Când vine vorba de încălzirea propriei locuințe, una dintre cele mai importante decizii pe care poți să o iei este dacă să optezi pentru calorifere sau pentru încălzirea prin pardoseală. Ambele opțiuni au atât avantaje cât și dezavantaje, deci este important să înțelegi cum funcționează fiecare sistem și care ar fi cel mai bun pentru casa ta.
Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care ar fi indicat să le știi înainte de a te decide pentru ce sistem de încălzire a locuinței ai vrea să optezi!
- Încălzirea prin pardoseală
Acest sistem funcționează prin conducte sau elemente electrice de încălzire montate sub podea, care încălzesc întreaga suprafață a camerei. Căldura este apoi transferată din podea în sus, în aerul din cameră, creând o temperatură confortabilă și consistentă în întregul spațiu unde s-a montat acest tip de încălzire.
Încălzirea prin pardoseală devine din ce în ce mai populară și pentru un motiv bun. Este foarte eficientă, deoarece folosește căldura radiantă pentru a încălzi o cameră. De asemenea, este foarte discretă, deoarece elementele de încălzire sunt ascunse sub podea. Și pentru că încălzește întreaga suprafață a unei încăperi, poate fi mai eficientă la menținerea unei temperaturi constante.
Pentru un sistem de încălzire cu randament bun ai putea avea nevoie, pe lângă senzori, pompe de recirculare, termostat, rezervor tampon și de grupuri de amestec pentru încălzire în pardoseală de calitate superioară. Găsești majoritatea acestor produse pe shop-einstal.ro, un magazin specializat în instalații termice.
Desigur, încălzirea prin pardoseală are și dezavantajele ei. Poate fi mai scump de instalat un astfel de sistem decât unul bazat pe calorifere. Și pentru că elementele de încălzire sunt ascunse sub podea, pot fi mai dificil de accesat și reparat dacă ceva nu merge bine.
- Încălzirea prin calorifere
Această modalitate de încălzire a casei este considerată opțiunea clasică, tradițională și funcționează prin încălzirea apei sau a aburului într-un cazan central și apoi distribuirea prin conducte către fiecare calorifer din casă. Căldura din apă sau abur este transferată în aerul din cameră, iar acest lucru face ca temperatura camerei să se mărească.
Caloriferele sunt relativ ușor de instalat și de întreținut și pot fi o opțiune bună dacă ești în căutarea unei modalități rapide și rentabile de a-ți încălzi locuința. De asemenea, sunt ideale pentru casele cu puțini metri pătrați, deoarece pot fi montate pe pereți și astfel, ocupă destul de puțin spațiu.
Cu toate acestea, caloriferele au și unele dezavantaje. În primul rând, ele pot fi inestetice. Ele pot fi, de asemenea, dificil de controlat, deoarece fiecare calorifer trebuie reglat manual pentru a atinge temperatura dorită. Și pentru că se bazează pe convecție pentru a încălzi o cameră, ele pot fi mai puțin eficiente decât alte metode de încălzire.
Așadar, ce sistem de încălzire ar trebui să alegi? În cele din urmă, depinde de nevoile și preferințele tale și a celor cu care locuiești. Dacă sunteți în căutarea unei soluții de încălzire rentabile și ușor de instalat, caloriferele ar putea reprezenta principala opțiune. Dar dacă doriți un sistem de încălzire mai eficient și mai consistent, care este, de asemenea, relativ discret și cu o întreținere minimă, încălzirea prin pardoseală ar putea fi cea mai bună alegere.
sursa foto: pexels.com