Prima marturie clara a practicilor funerare corespunde paleoliticului mijlociu. Cu toate acestea, exista dovezi ca in Atapuerca (Burgos, Spania) a avut loc un rit funerar rudimentar de Neanderthal in urma cu aproximativ 300.000 de ani. Dar abia in paleoliticul superior, inmormantarile au devenit din ce in ce mai complexe, evoluand in incinerari timpurii.
Cea mai veche incinerare cunoscuta este cea a lacului Mungo din New South Wales, Australia si dateaza de acum aproximativ 26.000 de ani. Sunt ramasitele unei femei in care apare utilizarea de ocru rosu pe corpul ei si prezenta unui trousseau funerar.
In unele cazuri, aceste tipuri de rituri au inclus sute de margele care au fost probabil atasate la imbracaminte, pe langa alte forme de ornamentare si scule.
Unde isi are originea
Sentimentul general este ca incinerarea isi are originea in Asia, raspandindu-se de acolo in Europa in marsul popoarelor spre Vest.
De aici, cele mai multe cercetari se concentreaza pe aproximativ 3000 i.Hr., in zonele din Europa de Est. Exista dovezi de urne sau amfore ceramice gasite in Rusia de Vest si in alte popoare slave, care corespund sfarsitului epocii de piatra in Europa. Intre anii 2500-1000 i.Hr., se extinde la Insulele Britanice si zona care astazi corespunde Spaniei si Portugaliei. Crematoriile sunt, de asemenea, cunoscute a fi fost dezvoltate in Ungaria si nordul Italiei, extinzandu-se in nordul Europei si Irlanda.
Se stie ca in timpul epocii miceniene – 1000 i.Hr. Incinerarea a devenit o parte integranta a obiceiurilor grecesti, deoarece a fost incurajata din motive de vindecare si de inmormantare rapida a razboinicilor, care au fost ucisi in batalii, aparand orasele atacate.
Printre greci, pitagoreicii si-au ingropat mortii, in timp ce stoicii i-au ars. Rugurile funerare ale grecilor au devenit de un lux remarcabil, fiind considerate adevarate opere de arta. Perioada sa de glorie poate fi gasita in vremea lui Homer, care relateaza in Iliada, cum Ahile a ars cadavrul lui Patroclus (1200 i.Hr.) in timpul asediului Troiei, folosind un rug de 100 de metri patrati, impreuna cu caii si cainii defunctului.
Practica consacrata
Pana in anul 600 i.Hr. Era deja o practica consacrata in Mesopotamia. Regele asirian Ashurbanipal a fost ars cand a murit impreuna cu doua sotii (626 i.Hr.). Herodot mentioneaza incinerarea in Persia in anul 550 i.Hr. In Peninsula Italiana, etruscii au practicat, de asemenea, ritualul de incinerare. La fondarea Romei in 753 i.Hr. Romulus era deja ars la moarte, romanii au aderat mai mult la acest obicei, in jurul anului 600 i.Hr., devenind decret oficial la mijlocul anului 500 i.Hr. Vezi aici servicii 07funerare si afla mai multe despre oferta.
Incinerarea cadavrelor a fost obligatorie in orasele italiene si chiar a ajuns sa fie considerata un simbol al distinctiei. Intre anii 27 i.Hr. si 395 d.Hr., incinerarea a fost folosita pe scara larga in imperiu.
Depozitarea in urne
Se stie ca cenusa a fost depozitata in urne fin lucrate si a fost adesea plasata in columbariuri proiectate artistic. Alexandru cel Mare a facut anul 323 i.Hr. O inmormantare importanta in Babilon pentru a arde cadavrul prietenului si consilierului sau Hephaestion, in care rugul a masurat un stadion (185 m.) pe partea sa si in care a depus ca trousseau funerar o cantitate imensa de bogatii care urmau sa fie arse impreuna cu el. De asemenea, este cunoscuta ceremonia de incinerare a cadavrului eroului iberic Viriathus descris de Appian in capitolul VI „Despre Iberia” din cartea sa „Istoria romana”. Iulius Cezar a fost incinerat cu cele mai inalte onoruri, intr-o ceremonie distincta.
Popoarele si incinerarea
Pe de alta parte, popoarele nordice si germanice au adoptat, de asemenea, practica incinerarii aproape in acelasi timp cu popoarele mediteraneene, mentinand-o timp de doua milenii. A fost, de asemenea, constanta in randul celtilor spre sfarsitul epocii bronzului. Cunoscut este obiceiul vikingilor de a fi arsi impreuna cu navele lor pentru a intra purificati in Walhalla („porticul sau palatul razboinicilor”). In poemul lui Beowulf, regele danez, exista o descriere frumoasa a incinerarii sale, dupa ce a murit eroic luptand cu un dragon.
Prin intermediul unui tumulus si a unui rug funerar, a fost creat un scenariu in care langa cadavru, o cantitate mare de obiecte valoroase, armuri si cantitati de bogatie au fost arse (intr-un fel de potlatch european) in regiunea numita Punta Ballenas. Zece zile a durat pentru a pregati rugul funerar. Si, dupa obicei, doisprezece domni au mers in jurul rugului plangand monarhul si cantand ispravile si laudele sale.
Deja odata cu aparitia crestinismului, care a considerat acest rit ca un obicei pagan, practica incinerarii a inceput sa scada. In jurul anului 400 d.Hr. Cand Imperiul Roman a fost practic crestinat, inmormantarea traditionala a inlocuit incinerarea, cu exceptia cazurilor de ciuma si boli contagioase, iar aceasta prevedere a fost acceptata in cea mai mare parte a Europei pentru urmatorii 1500 de ani.