15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Cum stam cu libertatea informatiei in era digitala

Cum stam cu libertatea informatiei in era digitala?

octombrie 12, 2022
178 Vizualizari
Libertatea de informare este libertatea unei persoane sau a unui grup de persoane de a publica si consuma informatii. Accesul la informatii este capacitatea unei persoane de a cauta, primi si transmite informatii in mod eficient. Aceasta include uneori „cunostinte stiintifice, indigene si traditionale; libertatea informatiei, construirea de resurse de cunostinte deschise, inclusiv internet deschis...

Libertatea de informare este libertatea unei persoane sau a unui grup de persoane de a publica si consuma informatii. Accesul la informatii este capacitatea unei persoane de a cauta, primi si transmite informatii in mod eficient.

Aceasta include uneori „cunostinte stiintifice, indigene si traditionale; libertatea informatiei, construirea de resurse de cunostinte deschise, inclusiv internet deschis si standarde deschise si accesul la / disponibilitatea datelor; conservarea patrimoniului digital; respectarea diversitatii culturale si lingvistice, precum promovarea accesului la continutul local in limbi accesibile; educatie de calitate pentru toti, inclusiv pe tot parcursul vietii si invatarea electronica; difuzarea de noi competente in materie de informatii si incluziune sociala online, inclusiv abordarea inegalitatilor bazate pe competente, educatie, sex, varsta, rasa, etnia si accesibilitatea persoanelor cu dizabilitati si dezvoltarea conectivitatii la preturi accesibile, inclusiv internet si infrastructura de banda larga „.

Accesul publicului la informatiile guvernamentale, inclusiv prin publicarea deschisa a informatiilor si legile formale privind libertatea de informare, este considerat pe scara larga o componenta de baza importanta a democratiei si integritatii in guvern.

Michael Buckland defineste sase tipuri de bariere care trebuie depasite pentru a se putea realiza accesul la informatii: identificarea sursei, disponibilitatea sursei, pretul utilizatorului, costul pentru furnizor, accesul cognitiv si acceptabilitatea. In timp ce „accesul la informatie”, „dreptul la informatie”, „dreptul de a sti” si „libertatea informatiei” sunt uneori folosite ca sinonime, terminologia diversa evidentiaza dimensiuni particulare (desi legate) ale problemei.

Libertatea informatiei este legata de libertatea de exprimare, care se poate aplica oricarui mediu, fie el oral, scris, tiparit, electronic sau prin forme de arta. Aceasta inseamna ca protectia libertatii de exprimare ca drept include nu numai continutul, ci si mijloacele de exprimare. Libertatea informatiei este un concept separat care uneori intra in conflict cu dreptul la confidentialitate in continutul internetului si tehnologia informatiei.

Ca si in cazul dreptului la libertatea de exprimare, dreptul la viata privata este un drept recunoscut al omului, iar libertatea de informatii actioneaza ca o extensie a acestui drept. Guvernul Regatului Unit l-a teoretizat ca fiind o extensie a libertatii de exprimare si un drept fundamental al omului. De altfel, este recunoscut in dreptul international.

Prezentare generala

A existat o crestere semnificativa a accesului la Internet, care a ajuns la putin peste trei miliarde de utilizatori in 2014, reprezentand aproximativ 42% din populatia lumii. Dar decalajul digital continua sa excluda peste jumatate din populatia lumii, in special femeile si fetele, mai ales in Africa si in tarile cel mai putin dezvoltate, precum si in mai multe state insulare mici, aflate in curs de dezvoltare.

Mai mult, persoanele cu dizabilitati pot fi avantajate sau dezavantajate mai mult, prin proiectarea tehnologiilor sau prin prezenta sau absenta formarii si educatiei.

Decalajul digital

Accesul la informatii se confrunta cu mari dificultati din cauza decalajului digital global. O divizare digitala este o inegalitate economica si sociala in ceea ce priveste accesul, utilizarea sau impactul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC).

