O aplicatie mobila este o aplicatie informatica conceputa pentru a fi executata pe smartphone-uri, tablete si alte dispozitive mobile si care permite utilizatorului sa indeplineasca o sarcina specifica de orice tip profesional, de agrement, educational, acces la servicii etc., facilitand procedurile sau activitatile care urmeaza sa fie dezvoltate. Uneori din cauza bateriei prea vechi e posibil sa nu poti folosi aplicatiile corect. De aceea, recomandam acumulator original.
Acestea sunt de obicei disponibile prin intermediul platformelor de distributie, operate de companiile care detin sisteme de operare mobile, cum ar fi Android, iOS, BlackBerry OS, Windows Phone, printre altele. Exista aplicatii mobile gratuite sau alte aplicatii mobile platite, unde, in medie, 20-30% din costul aplicatiei merge la distribuitor, iar restul merge la dezvoltator.2 Termenul de aplicatie a devenit rapid popular, atat de mult incat in 2010 a fost listat ca Word of the Year de catre American Dialect Society.
Aplicatiile rezidente in dispozitive sunt scrise intr-un limbaj de programare compilat, iar functionarea si resursele lor sunt menite sa ofere o serie de avantaje, cum ar fi:
- Acces mai rapid si mai usor la informatiile necesare, fara a fi nevoie de date de autentificare la fiecare acces.
- O stocare a datelor cu caracter personal care, a priori, este intr-un mod sigur.
- O mare versatilitate in ceea ce priveste utilizarea sau aplicarea practica.
- Atribuirea de functionalitati specifice.
- Imbunatatirea capacitatii de conectivitate si a disponibilitatii serviciilor si produselor (utilizator-utilizator, furnizor de servicii pentru utilizatori etc.).
- In acest moment, este important ca o „aplicatie” sa nu fie o aplicatie web si nici sa nu fie un sistem de operare, nici un computer sau un serviciu de gazduire web.
Un sistem de operare este un program sau un set de programe de calculator care gestioneaza hardware-ul unui dispozitiv si gestioneaza serviciul aplicatiilor informatice (Windows, iOS, Android etc.).
Aplicatiile web sunt instrumente gazduite pe un server, pe care utilizatorii le pot accesa de pe Internet (sau Intranet) folosind un browser web generic sau specific, in functie de limbajul de programare (moodle).
Un computer sau un serviciu de gazduire web permite organizatiilor si persoanelor fizice sa incarce, sa gazduiasca, sa gestioneze sau sa stocheze continut pe servere fizice sau virtuale. De exemplu: Dropbox ar fi o aplicatie software destinata sa fie un serviciu de gazduire a fisierelor pe mai multe platforme in cloud, care poate fi accesat printr-o interfata web sau o aplicatie.
In ultimii ani, serviciile de calcul distribuit au permis organizatiilor, inclusiv celor educationale, sa isi gestioneze procesele de calcul, activitatea si aplicatiile prin intermediul companiilor care ofera comercial „software as a service” (SaaS) gazduite intr-un centru de date sau in servicii in „cloud”, iar retelele mari de computere pot forma un „mesh” care reprezinta o putere considerabila.
Avantajele si dezavantajele aplicatiilor mobile
Avantaje
- Vizualizare din magazine.
- Integrarea cu wereables.
- O experientamai buna a utilizatorului.
- Accesul la dispozitiv.
Dezavantajele
- Diferite limbaje de programare,in functie de sistemul de operare.
- Costuri ridicate si dezvoltare lenta.
- Fara SEO
Orice tip de aplicatie poate avea atat avantaje cat si dezavantaje insa balanta inclina catre avantajele multiple pe care o app le poate oferi, iar statistica spune ca o persoana, are descarcata pe telefon, minim o aplicatie mobila.