15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Ce nutrienti sa nu lipseasca din organismul nostru ?

Ce nutrienti sa nu lipseasca din organismul nostru ?

mai 19, 2022
202 Vizualizari
Minerale Mineralele dietetice sunt celelalte elemente chimice de care corpul nostru are nevoie, pe langa carbon, hidrogen, oxigen si azot. Persoanele cu o dieta echilibrata vor primi, in majoritatea cazurilor, toate mineralele de care au nevoie din ceea ce mananca. Mineralele sunt uneori adaugate la anumite alimente pentru a compensa orice penurie. Cel mai bun exemplu in acest sens…

Minerale

Mineralele dietetice sunt celelalte elemente chimice de care corpul nostru are nevoie, pe langa carbon, hidrogen, oxigen si azot.

Persoanele cu o dieta echilibrata vor primi, in majoritatea cazurilor, toate mineralele de care au nevoie din ceea ce mananca.

Mineralele sunt uneori adaugate la anumite alimente pentru a compensa orice penurie.

Cel mai bun exemplu in acest sens este sarea iodata: iodul este adaugat pentru a preveni deficitul de iod, care afecteaza aproximativ 2 miliarde de oameni din intreaga lume; provoaca retard mental si probleme ale glandei tiroide. Deficitul de iod ramane o problema grava de sanatate publica in mai mult de jumatate din planeta.

Expertii de la Universitatea din Florida spun ca 16 minerale cheie sunt esentiale pentru procesele biochimice umane:

Potasiu

Ce face – un electrolit sistemic (afecteaza intregul corp), esential pentru co-reglarea ATP (un purtator important de energie in celulele organismului, de asemenea, cheia pentru producerea ARN-ului) cu sodiu.

Deficienta – hipokaliemie – poate afecta profund sistemul nervos si inima.

Excesul de hiperkaliemie poate afecta, de asemenea, profund sistemul nervos si inima.

Clorura

Ce face: cheia producerii acidului gastric, important in transportul moleculelor intre celule si vital pentru buna functionare a nervilor.

Deficienta – hipocloremie – niveluri scazute de sare, care, daca sunt severe, pot fi foarte periculoase.

Hipercloremie in exces, de obicei fara simptome, legata de pierderea excesiva de lichide.

Sodiu

Ce face – un electrolit sistemic, si esential in reglarea ATP cu potasiu. Important pentru functionarea nervilor si reglarea nivelului de lichid corporal.

Deficienta (hiponatremie) determina functionarea defectuoasa a celulelor; Sodiul extrem de scazut poate fi fatal.

Excesul de hipernatremie poate provoca, de asemenea, defectiuni celulare, niveluri extrem de ridicate pot fi fatale.

Calciu

Ce face: Important pentru sanatatea musculara, cardiaca si digestiva. Construieste os, ajuta la sinteza si functia celulelor sanguine.

Deficit: hipocalcemie: crampe musculare, crampe abdominale, spasme si reflexe hiperactive ale tendoanelor profunde.

Exces – hipercalcemie – slabiciune musculara, constipatie, conducere slabita a impulsurilor electrice in inima, pietre de calciu in tractul urinar, afectarea functiei renale si afectarea absorbtiei fierului, ceea ce duce la deficit de fier.

Fosfor

Ceea ce face, important pentru structura ADN-ului, transportatorul de energie (ATP), o componenta a membranei celulare, ajuta la intarirea oaselor.

Deficit: hipofosfatemie; un exemplu este rahitismul.

Exces: hiperfosfatemie, adesea ca urmare a insuficientei renale.

Magneziu

Ce face – proceseaza ATP; necesare pentru oase bune si gestionarea corecta a miscarii musculare. Sute de enzime depind de magneziu pentru a functiona corect.

Deficienta: hipomagnezemie: iritabilitate a sistemului nervos cu spasme ale mainilor si picioarelor, spasme si spasme musculare, constipatie si spasme ale laringelui.

Hipermagneziemie in exces: greata, varsaturi, probleme de respiratie, tensiune arteriala scazuta. Foarte rare, dar pot aparea daca pacientul are probleme renale. Recomandam  un baton fara gluten cu vanilie, Raw Bite.

Zinc

Este cerut de multe enzime. Important pentru cresterea organelor de reproducere. De asemenea, este important in exprimarea genelor si reglarea sistemului nervos si imunitar.

Deficienta: statura scurta, anemie, pigmentare crescuta a pielii, marirea ficatului si splinei, afectarea functiei de reproducere, vindecarea ranilor afectate si deficienta imuna.

Exces: suprima absorbtia cuprului si a fierului.

Fier

Ceea ce face, este necesar pentru proteine si enzime, in special hemoglobina, compusul care transporta oxigenul in sange.