Diviziunea dintre tari (cum ar fi diviziunea digitala din Statele Unite) se poate referi la inegalitatile dintre indivizi, gospodarii, intreprinderi sau zone geografice, de obicei la diferite niveluri socioeconomice sau alte categorii demografice. Decalajul dintre diferite tari sau regiuni ale lumii este denumit decalaj digital global, examinand acest decalaj tehnologic dintre tarile in curs de dezvoltare si cele dezvoltate la scara internationala.

light-bulb-with-drawing-graph

Diviziunea rasiala

Desi multe grupuri din societate sunt afectate de lipsa accesului la computere sau la internet, comunitatile de culoare sunt observate in mod specific ca fiind afectate negativ de decalajul digital. Acest lucru este evident atunci cand vine vorba de observarea accesului la internet la domiciliu intre diferite rase si etnii. 81% dintre albi si 83% dintre asiatici au acces la internet la domiciliu, comparativ cu 70% dintre hispanici, 68% dintre negri, 72% dintre indieni americani / nativi din Alaska si 68% dintre indigeni din Hawaii / din insulele Pacificului.

Desi venitul este un factor al disparitatilor de acces internet la domiciliu, exista inca inegalitati rasiale si etnice prezente in randul celor din grupurile cu venituri mai mici. 58% dintre albii cu venituri mici au raportat ca au acces la internet acasa in comparatie cu 51% dintre hispanici si 50% dintre negri.

Aceste informatii sunt raportate intr-un raport intitulat „Digital refuzat: impactul discriminarii rasiale sistemice asupra adoptarii internetului la domiciliu”, care a fost publicat de grupul de interes public din DC, Fress Press. Raportul concluzioneaza ca barierele structurale si discriminarea care perpetueaza discriminarea impotriva oamenilor de diferite rase si etnii contribuie la impactul asupra decalajului digital.

Raportul concluzioneaza, de asemenea, ca cei care nu au acces la internet au inca o cerere mare pentru acesta, iar reducerea pretului accesului la domiciliu ar permite o crestere a participarii echitabile si ar imbunatati adoptarea internetului de catre grupurile marginalizate.

Se observa ca cenzura digitala si prejudecatile algoritmice sunt prezente in diviziunea rasiala. Regulile de instigare la ura, precum si algoritmii de discurs de ura (Hate-Speech), platformele online, cum ar fi Facebook, i-au favorizat pe barbatii albi si pe cei care apartin grupurilor de elita din societate fata de grupurile marginalizate din societate, precum femeile si oamenii de culoare.

Intr-o colectie de documente interne care au fost colectate intr-un proiect realizat de ProPublica, liniile directoare ale Facebook in ceea ce priveste distingerea discursurilor de ura si recunoasterea grupurilor protejate au identificat grupurile care trebuie protejate. Limbajul grupurilor minoritare este afectat negativ de instrumentele automate de detectare,  din cauza prejudecatii umane care decide in cele din urma ceea ce este considerat discurs de ura si ce nu.

De asemenea, s-a observat ca platformele online tolereaza continutul discriminatoriu pentru persoanele de culoare. Memele aborigene pe o pagina de Facebook au fost postate cu continut abuziv rasial si comentarii care descriu oamenii aborigeni ca fiind inferiori. In timp ce continutul paginii a fost eliminat, dupa o investigatie efectuata de Australian Communications and Media Authority, Facebook a decis totusi sa nu stearga pagina si i-a permis sa ramana sub clasificarea “pagina de umor controversat”. Cu toate acestea, o postare a unei femei afro-americane care facea referire la inconfortabilitatea sa de a fi singura persoana de culoare din restaurant, din orasul sau, a fost intampinata cu mesaje rasiste si pline de ura.

Cand a raportat abuzul online catre cei de la Facebook, contul sau a fost suspendat de catre Facebook timp de trei zile pentru postarea capturilor de ecran, in timp ce utilizatorii responsabili pentru comentariile rasiste pe care femeia le-a primit, nu au fost suspendati. Iata deci ca mai sunt foarte multe lucruri de facut pentru a elimina discriminarile online, iar gigantii social-media ar trebui sa fie mai atenti la aceste lucrui pe viitor, asigurandu-se ca implementeaza politici incluzive si reguli mai stricte de folosire a propriilor platforme.

