15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Crearea unei SARL pentru a incepe o afacere

Crearea unei SARL pentru a incepe o afacere

noiembrie 23, 2022
195 Vizualizari
Primul avantaj al infiintarii unei afaceri sub forma de societate cu raspundere limitata este acela ca va puteti asocia cu alte persoane pentru a realiza un proiect de creare a unei afaceri. O SARL poate avea intre 2 si 100 de asociati. Aceasta poate avea chiar si un singur asociat si poate lua forma unei…

Primul avantaj al infiintarii unei afaceri sub forma de societate cu raspundere limitata este acela ca va puteti asocia cu alte persoane pentru a realiza un proiect de creare a unei afaceri. O SARL poate avea intre 2 si 100 de asociati. Aceasta poate avea chiar si un singur asociat si poate lua forma unei societati cu raspundere limitata unipersonala (sau EURL). Pentru a infiinta o societate cu raspundere limitata, fiecare participant face o contributie de capital si devine asociat al societatii.

  • Nu este permisa depasirea limitei de 100 de asociati in cadrul unei SARL.
  • Crearea unei SARL pentru a securiza proiectul de infiintare a afacerii
  • Crearea unei SARL inseamna adoptarea unei forme juridice care va permite sa va limitati raspunderea la valoarea contributiilor voastre. SARL este o societate cu raspundere limitata. Asa cum este si un SRL, daca doriti sa apelati la servicii de infiintare srl 

In cazul in care societatea se confrunta cu dificultati, riscul vostru se limiteaza la pierderea contributiilor (cu conditia sa nu fi comis nicio greseala sau infractiune). In principiu, creditorii profesionisti nu va vor putea da in judecata personal pentru plata datoriilor societatii. Cu toate acestea, exista limite la acest principiu. De exemplu

  • asociatul administrator al unei societati cu raspundere limitata care comite erori de gestiune poate fi obligat sa plateasca despagubiri pentru prejudiciul pe care l-a cauzat;
  • in cazul in care capitalul adus de asociati in momentul constituirii este insuficient pentru a desfasura activitatea, poate fi angajata raspunderea acestora.

Statutul de sot colaborator este disponibil in SARL-uri

Crearea unei societati cu raspundere limitata permite sotului/sotiei administratorului majoritar sa beneficieze de statutul de sot colaborator, cu conditia ca numarul de angajati ai societatii sa nu depaseasca 20 de salariati. Acest statut ii permite sotului/sotiei sa

  • sa participe la activitatea societatii,
  • beneficiaza de protectie sociala completa fara a fi platiti,
  • sa indeplineasca toate actele administrative legate de functionarea societatii in locul si in numele administratorului societatii.
  • Sotul/sotia administratorului majoritar al SARL poate, de asemenea, sa detina un post in baza unui contract de munca sau sa detina si functii de conducere.

Crearea unui SRL ofera mai multe optiuni pentru impozitarea profiturilor

La infiintarea unei societati comerciale pe actiuni, asociatii au la dispozitie mai multe optiuni pentru impozitarea profiturilor:

  • in principiu, profiturile sunt impozitate in cadrul impozitului pe profit (IS),
  • Cu toate acestea, este posibil sa se opteze pentru regimul de parteneriat (impozitarea directa a profiturilor in numele partenerilor) pentru maximum 5 exercitii financiare.
  • In plus, SARL va permite, de asemenea, sa beneficiati de regimul SARL de familie. Astfel, regimul de parteneriat este disponibil fara limita de timp pentru SARL-urile infiintate intre membrii aceleiasi familii.

Societatile pe actiuni (SA, SAS) pot opta pentru regimul de parteneriat doar o singura data, in timp ce regimul SARL de familie va permite sa beneficiati de acest regim pe o perioada nelimitata.

Concluzie privind infiintarea unei SARL

Desi ultimele reforme, cum ar fi supunerea dividendelor primite de managerii majoritari la plata contributiilor de securitate sociala, au redus atractivitatea acestei forme de societate, SARL ramane o optiune potrivita pentru un numar mare de proiecte, in special pentru proiectele familiale sau pentru proiectele in care managerii sunt remunerati. Dupa cum am discutat in mai multe articole, este important sa beneficiati de consiliere profesionala atunci cand alegeti forma juridica a afacerii voastre.