15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
În plina criza bancara mondiala, cine oferă servicii bancare pentru criptomonede

În plina criza bancara mondiala, cine oferă servicii bancare pentru criptomonede?

martie 30, 2023
265 Vizualizari
Serviciile bancare sunt disponibile pentru companiile de criptomonede, dar există preocupări legate de soluțiile pe termen lung. Există rapoarte conform cărora fondatorii și directorii executivi alocă resurse către BTC, pe măsură ce instabilitatea bancară persistă. Industria bancară se confruntă cu instabilitate, iar în SUA, problemele au devenit vizibile când trei bănci prietenoase cu criptomonedele s-au...

Serviciile bancare sunt disponibile pentru companiile de criptomonede, dar există preocupări legate de soluțiile pe termen lung. Există rapoarte conform cărora fondatorii și directorii executivi alocă resurse către BTC, pe măsură ce instabilitatea bancară persistă.

Industria bancară se confruntă cu instabilitate, iar în SUA, problemele au devenit vizibile când trei bănci prietenoase cu criptomonedele s-au confruntat cu dificultăți la începutul acestei luni. Aceste entități sunt bine-cunoscutele Silvergate Bank, Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Signature a fost preluată între timp de Flagstar Bank, iar în această săptămână, a venit vestea că Silicon Valley Bank a fost achiziționată de First Citizens Bank, noii proprietari afirmând că există o structură „pentru a achiziționa toate activele și pasivele” ca parte a „unei achiziții complete de bancă”.

Aceste evenimente continue au provocat o avalanșă de afirmații speculative și contra-afirmații. Unii susținători ai industriei cripto afirmă că este în desfășurare o operațiune clandestină, denumită Operațiunea Choke Point 2.0, pentru a închide criptomonedele în SUA prin întreruperea legăturilor cu serviciile bancare convenționale.

Alții au răspuns că astfel de afirmații nu au fundament și că băncile în cauză se confruntă cu probleme generate de ele însele, unele dintre ele fiind legate de cripto (și entități notorii precum FTX), iar altele fiind probleme financiare standard, dar niciuna dintre ele nu constituie dovezi ale unei conspirații.

Indiferent care parte a dezbaterii se apropie mai mult de adevăr, întrebările practice cele mai imediate sunt legate de modul în care companiile de criptomonede din SUA pot accesa acum serviciile bancare și ce se va întâmpla în continuare.

Silvergate: prima piesa de domino

Când Silvergate Bank și-a întrerupt activitatea, a fost prima piesa de domino care a căzut, iar mai multe entități mari de criptomonede, inclusiv Paxos, BitStamp și Coinbase, și-au mutat brusc afacerile în altă parte.

Coinbase foloseste în prezent următoarele instituții bancare pentru depunerea fondurilor clienților:

Signature Bank

JP Morgan Chase

Cross River Bank

Pathward

De notat că, după ce Signature Bank a intrat în lichidare, iar Flagstar Bank a cumpărat portofoliile sale de depozite și împrumuturi, această tranzacție nu a inclus activele digitale.

O problemă tehnică importantă pentru entitățile cripto după închiderea Silvergate a fost incapacitatea lor bruscă de a utiliza Silvergate Exchange Network (SEN), care era o rețea privată ce facilita schimburile fiat/cripto, o operațiune esențială pentru a lucra cu criptomonedele.

Prima soluție a fost să se treacă la Signature Bank, care avea un sistem similar numit Signet, dar nu a durat mult până când a venit rândul Signature Bank să întâmpine probleme critice, ajungând în lichidare FDIC.

După cum s-a menționat, o caracteristică notabilă a achiziției Signature de către Flagstar este faptul că operațiunile digitale ale Signature, inclusiv Signet, nu au fost achiziționate, rămânând în schimb sub controlul FDIC. Platforma centrală de criptomonede, Coinbase, a anunțat apoi că nu va mai susține Signet (care, se pare, era încă funcțional).

Se știe că furnizorul de tehnologie Tassat, care a dezvoltat sistemul Signet, a furnizat de asemenea produse similare băncilor regionale din SUA, inclusiv Customers Bank, Western Alliance, Byline și Cogent, iar în ceea ce privește acest tip de tehnologie, există și Cross River Bank, care oferă un sistem de plăți în timp real, incluzând o rampă de intrare/ieșire fiat.

Emitentul stablecoin-ului USDC, Circle, a fost de asemenea nevoit să înceteze utilizarea Silvergate, iar o privire asupra informațiilor privind rezervele sale indică faptul că deține titluri de stat americane și numerar la The Bank of New York Mellon. Directorul executiv al Circle, Jeremy Allaire, a declarat, când Silvergate și-a încetat activitatea, că Bank of New York Mellon era folosită pentru decontări înainte ca a doua zi să anunțe că Cross River Bank va prelua pentru a oferi decontări automate.

Este evident, așadar, că serviciile bancare, inclusiv rețelele non-stop care facilitează schimburile fiat/cripto, sunt disponibile în prezent. Cu toate acestea, au existat și rapoarte despre preocupări legate de profilul de risc al industriei cripto și despre bănci care sunt precaute în a fi deschis prietenoase cu criptomonedele, din cauza temerilor privind posibilele acțiuni și intenții ale unor organisme de reglementare, uneori, imprevizibile.

Investitorii nu sunt speriați

Surprinzător, se pare că potențialul pentru o criză bancară mai mare, împreună cu ceea ce unii descriu ca fiind o ostilitate a reglementărilor față de cripto, nu sperie investitorii. De fapt, s-ar putea să fie adevărat contrariul.

Steven Lubka, șeful departamentului de Clienți Privati și Birouri de Familie la Swan Bitcoin, o companie de servicii financiare care ajută clienții să achiziționeze și să dețină Bitcoin, a explicat că în timp ce aceste crize bancare actuale se desfășoară, compania sa a observat „fondatori și directori executivi alocând 1-5% din trezoreria corporativă în caz de urgență”.

De asemenea, trebuie menționat că în domeniul cripto, alături de respingerea perceputei întindere excesive a reglementatorilor, a avut loc și o schimbare către crearea de noi căi financiare care să ocolească complet băncile tradiționale.

Economistul șef de la Circle, Gordon Liao, a susținut recent cazul pentru separarea plăților și a serviciilor bancare, iar directorul executiv al Coinbase, Brian Armstrong, a speculat public ideea ca Coinbase să devină o neo-bancă, operând în afara convențiilor existente.

Ce se poate spune cu siguranță în prezent este că, deși situația în jurul companiilor de criptomonede, serviciilor bancare și chiar posibilitatea neo-băncilor orientate către cripto rămâne volatilă și nerezolvată, industria cripto în sine rămâne la fel de activă ca întotdeauna și navighează pe noi căi atunci când este necesar.

Sursa: FinanceMagnates.com