15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Moneda XRP-a Ripple: ce este, cat valoreaza si ar trebui sa investiti?

Moneda XRP-a Ripple: ce este, cat valoreaza si ar trebui sa investiti?

februarie 10, 2023
279 Vizualizari
Criptomonedele au fost tinta interesului publicului ani de zile, mai ales din cauza stirilor despre Bitcoin. Cu toate acestea, Bitcoin este doar o criptomoneda dintre multe altele. Puteti investi in nenumarate monede digitale concepute pentru tot atatea scopuri diferite – de la sprijinirea creatorilor preferati de internet pana la plata facturii de telefon mobil. Moneda…

Criptomonedele au fost tinta interesului publicului ani de zile, mai ales din cauza stirilor despre Bitcoin. Cu toate acestea, Bitcoin este doar o criptomoneda dintre multe altele. Puteti investi in nenumarate monede digitale concepute pentru tot atatea scopuri diferite – de la sprijinirea creatorilor preferati de internet pana la plata facturii de telefon mobil.

Moneda XRP, a Ripple, este una dintre cele mai complicate criptomonede de urmat. De cand compania a lansat-o in 2012, XRP a trecut prin cateva iteratii diferite, pe care le vom explora aici.

Ce este Ripple?

Ripple nu este o criptomoneda. Este compania din spatele jetonului XRP. Ripple Labs Inc. se descrie ca o „companie de solutii de plata”. Astazi, se concentreaza in primul rand pe utilizarea criptomonedei pentru a facilita platile transfrontaliere intre tari.

Pentru a realiza acest lucru, Ripple se bazeaza pe reteaua sa de plati RippleNet. Acea retea consta dintr-o colectie de banci si furnizori de plati care s-au conectat pentru a utiliza reteaua blockchain a Ripple pentru plati internationale.

Ripple gestioneaza, de asemenea, XRP Ledger, o retea care faciliteaza platile prin moneda sa digitala XRP.

Ce este XRP?

XRP este o criptomoneda conceputa pentru a fi utilizata pentru plati internationale si schimb valutar. Cand Ripple a fost lansat pentru prima data, XRP si-a alimentat reteaua de plati transfrontaliere. De atunci, Ripple a actualizat acest lucru, astfel incat sa puteti utiliza reteaua cu alte monede decat XRP.

Viteza tranzactiei XRP

Principalul punct de vanzare al jetonului XRP a fost intotdeauna viteza acestuia. Spre deosebire de Bitcoin, care necesita adesea perioade lungi de timp pentru a finaliza o tranzactie, tranzactiile XRP se deconteaza in cateva secunde. Asta pentru ca XRP nu utilizeaza algoritmul „dovada muncii” utilizat de alte criptomonede precum Bitcoin si Ethereum pentru validarea platilor.

Infrastructura

XRP functioneaza si pe o infrastructura centralizata. In loc sa fie complet descentralizat ca multe criptomonede, XRP foloseste o retea de validatori pentru a confirma tranzactiile.

Pentru a fi acceptat ca validator pentru platile XRP, trebuie sa va beneficiati de un nivel suficient de incredere pentru a deveni parte a Listei de noduri unice a Ripple. In prezent, exista 36 de validatori XRP activi. Ripple conduce sase dintre ele.

Aceasta retea de operatori de retea independenti – sau noduri – este de acord cu privire la toate tranzactiile XRP restante la fiecare trei pana la cinci secunde. Apoi publica o versiune actualizata a XRP Ledger. Ripple numeste acest lucru algoritmul de consens al protocolului Ripple.

Ripple a comercializat viteza de tranzactie rapida a jetonului XRP inca de la inceput, concentrandu-l ca mijloc de a stabili o infrastructura mai eficienta pentru plati internationale. Tranzactiile transfrontaliere conventionale pot dura uneori zile si pot aduce amenzi mari. Potrivit Ripple, XRP necesita o foarte putin timp, costuri scazute si nu implica dureri de cap birocratice.

Cum se utilizeaza XRP?

In prezent, exista doua cazuri de utilizare principale pentru XRP.

  • Schimb valutar cu comisioane reduse: Exista multe cazuri in care o moneda nu poate fi schimbata direct cu alta si trebuie schimbata mai intai intr-o moneda intermediara. De obicei, acea moneda este dolarul american. XRP poate servi ca moneda intermediara in acelasi mod, dar pentru un cost al tranzactiei mai mic.
  • Tranzactii internationale: Ripple a promovat de multa vreme viteza mare a tranzactiilor a criptomonedei XRP ca alternativa la transferurile bancare conventionale, care pot dura zile si pot implica comisioane mari.

