15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Elastografie Cluj. Ce este elastografia tiroidiana?

Elastografie Cluj. Ce este elastografia tiroidiana?

octombrie 14, 2021
154 Vizualizari
Elastografie Cluj tiroidiana (sau elastografia) este o tehnica cu ultrasunete care poate oferi informatii despre duritatea unui tesut sau a unui nodul. Pana in prezent, gradul de duritate al unui nodul tiroidian nu putea fi dedus decat intr-un mod aproximativ de catre medic numai prin palpare efectuata in timpul examenului clinic al gatului. Astazi, insa,…

Elastografie Cluj tiroidiana (sau elastografia) este o tehnica cu ultrasunete care poate oferi informatii despre duritatea unui tesut sau a unui nodul.

Pana in prezent, gradul de duritate al unui nodul tiroidian nu putea fi dedus decat intr-un mod aproximativ de catre medic numai prin palpare efectuata in timpul examenului clinic al gatului.

Astazi, insa, elastografie Cluj tiroidiana va permite sa obiectivati cu exactitate si sa cuantificati duritatea unui nodul tiroidian. Din acest motiv, elastografia tiroidiana este considerata in prezent un fel de „palpare electronica”.

Principiul de baza al elastografie consta in faptul ca comprimarea tesutului examinat cu sonda cu ultrasunete produce o distorsiune, mai mica in tesuturile dure si mai mare in tesuturile moi, care poate fi detectata si cuantificata printr-o reprocesare a datelor efectuate de ultrasunete.

INDICATII

Se stie ca nodulii tumorali au de obicei o duritate mai mare decat tesutul normal si, prin urmare, elastografia tiroidiana, evidentiind cei mai duri noduli in comparatie cu tesutul tiroidian din jur, este capabila sa ii identifice pe cei mai suspectati de malignitate.

Studii recente, de fapt, au demonstrat utilitatea metodei elastografice in diagnosticul patologiei neoplazice tiroidiene. Din acest motiv, elastografia tiroidiana a fost indicata drept unul dintre cele mai bune instrumente neinvazive pentru identificarea cancerului tiroidian (rezervati o elastografie).

Chiar si studii mai recente au indicat ca elastografia Cluj poate fi, de asemenea, utila in prezicerea prezentei tumorii in acei noduli tiroidieni care, supusi aspirarii cu ac fin, au inca un diagnostic citologic incert (TIR 1 sau TIR 3) care nu permite afirmarea sau pentru a exclude prezenta tumorii chiar daca acest subiect este inca in dezbatere.

In contextul nodulilor TIR3 elastografia pare a fi depasita de alte metode sau de genetica moleculara.

EXAMINARE

In virtutea acestor cercetari, metoda elastografica Cluj si-a facut recent intrarea in diagnosticul bolii tiroidiene nodulare, chiar daca nu este inca efectuata in mod curent, deoarece nu toate scanerele cu ultrasunete sunt echipate cu acest software.

Mai mult, daca in trecut executarea unui examen elastografic a necesitat inregistrarea tuturor imaginilor si, prin urmare, mult timp (off-line), in prezent, insa, metoda este mult mai rapida si se desfasoara in timp real (real-time) permitand o reducere considerabila a timpului de executie si o mai mare practicitate a examenului.

In practica, pentru un pacient care efectueaza o elastografie tiroidiana este ca si cum ar fi efectuat o examinare ecografica clasica a tiroidei. In ceea ce priveste o ecografie tiroidiana normala, de fapt, cu pacientul intins pe un pat, sonda cu ultrasunete este plasata pe gat, se exercita o usoara presiune si se selecteaza nodulul de analizat incadrandu-l cu o cutie speciala care apare pe monitorul cu ultrasunete. Software-ul produce astfel o imagine elatosonografica in care nodulul incadrat in cutie este colorat in functie de duritate utilizand o scala de culori.

Culorile utilizate pot fi diferite in functie de tipul sistemului de ultrasunete si de software-ul utilizat, dar scala de culoare variaza de obicei de la rosu / verde pentru elementele cu deformabilitate mai mare (noduli moi) pana la albastru pentru cei cu distorsiuni mici sau deloc (dure si inelastice).