15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Cum poți alege corect bastonul potrivit? Ghid complet pentru alegerea unui ajutor de mers adecvat

Cum poți alege corect bastonul potrivit? Ghid complet pentru alegerea unui ajutor de mers adecvat

decembrie 15, 2023
181 Vizualizari
Bastoanele reprezintă un ajutor de mers valoros pentru persoanele care au dificultăți în deplasare sau pentru cei care doresc să își sprijine greutatea corpului în timpul recuperării postoperatorii sau a unei afecțiuni medicale. Alegerea corectă a bastonului este esențială pentru a asigura confortul, siguranța și mobilitatea adecvată. Consultați un specialist Primul pas în alegerea unui…

Bastoanele reprezintă un ajutor de mers valoros pentru persoanele care au dificultăți în deplasare sau pentru cei care doresc să își sprijine greutatea corpului în timpul recuperării postoperatorii sau a unei afecțiuni medicale. Alegerea corectă a bastonului este esențială pentru a asigura confortul, siguranța și mobilitatea adecvată.

 1. Consultați un specialist

Primul pas în alegerea unui baston potrivit este de a consulta un specialist în domeniul sănătății, cum ar fi un fizioterapeut, un terapeut ocupational sau un medic. Acești profesioniști vă pot evalua nevoile și pot oferi recomandări specifice privind tipul și caracteristicile bastonului de care aveți nevoie. De asemenea, pot instrui cum să utilizați corect bastonul pentru a evita viciile de postură sau alte probleme de sănătate.

 1. Alegeți tipul de baston

Există mai multe tipuri diferite de bastoane disponibile, fiecare cu caracteristici specifice pentru a se potrivi cu nevoile utilizatorilor. Cele mai comune tipuri de bastoane includ:

 • Baston clasic cu mâner drept: Acest tip de basto are un mâner drept și este potrivit pentru cei care au nevoie doar de sprijin ușor în timpul deplasării.
 • Baston cu mâner în formă de T sau anatomice: Bastoanele cu mânere în formă de T sau anatomice oferă o priză mai ergonomică și confortabilă. Acestea sunt ideale pentru cei care vor să distribuie greutatea pe întreaga mână și să reducă presiunea asupra încheieturii.
 • Baston cu sprijin pentru încheietura mâinii: Unele bastoane sunt echipate cu un suport special pentru încheietura mâinii, ceea ce poate ajuta la reducerea presiunii asupra acesteia în timpul utilizării.
 • Baston pliabil sau telescopic: Aceste bastoane pot fi pliate sau ajustate în lungime, ceea ce le face ușor de transportat și depozitat. Sunt ideale pentru cei care călătoresc frecvent sau pentru utilizarea ocazională.
 • Baston cu trepied sau cu patru picioare: Aceste bastoane oferă o stabilitate suplimentară și sunt potrivite pentru cei care au nevoie de sprijin suplimentar sau care au dificultăți de echilibru.
 1. Ajustați lungimea bastonului

Lungimea bastonului este crucială pentru confort și siguranță. Pentru a determina lungimea corectă, purtați încălțăminte obișnuită și stați în poziția în care ați folosi bastonul. Cotul ar trebui să fie ușor îndoit, iar mâna ar trebui să poată să se odihnească confortabil pe mânerul bastonului. Majoritatea bastoanelor au mecanisme de ajustare a lungimii, ceea ce vă permite să personalizați bastonul pentru înălțimea dvs.

 1. Verificați capacitatea de greutate

Nu toate bastoanele au aceeași capacitate de greutate. Este important să verificați specificațiile bastonului pentru a vă asigura că poate susține greutatea dvs. și că este potrivit pentru nevoile dvs. Verificați dacă bastonul este fabricat din materiale rezistente și durabile.

 1. Alegeți materialele potrivite

Majoritatea bastoanelor sunt confecționate din aluminiu sau oțel, care sunt ușoare și durabile. Totuși, unele persoane preferă bastoanele din lemn pentru estetică sau din fibră de carbon pentru o greutate mai ușoară. Alegeți materialele care vă satisfac nevoile și preferințele personale.

 1. Mânerele confortabile

Mânerele bastonului trebuie să fie confortabile și sigure pentru priză. Materialele moi, cum ar fi spuma sau cauciucul, oferă o priză confortabilă și reduc presiunea pe mâini. Asigurați-vă că mânerele sunt ergonomice și potrivite pentru forma mâinii dvs.

 1. Accesorii suplimentare

Unele bastoane vin cu accesorii suplimentare, cum ar fi lumini LED, cleme pentru baston sau buzunare pentru depozitare. Luați în considerare dacă aveți nevoie de aceste funcționalități suplimentare pentru a vă facilita utilizarea bastonului în situații specifice.

 1. Testați bastonul

Înainte de a cumpăra un baston, testați-l pentru a vă asigura că vă simțiți confortabil cu el și că vă potrivește perfect. Faceți câțiva pași cu bastonul pentru a simți cum se mișcă și pentru a vă asigura că vă oferă sprijinul și siguranța necesare.