Oamenii pot folosi si reteaua de plati Ripple, RippleNet, pentru a bate si a distribui propriile monede digitale care nu sunt XRP pentru tranzactii rapide si ieftine.

Potrivit site-ului web XRP Ledger, propunerile de cazuri de utilizare sunt in lucru pentru emiterea NFT, functionalitatea contractului inteligent si sidechain-urile federate, care actioneaza ca propriile blockchain-uri in reteaua principala.

XRP vs. RippleNet

Relatia XRP cu RippleNet poate crea confuzie.

RippleNet este reteaua de plati transfrontaliere a Ripple. Nu are nevoie de XRP pentru a functiona. RippleNet este un blockchain orientat catre institutiile bancare care poate fi utilizat pentru a deconta tranzactii precum platile de remitente, pe langa schimbul de valute.

Ripple sustine ca bancile mari precum Santander ii folosesc serviciul si ca peste 55 de tari s-au abonat sa-l foloseasca. RippleNet gazduieste, de asemenea, peste 120 de perechi valutare

Serviciul de lichiditate

Singura parte a RippleNet care utilizeaza moneda digitala XRP este serviciul sau de lichiditate la cerere. Acest serviciu este obtinut dintr-un grup de active digitale pentru a oferi lichiditate pentru tranzactii in loc de prefinantare.

Australia, Zona Euro, Statele Unite ale Americii, Mexic, Filipine si Japonia pot utiliza in prezent serviciul de lichiditate la cerere Ripple.

Cum este XRP diferit de Bitcoin?

Exista cateva diferente majore intre XRP si Bitcoin.

De exemplu, in timp ce noi monede Bitcoin sunt minate continuu, XRP a limitat numarul de unitati care vor fi produse. Un lot de 100 de miliarde de XRP a fost generat la momentul lansarii sale, iar in prezent sunt in circulatie aproximativ 47,95 de miliarde.

XRP este, de asemenea, o criptomoneda centralizata, in timp ce Bitcoin este descentralizat. Centralizarea primei permite o procesare mai rapida a tranzactiilor, deoarece nu necesita dovada de lucru. Mai degraba, se bazeaza pe o retea mica de noduri pentru a valida fiecare tranzactie. Acest lucru poate implica un risc mai mare, desi Ripple spune ca ia masuri pentru a-si pastra moneda digitala in siguranta.

Avantaje si dezavantaje

Avantaje:

  • Ripple a fost pe terenul cripto de suficient timp pentru a castiga increderea mai multor institutii financiare proeminente. Aceasta incredere o face o investitie mai sigura in comparatie cu alte criptomonede.
  • Toate jetoanele XRP care vor exista vreodata au fost deja create, iar Ripple le distribuie conform unui program predeterminat. Asta inseamna ca nu exista inflatie.
  • Pe masura ce mai multe institutii financiare cumpara Ripple si produsele sale, valoarea XRP ar putea creste substantial.

Dezavantaje:

  • Sistemul centralizat al Ripple elimina permisiunile si este mai deschis la cenzura decat alte platforme de criptomonede. Deoarece controlul se afla in mainile unui numar mic de oameni, acesti oameni ar putea bloca tranzactiile, ca in cazul unei banci obisnuite.
  • Ripple Labs detine un monopol de proprietate asupra jetonului XRP – detine aproximativ 60% din oferta disponibila.
  • Codul este open source, prin urmare este disponibil gratuit pentru public. Acest lucru este bun pentru dezvoltatori, dar ar putea reprezenta un risc daca cineva l-ar sparge.

Ar trebui sa investestiti?

Nu exista o investitie complet sigura. Criptomonedele in special pot fi foarte volatile. Fiecare potential investitor ar trebui sa inteleaga faptul ca investitia implica riscuri.

Valoarea si capitalizarea pietei

XRP are o valoare actuala de 0,7033 USD, cu o capitalizare de piata de 33,72 miliarde USD.

Important de stiut

XRP nu a intrat inca in utilizarea mainstream. Institutiile financiare care folosesc reteaua Ripple sunt inca in faza de testare. In timp ce XRP are potential in spatiul platilor internationale, acesta nu a fost inca testat temeinic de bancile mari, principale.

Puncte cheie

XRP este o criptomoneda interesanta care a castigat avant in sectorul financiar pentru capacitatea sa de a facilita platile transfrontaliere si schimbul valutar. Este mai rapida decat Bitcoin – o tranzactie dureaza doar cateva secunde, spre deosebire de o ora sau mai mult – si are potentialul de a oferi o metoda mai buna pentru finalizarea platilor internationale.