15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Ce este un rezistor si cum functioneaza?

Ce este un rezistor si cum functioneaza?

decembrie 6, 2022
169 Vizualizari
Un rezistor este o componenta electrica pasiva cu doua terminale care implementeaza rezistenta electrica ca element de circuit. In circuitele electronice, rezistentele sunt utilizate pentru a reduce fluxul de curent, pentru a ajusta nivelurile de semnal, pentru a imparti tensiunile, polarizarea elementelor active si pentru a termina liniile de transmisie, printre alte utilizari. Rezistoarele de…

Un rezistor este o componenta electrica pasiva cu doua terminale care implementeaza rezistenta electrica ca element de circuit. In circuitele electronice, rezistentele sunt utilizate pentru a reduce fluxul de curent, pentru a ajusta nivelurile de semnal, pentru a imparti tensiunile, polarizarea elementelor active si pentru a termina liniile de transmisie, printre alte utilizari.

Rezistoarele de mare putere care pot disipa multi wati de energie electrica sub forma de caldura pot fi utilizate ca parte a comenzilor motorului, in sistemele de distributie a energiei sau ca sarcini de testare pentru generatoare. Rezistoarele fixe au rezistente care se modifica doar usor in functie de temperatura, timp sau tensiune de functionare.

Rezistoarele variabile pot fi folosite pentru a regla elementele circuitului (cum ar fi un control al volumului sau un dimmer al lampii) sau ca dispozitive de detectare a caldurii, luminii, umiditatii, fortei sau activitatii chimice. Toate aceste detalii sunt importante inclusiv atunci cand cumperi sigurante Electrice Constructii.

Rezistoarele sunt elemente comune ale retelelor electrice si ale circuitelor electronice si sunt omniprezente in echipamentele electronice. Rezistoarele practice ca componente discrete pot fi compuse din diferite compusi si forme. Rezistoarele sunt, de asemenea, implementate in circuitele integrate.

Functia electrica a unui rezistor este specificata de rezistenta sa: rezistentele comerciale comune sunt fabricate pe o gama de peste noua ordine de marime. Valoarea nominala a rezistentei se incadreaza in toleranta de fabricatie, indicata pe componenta.

Rezistoarele practice au o inductanta in serie si o capacitate paralela mica; aceste specificatii pot fi importante in aplicatiile de inalta frecventa. Intr-un amplificator sau preamplificator cu zgomot redus, caracteristicile de zgomot ale unui rezistor pot fi o problema.

In unele aplicatii de precizie, coeficientul de temperatura al rezistentei poate fi, de asemenea, de ingrijorare.

Inductanta nedorita, zgomotul in exces si coeficientul de temperatura depind in principal de tehnologia utilizata la fabricarea rezistentei. In mod normal, ele nu sunt specificate individual pentru o anumita familie de rezistente fabricate folosind o anumita tehnologie.  O familie de rezistente discrete poate fi, de asemenea, caracterizata in functie de factorul sau de forma, adica de dimensiunea dispozitivului si de pozitia conductorilor (sau terminalelor) acestuia. Acest lucru este relevant in fabricarea practica a circuitelor care le pot folosi.

Rezistoarele practice sunt, de asemenea, specificate ca avand o putere nominala maxima care trebuie sa depaseasca puterea disipata anticipata a acelui rezistor intr-un anumit circuit: acest lucru este in principal de ingrijorare in aplicatiile electronice de putere. Rezistoarele cu puteri mai mari sunt mai mari din punct de vedere fizic si pot necesita radiatoare.

Intr-un circuit de inalta tensiune, uneori trebuie acordata atentie tensiunii maxime nominale de lucru a rezistorului. Desi nu exista o tensiune minima de lucru pentru un anumit rezistor, nerespectarea valorii nominale maxime a unui rezistor poate duce la incinerarea rezistentei atunci cand trece curentul prin el.

Rezistoare fixe

Un singur pachet de rezistente in linie (SIL) cu 8 rezistente individuale de 47 ohmi. Acest pachet este cunoscut si ca SIP-9. Un capat al fiecarui rezistor este conectat la un pin separat, iar celelalte capete sunt toate conectate impreuna la pinul ramas (comun) – pinul 1, la capat identificat de punctul alb.

Componentele cu gauri de trecere au de obicei „conducte”  care parasesc corpul „axial”, adica pe o linie paralela cu cea mai lunga axa a piesei. Altele au, in schimb, fire care ies de pe corp „radial”. Alte componente pot fi SMT (tehnologie de montare la suprafata), in timp ce rezistentele de mare putere pot avea unul dintre cablurile lor proiectat in radiatorul.

Rezistoarele cu compozitie de carbon (CCR) consta dintr-un element rezistiv cilindric solid cu cabluri de sarma incorporate sau capace de capat metalice de care sunt atasate firele de plumb. Corpul rezistentei este protejat cu vopsea sau plastic. Rezistoarele cu compozitie de carbon de la inceputul secolului al XX-lea aveau corpuri neizolate; firele de plumb au fost infasurate in jurul capetelor tijei elementului de rezistenta si lipite. Rezistorul finalizat a fost vopsit pentru codificarea culorii valorii sale.

Elementul rezistiv din rezistentele de compozitie de carbon este realizat dintr-un amestec de carbon sub forma de pulbere fin si un material izolator, de obicei ceramic. O rasina tine amestecul impreuna. Rezistenta este determinata de raportul dintre materialul de umplutura (ceramica sub forma de pulbere) si carbonul. Concentratiile mai mari de carbon, care este un bun conductor, au ca rezultat rezistente mai mici.

Rezistoarele cu compozitie de carbon au fost utilizate in mod obisnuit in anii 1960 si mai devreme, dar nu sunt populare pentru uz general acum, deoarece alte tipuri au specificatii mai bune, cum ar fi toleranta, dependenta de tensiune si stresul. Rezistoarele cu compozitie de carbon isi schimba valoarea atunci cand sunt solicitate cu supratensiuni. In plus, daca continutul de umiditate interna, cum ar fi expunerea pentru o anumita perioada de timp la un mediu umed, este semnificativ, caldura de lipire creeaza o modificare ireversibila a valorii rezistentei.