvanizare, dar cea mai frecvent propusa si utilizata metoda este galvanizarea la cald.
Otelul galvanizat este unul dintre cele mai populare tipuri de otel datorita durabilitatii sale extinse, rezistentei si capacitatii de formare, precum si datorita protectiei impotriva coroziunii oferite de stratul de zinc-fier.
Zincul protejeaza metalul de baza, actionand ca o bariera impotriva elementelor corozive, iar natura de sacrificiu a acoperirii are ca rezultat un produs din otel de inalta calitate si de lunga durata. In constructii se foloseste teava zincata, se recomanda teava zincata la Materiale Constructii Ploiesti.
Aceasta versatilitate il face aplicabil la o varietate de proiecte si industrii, inclusiv in agricultura, industria solara, industria auto, constructii etc. In cele ce urmeaza, ne propunem sa oferim o descriere cuprinzatoare a prelucrarii otelului galvanizat, a diferitelor metode de galvanizare, a beneficiilor sale si a utilizarii sale in aceste diverse industrii.
Etapele procesului de galvanizare sunt urmatoarele:
- Otelul este curatat intr-o solutie de degresare.
- Dupa curatare, otelul este decapat prin coborarea intr-un rezervor cu acid sulfuric fierbinte diluat.
- Otelul este apoi fluxat intr-o solutie apoasa (de obicei clorura de zinc-amoniu).
- Dupa fluxare, otelul este galvanizat prin scufundare intr-un rezervor de zinc topit.
- Otelul este apoi inspectat pentru a se verifica daca este consistent si daca este acoperit complet.
Care sunt avantajele otelului galvanizat?
Multe industrii diferite folosesc otelul galvanizat, in special pentru ca acesta are o gama larga de beneficii de care pot profita.
Costul sau
Costuri initiale reduse in comparatie cu majoritatea otelurilor tratate. In plus, otelul zincat este gata de utilizare imediat dupa livrare. Nu necesita o pregatire suplimentara a suprafetei, inspectii, vopsire/coperire, etc.
Durata sa de viata
Prin galvanizare, o piesa industriala din otel ar trebui sa reziste mai mult de 50 de ani in medii medii medii si poate rezista mai mult de 20 de ani in cazul unei expuneri severe la apa. Nu este necesara nicio intretinere. Durabilitatea sporita a produsului finit din otel sporeste, de asemenea, fiabilitatea produsului.
Protectie fara cusur
Anodul de sacrificiu asigura ca orice otel deteriorat este protejat de stratul de zinc din jur. Indiferent cat de complet expusa este sectiunea de otel, zincul se va coroda intotdeauna primul. Stratul de acoperire se va coroda mai degraba decat otelul, creand o protectie de sacrificiu pentru zonele deteriorate.
Rezistenta la rugina a stratului de zinc
Elementele de fier ale otelului sunt incredibil de predispuse la rugina, dar adaugarea de zinc actioneaza ca un tampon protector intre otel si orice umiditate sau oxigen. Otelul galvanizat este foarte protector, chiar si in colturi si goluri care nu ar putea fi protejate de alte acoperiri, ceea ce il face rezistent la deteriorari.
Galvanizare la cald
Prima si cea mai importanta metoda de galvanizare este galvanizarea la cald. Procesul este foarte asemanator cu ceea ce sugereaza numele! In aceasta metoda, otelul sau fierul este scufundat intr-o baie de zinc topit care mentine o temperatura de aproximativ 460°C.
Avantajele fierului in constructii
In ciuda faptului ca tevile din fonta ductila au proprietati chimice similare cu tevile din fonta, fonta ductila are o rezistenta si o rezistenta superioare. Acest lucru provine din cerintele semnificative de turnare, procesele metalurgice si controlul imbunatatit al calitatii in productia sa.
Cand se creeaza fonta ductila, exista un proces de fabricatie imbunatatit care modifica structura grafitului din fier. In fonta, acest grafit ar avea o forma de fulgi. In fonta ductila, acest grafit este transformat intr-o forma sferoida sau nodulara. Acest lucru se realizeaza prin adaugarea unui inoculant (de obicei magneziu) in fierul topit in timpul fabricarii.
Datorita acestei noi structuri de grafit, fonta ductila are o rezistenta aproape de doua ori mai mare decat fonta. Acest lucru este demonstrat de rezultatele imbunatatite ale fierului ductil in testele de tractiune, grinzi, indoirea inelelor si rupere. In plus, capacitatea fontei ductile de a rezista la impact si alungire este de multe ori mai mare decat fonta.
Tevile din fonta ductila sunt mult mai usoare si mai usor de asezat in conductele de canalizare decat majoritatea altor tevi – cum ar fi tevile din fonta gri sau din fonta. In plus, nu necesita tratament suplimentar sau invelisuri pentru a fi asezate direct pe sol.
Cu toate acestea, puteti alege sa utilizati carcase de polietilena pentru a imbunatati rezistenta la coroziune a tevii impotriva umezelii si a solurilor. Acest proces este, de asemenea, economic – conductele sunt pur si simplu infasurate cu foi sau tuburi inainte de instalare, iar conductele raman usor de transportat si asezat in sistemele de canalizare.
In plus, in cazul in care se produce o scurgere, reparatiile pot fi facute destul de usor. De cele mai multe ori, scurgerile pot fi rezolvate fara a fi nevoie sa inlocuiti sectiuni intregi ale conductei din fonta ductila. In schimb, reparatiile pot fi efectuate la locul lor, folosind mansoane de reparare din rasina pentru a bloca eficient toate scurgerile.