15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 0 4000 1 0 horizontal https://zopi.ro 300 true 4000 1
theme-sticky-logo-alt
Bucurie, Inspirație și O Lume Mai Roz!
Ce este acidul azelaic?

Ce este acidul azelaic?

decembrie 14, 2023
162 Vizualizari
Acidul azelaic este un compus organic care se găsește în mod natural în cereale, precum grâul, orzul și secară, dar și în anumite tipuri de bacterii. Acesta a fost descoperit pentru prima dată în anii 1800 și a fost folosit de-a lungul timpului în diverse scopuri, inclusiv în tratamentul acneei și al altor afecțiuni ale…

Acidul azelaic este un compus organic care se găsește în mod natural în cereale, precum grâul, orzul și secară, dar și în anumite tipuri de bacterii. Acesta a fost descoperit pentru prima dată în anii 1800 și a fost folosit de-a lungul timpului în diverse scopuri, inclusiv în tratamentul acneei și al altor afecțiuni ale pielii. În ultimele decenii, acidul azelaic a devenit tot mai popular ca ingredient activ în produsele de îngrijire a pielii, datorită capacității sale de a trata o varietate de probleme cutanate.

Structura chimică a acidului azelaic

Acidul azelaic este un acid dicarboxilic, ceea ce înseamnă că are două grupuri carboxilice (-COOH) în structura sa chimică. Formula sa chimică este C9H16O4, iar aspectul său este sub formă de cristale fine sau de pudră albă. Acest acid se găsește în mod natural în organismul uman, fiind rezultatul procesului de descompunere a acidului azelaic dietetic. Poți încerca mai multe tipuri de ser acid azaleic pentru a vedea care ți se potrivește.

Cum funcționează acidul azelaic pentru sănătatea pielii

Acidul azelaic are multiple efecte benefice pentru sănătatea pielii și este folosit în principal în tratamentul problemelor cutanate. Iată cum funcționează acidul azelaic:

  • Acțiune antimicrobiană: Acidul azelaic are proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că poate reduce creșterea bacteriilor de pe piele. Acest lucru este deosebit de util în tratarea acneei, deoarece multe forme de acnee sunt cauzate de o proliferare excesivă a bacteriei Propionibacterium acnes. Acidul azelaic ajută la inhibarea dezvoltării acestor bacterii și poate reduce inflamația asociată cu acneea.
  • Exfolierea pielii: Acidul azelaic are capacitatea de a exfolia pielea, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața acesteia. Acest lucru contribuie la desfundarea porilor și la reducerea riscului de formare a comedoanelor (puncte negre și puncte albe).
  • Îmbunătățirea texturii pielii: Utilizarea regulată a acidului azelaic poate contribui la îmbunătățirea texturii pielii. Acesta poate reduce cicatricile post-acnee, petele întunecate și hiperpigmentarea, făcând pielea mai netedă și mai uniformă în aspect.
  • Tratarea rozaceei: Acidul azelaic este, de asemenea, utilizat în tratamentul rozaceei, o afecțiune cutanată caracterizată prin roșeață și vase de sânge dilatate pe față. Acesta ajută la reducerea roșeții și la îmbunătățirea aspectului general al pielii în cazul persoanelor cu rozacee.
  • Reduzerea producției de melanină: Acidul azelaic poate ajuta la reducerea producției excesive de melanină în piele, ceea ce îl face eficient în tratamentul melasmei și al altor probleme legate de hiperpigmentare.

Beneficii ale utilizării acidului azelaic pentru piele

Utilizarea acidului azelaic în produsele de îngrijire a pielii poate aduce numeroase beneficii. Iată câteva dintre ele:

  • Tratarea acneei: Acidul azelaic este eficient în tratarea acneei ușoare până la moderate, ajutând la reducerea inflamației și la prevenirea formării de noi coșuri.
  • Îmbunătățirea texturii pielii: Folosirea regulată a acidului azelaic poate netezi pielea și poate reduce aspectul porilor măriți.
  • Tratarea hiperpigmentării: Acest acid ajută la uniformizarea tonului pielii și la reducerea petelor întunecate.
  • Tratarea rozaceei: Persoanele cu rozacee pot beneficia de reducerea roșeții și a iritațiilor cutanate.
  • Compatibilitate cu alte ingrediente: Acidul azelaic poate fi utilizat în combinație cu alți agenți de îngrijire a pielii, cum ar fi acidul salicilic, acidul glicolic sau niacinamida, pentru a obține beneficii suplimentare pentru sănătatea pielii.

Cum se utilizează acidul azelaic

Acidul azelaic este disponibil sub formă de cremă, gel sau loțiune, iar concentratia poate varia în funcție de produs. De obicei, este recomandat să aplici o cantitate mică de produs cu acid azelaic pe pielea curată, de două ori pe zi sau conform recomandării dermatologului. Este important să aplici un produs de protecție solară în timpul zilei, deoarece acidul azelaic poate face pielea mai sensibilă la radiațiile UV.

Acidul azelaic este un ingredient activ eficient în îngrijirea pielii, cunoscut pentru proprietățile sale benefice în tratarea acneei, a rozaceei, a hiperpigmentării și pentru îmbunătățirea texturii pielii. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să consulți un dermatolog înainte de a începe un tratament cu acid azelaic, pentru a determina ce concentrație și formă de produs sunt potrivite pentru nevoile tale specifice.