Argumentul de securitate

Odata cu evolutia erei digitale, aplicarea libertatii de exprimare si a corolarilor acesteia (libertatea informatiei, accesul la informatii) devine mai controversata pe masura ce apar noi mijloace de comunicare si restrictii, inclusiv controlul guvernului sau metode comerciale care pun in pericol informatiile personale.

Acces digital

Libertatea informatiei (sau libertatea de informare) se refera, de asemenea, la protectia dreptului la libertatea de exprimare in ceea ce priveste internetul si tehnologia informatiei. Libertatea informatiei poate viza si cenzura intr-un context al tehnologiei informatiei, adica capacitatea de a accesa continut web, fara cenzura sau restrictii.

Informare si alfabetizare media

Potrivit lui Kuzmin si Parshakova, accesul la informatii implica invatarea in medii de educatie formala si informala. Aceasta implica, de asemenea, incurajarea competentelor in materie de informare si alfabetizare media care permit utilizatorilor sa fie imputerniciti si sa utilizeze pe deplin accesul la internet.

Sprijinul UNESCO pentru educatia jurnalistica este un exemplu al modului in care UNESCO incearca sa contribuie la furnizarea de informatii independente si veridice, accesibile in spatiul cibernetic. Promovarea accesului persoanelor cu dizabilitati a fost consolidata de conferinta convocata de UNESCO din 2014, care a adoptat „Declaratia de la New Delhi privind TIC incluzive, pentru persoanele cu dizabilitati: transformarea abilitatii intr-o realitate”.

Standarde deschise

Potrivit Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), „ Standardele Deschise ”sunt standarde puse la dispozitia publicului larg si elaborate (sau aprobate) si mentinute printr-un proces de colaborare si consens. „ Standardele Deschise” faciliteaza interoperabilitatea si schimbul de date intre diferite produse sau servicii si sunt destinate adoptarii pe scara larga.

Un studiu UNESCO considera ca adoptarea unor standarde deschise are potentialul de a contribui la viziunea unui „bun comun” digital in care cetatenii sa poata gasi, partaja si reutiliza in mod liber informatiile. Promovarea software-ului open source, care este atat gratuit, cat si liber modificabil, ar putea contribui la satisfacerea nevoilor particulare ale advocacy-ului utilizatorilor marginalizati in numele grupurilor minoritare, cum ar fi accesul directionat, furnizarea mai buna a accesului la Internet, stimulente fiscale pentru companiile private si organizatiile care lucreaza pentru imbunatatirea accesului si rezolvarea problemelor de baza ale inegalitatilor sociale si economice.

Societatea informationala si libertatea de exprimare

Declaratia de principii a Summitului mondial privind societatea informationala (WSIS) adoptata in 2003 reafirma democratia si universalitatea, indivizibilitatea si interdependenta tuturor drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Declaratia face, de asemenea, o referinta specifica la importanta dreptului la libertatea de exprimare pentru „Societatea informationala”, afirmand:

“Reafirmam, ca baza esentiala a societatii informationale si asa cum este subliniat in articolul 19 din Declaratia universala a drepturilor omului, ca oricine are dreptul la libertatea de opinie si de exprimare; ca acest drept include libertatea de a avea opinii fara interferente si de a cauta, primi si transmite informatii si idei prin orice mijloace de comunicare si indiferent de frontiere.

Comunicarea este un proces social fundamental, o nevoie umana de baza si fundamentul oricarei organizari sociale. Este esential pentru societatea informationala. Toata lumea, de pretutindeni, ar trebui sa aiba posibilitatea de a participa si nimeni nu ar trebui sa fie exclus din beneficiile oferite de societatea informationala.”

Declaratia de principii WSIS din 2004 a recunoscut, de asemenea, ca „este necesar sa se previna utilizarea resurselor si tehnologiilor informationale in scopuri criminale si teroriste, respectand in acelasi timp drepturile omului”.